Joulun 2023 sarjakuvavinkit osa 2

08.12.2023 Tri Tuomio

Ulkona näyttää koko ajan jouluisemmalta ja monilla saattaa joulu tuntua jo sydämessäkin. Sen kunniaksi on aika laukaista blogosfääriin joulun 2023 sarjakuvavinkit osa 2. Valikoima edustaa kuluvan vuoden sarjissatoa, mutta muuten näiden lahjavinkkien järjestys on yhtä kaoottinen kuin lapsiperheen joulukuusen edusta jouluaattona lahjojen avaamisen jälkeen. Toivottavasti kovista paketeista on siinä kohden löytynyt mieluista luettavaa. Yritämme nyt kantaa kortemme kekoon sen projektin onnistumisen suhteen.

Moni suomalainen luottaa Carl Barksin Aku Ankkaan kuin vuoreen. Ja niin luotamme mekin. Carl Barksin Aku Ankka 6 tarjoilee klassikkoja ainakin allekirjoittaneen mielestä parhaassa mahdollisessa formaatissa – pehmeäkantinen ja sivumäärältään tolkullinen albumi ei esimerkiksi aiheuta kolhuja, jos sitä lukiessaan sortuu nukahtamaan. Lehtiformaattia suurempi sivukoko luonnollisesti hellii taidetta ja säästää silmiä. Albumi on myös helppo hankkia pakettiin pantavaksi, sillä se löytyy 13. joulukuuta alkaen sekä sarjakuvakaupoista että Lehtipisteistä.

Asterixin ja Obelixin Galliassa viihtyville on tarjolla nykyisin myös Idefixin ja Voittamattomien seikkailuja. Tämän albumisarjan lyhyet tarinat sijoittuvat aikaan ennen kuin Idefix kohtasi tulevat seikkailutoverinsa. Tapahtumien näyttämönä toimii Parisium, jonka kaduilla Idefix eläinkavereineen kapinoi roomalaista valloittajaa vastaan. Vaikka Asterixia ei näiden seikkailujen tiimellyksessä tavata, niin monta muuta tuttua vilahtaa kuvioissa. Nämä tarinat ovat junioriosastolle suunnattuja, joten vakavampien teemojen sijaan paino on toiminnalla ja fyysisellä komedialla. Ja hauskoilla eläinhahmoilla. Idefix ja Voittamattomat 2: Roomalainen sekasoppa sopii mainiosti joulun odottelua jouduttamaan vaikkapa riisipuuron kaverina.

Monille opettavainen sarjakuva on punainen vaate, mutta jos gurujen metkuista ja itämaisesta viisaudesta haluaa päästä perille nopeasti ja viihdyttävästi, niin Taavi Kassilan ja Kati Hannilan Mestareita ja opetuslapsia pistää pakettiin muun muassa Maharishi Mahesh Yogin, Dalai-laman, Poonjajin ja Annamalain. Tai ehkä pakettiin pistämisen sijaan olisi syytä puhua jäljille opastamisesta. Yleisivistymistä tapahtuu kuin varkain, eli suosittelemme uteliaille ja tiedonhaluisille luonteille. Mestaria etsimässä avasi tämän trilogian. Kolmannen osan kimppuun pääsemme ensi vuonna.

Meditoinnin, valaistumisen ja viisauden metsästämisen vastapainoksi vinkkaamme seuraavaksi jotain aivan muuta. André Franquin on yksi eurooppalaisen huumorisarjakuvan suurimmista tekijöistä ja Marsupilami herran hahmokatraan kenties villein vilistäjä. Marsupilamin metkut on ratkiriemukas lyhyiden klassikkotarinoiden kokoelma. Jos Marsupilami ei jo ole tuttu otus, niin sitten varsinkin suosittelemme tätä albumia. Ja jos on, niin tämä kokoelma sisältää myös aikaisemmin suomentamattomia makupaloja. Huba huba!

Ja kun Franquinin makuun nyt päästiin niin Niilo Pielinen: Keksijöiden kuningas on sekin pakollista kauraa kyseisen tämän sarjakuvan suurmiehen ystäville. Niilo Pielinen on täynnä hullua luovuutta ja kykyä ratkaista yksinkertaiset ongelmat tavoilla, jotka johtavat moninkertaisiin ongelmatulviin. Toimituksen suosituin työntekijä hän ei siis ole, mutta jännin ja hulvattomin aivan varmasti. Suosittelemme slapstick-komedian ja hysteerisen elastisesti taipuilevan sarjakuvailmaisun ystäville.

Slapstickia ja elastista velmuilua tarjoilee myös Mikki Hiiri: Lain pitkä häntä. Sarjakuvan historiassa siirrymme tosin vuosikymmeniä Franquinin mestariteoksia varhaisempaan aikaan. Floyd Gottfredson hyppäsi Mikki Hiiren sanomalehtisarjakuvan ruoriin vuonna 1930 ja teki siinä määrin suuren vaikutuksen, että vastasi sarjasta seuraavat 45 vuotta. Tämä kovakantinen albumi sisältää neljä tarinaa vuosilta 1930–1932. Pakollinen hankinta ainakin Mikki Hiiren, Disneyn ja sarjakuvan historiasta kiinnostuneille. Mukaan voidaan lisätä myös animaation historiasta kiinnostuneet, sillä nämä tarinat ovat ajalta, jolloin sarjakuva- ja animaatiokerronta kulkivat yhä vankasti käsi kädessä. Meno ja meininki on villiä ja tuntuu ajoittain yllättävänkin anarkistiselta ja uskaliaalta tämän päivän lasien läpi ihmeteltynä. Tämä albumi ei välttämättä sovellu nykynuorisolle, mutta saattaa yllättää!

Ei vinkkikattausta ilman Villiä länttä. Kokeneena matkaoppaanamme sinne toimii Tex Willer. Värialbumeiden sarja tarjoilee ranskalaismalliseen albumiformaattiin sovitettuja Tex-seikkailuja. Tiedä sitten miten on käynyt alkuperäiselle suunnitelmalle tehdä Texin seikkailuista helpommin sulavia ranskankieliselle markkina-alueelle, sillä lopputulemana on ollut ainakin allekirjoittaneen mielestä aivan selkeästi sarja spagettiwesterien huuruisemalle ja verisemmälle osastolle kumartavia seikkailuja. Kun sivumäärä ei riitä epookkiin, niin sitten mennään lujaa eikä meinata. Lämmin suositus siis muun muassa Sergioiden Leone, Corbucci ja Sollima faneille. Aguas negras on mainio johdatus tähän värillisten lännenseikkailujen sarjaan.

Matkaopas vaihtuu, mutta pysymme Villissä lännessä. Amerikkalaiseksi sarjakuvasankariksi Mustanaamio on kenties yllättävänkin kansainvälinen, mutta useampi sukupolvi Mustanaamioita on seikkaillut myös Yhdysvalloissa. Konnien kurmoottamisen lomassa avarilta preerioilta on löytynyt mukaan myös vaimoja. Lainsuojattomien maa petaa pyssyleikkien lomaan runsaasti romantiikkaa. Kantaakin otetaan. Sekä tahallista että tahattomaksi muodostunutta komiikkaa annostellaan myös reippaanlaisesti. Jos mustavalkoinen Mustanaamio ja westernit maistuvat, niin tämä teema-albumi tarjoaa paljon pauketta. Mukana on myös yksi aikaisemmin suomentamaton seikkailu.

Avaruus on jäänyt yllättävän vähälle huomiolle tässä sarjakuvahehkutuksessa, joten lienee pienen korjausliikkeen aika. Chileläinen Vicar on helposti rakastetuimpien ankkamaakarien kymmenen kärjessä. Ainakin herra kuului Barksin itsensä suosikkipiirtäjiin. Maestron ankkaklassikoita paketoiva Avaruusankkojen paluu kokoaa yhdeksän tarinaa, joiden sivuilla seikkailevat muun muassa kannessakin mainitut avaruusankat. Skotlannissakin käydään kääntymässä, eksoottista Magabumbaa unohtamatta. Suosittelemme kaikille ankismiin taipuvaisille nojatuolimatkailijoille.

Jos Akun ja kumppaneiden seikkailut eivät olleet tarpeeksi kosmisia, niin Kostajat lyö sillä saralla kunnarin. Marvel-klassikoiden raskasta sarjaa edustaa tässä vinkkikattauksessa Kostajat: Krii-Skrull-sota. Roy Thomas tykitteli tarinan ja legendaarinen Neal Adams vastasi kuvituksesta yhtä legendaarisen John Busceman taustatuella. Vinketivinkkinä mainittakoon, että jos MCU:n loppumattomat leffa- ja televisiosarjat uhkaavat imeä voimat, niin Marvelin mahtavuuteen voi uppoutua myös sarjakuvien välityksellä. Kun universumin mahtavimmat imperiumit ottavat yhteen, niin kosminen saip… avaruusoppera supersankareilla kuplii komeasti!

Kosmisen kohkauksen jälkeen on aika siirtyä maan pinnalle ja vakavoitua hieman. Mutta vain hieman. Tämän vuoden asiallisin sarjakuvakategorian julkaisu saattaa hyvinkin olla Asterix – Latinaa sarjakuvien sivuilta. Toki kyseessä on ennemminkin tietokirja kuin sarjakuva, mutta sen sivuilla tietoa jakavat lystikkäästi sutkauttelevat vanhat tutut sarjakuvahahmot. Asterixin seikkailujen sivuilla nähdyt latinankieliset lausahdukset, kuitit ja komppaukset käydään tämän opuksen sivuilla läpi juuria myöten, eli tutuiksi tulevat myös alkuperäiset lausujat ja kirjoittajat. Kun viisastelut kestävät kovaa käyttöä tuhansiakin vuosia, niin ne ovat huippuunsa hiottuja timantteja. Tämän teoksen sisäistäminen voi auttaa tietovisoissa, tenteissä, debateissa, treffeillä ja muissa tilanteissa, joissa hyvässä terässä olevasta sanan säilästä on hyötyä.

Sokerina pohjalla odottelee tällä kertaa iki-ihana Gremillét’n sisarkolmikko. Vaikea kolmas albumi on nyt takana ja on neljännen seikkailun aika. Sisarukset Gremillét 4: Komeetta ja vuorikauris on totuttuun tapaan kaunis kuin joulukarkki. Giovanni Di Gregorio ja Alessandro Barbucci osaavat annostella hattarankevyttä haikeutta, lempeän laiskasti kaipuussa piehtaroivaa nostalgiaa, empatiaa tulvivaa huumoria ja suloisesti kutkuttelevaa arvoituksellisuutta. Nuorelle lukijalle nämä seikkailut ovat huikeita jännäreitä. Aikuiselle lukijalle jännitys saattaa olla liian kesyä, mutta tunteet tulevat silti miellyttävästi myllerretyiksi. Allekirjoittanut uskaltaa suositella tätäkin Gremillét-seikkailua ihan kaikille kauniin sarjakuvailmaisun ystäville.

Joulun 2023 sarjakuvavinkit osa 2 on nyt nätisti paketoituna. Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä ja riemua sekä lahjojille että lahjotuille. Sellainen tärkeä tieto vielä tähän väliin, että verkkokaupastamme ostetut sarjakuvat ehtivät aatoksi perille, kun tilaus on tehty viimeistään torstaina 14. joulukuuta. Sen jälkeen tarvitaan tonttujen lisäksi onnettarenkin apua. Suosittelemme toki myös rekiajelua tai kahta sarjakuvakauppojen ja sarjakuvavalikoimaansa panostaneiden kirjakauppojen hyllyjä tutkimaan!

Muista lukea myös Joulun 2023 sarjakuvavinkit osa 1!