Muumi

Tove Janssonin rakastetut Muumi-hahmot seikkailevat omassa, alle kouluikäisille tarkoitetussa lehdessään sekä puuha- ja värityskirjoissa. Lehden sivuilla on sarjakuvatarinoiden lisäksi helppoja puuhatehtäviä ja pitkä iltasatu perheen pienimmille. Muumi-lehteä on turvallista lukea ja lehden parissa lapset oppivat tärkeitä taitoja sekä elämänohjeita. Pienissä tarinoissa käsitellään suuriakin asioita, mutta jännittävätkin seikkailut päättyvät aina onnellisesti.

Muumi-lehti sopii mainiosti yhteisiin lukuhetkiin. Sarjakuvan ruudut ovat isokokoisia ja niitä on helppo lukea lapselle. Muumi-lehden hienojen kuvien ja lyhyiden tekstien avulla itse lukemaan opettelevankin on helppo saada juonesta kiinni. Pientä tekemistä ja suurta oivaltamisen iloa tarjoavat lehden puuhatehtävät ja askarteluvinkit.

Muumi-lehden ja -kirjojen tehtävät ovat monipuolisia. Niissä ratkotaan sokkeloita, seurataan reittejä, sovitellaan puuttuvia palasia, pohditaan mitkä palat kuuluvat kuvaan tai mitkä esineet kuuluvat yhteen, etsitään eroavaisuuksia, yhtäläisyyksiä ja virheitä. Muumi-lehden ja -kirjojen parissa lapsi pääsee myös tunnistamaan ja järjestelemään esineitä, vertailemaan varjokuvia ja etenemään piirtämällä pisteestä pisteeseen. Mukana on myös askartelu- ja väritystehtäviä, jotka sijoittuvat Muumien ja Muumilaakson hauskaan maailmaan. Lehdessä ja kirjoissa on siis paljon erilaista pienelle sopivaa puuhaa tuttujen Muumitalon asukkaiden kanssa! Muumi-puuha- ja värityskirjoissa on yleensä myös hauska tarra-arkki.

Muumipeikko, Niiskuneiti, Pikku Myy ja muut Muumilaakson asukkaat

Muumi-tarinoissa ja -tehtävissä ovat tietenkin mukana Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikku Myy. Mutta keitä nämä Muumilaakson ja Muumitalon asukkaat oikein ovat?

Muumipeikko: Muumipeikko pitää jännityksestä, mutta on silti kovin mukavuudenhaluinen ja kotirakas. Hän asuu yhdessä perheensä kanssa sinisessä Muumitalossa.

Niiskuneiti: Romanttinen Niiskuneiti on aina yhtä herttainen ja seuraa uskollisesti uskaliaampia ystäviään seikkailuihin. Niiskuneidin tunnistaa esimerkiksi hänen kultaisesta nilkkarenkaastaan ja upeasta otsatukastaan.

Pikku Myy: Rohkea ja päättäväinen Pikku Myy sanoo suoraan mitä ajattelee ja tekee mitä haluaa. Kepposetkaan eivät ole hänelle vieraita. Rasavillistä luonteesta huolimatta Pikku Myy on muumien rakas perheenjäsen ja yksi lukijoiden ehdottomista suosikeista.

Muumimamma: Muumi-aiheisissa kirjoissa ja lehdessä tavataan myös muut Muumilaaksosta tutut hahmot, kuten Muumipeikon äiti, Muumimamma. Lempeä Muumimamma esiliinoineen ja käsilaukkuineen huolehtii tyyneen tapaansa koko perheen ja naapuruston hyvinvoinnista.

Muumipappa: Vakaa ja turvallinen Muumipappa intoutuu toisinaan ideoimaan hurjiakin suunnitelmia. Nuoruudessaan Muumipappa oli rohkea seikkailija ja muistelee usein jännittäviä edesottamuksiaan. Muumipapalla on päässään näyttävä silinterihattu ja hän kantaa mukanaan kävelykeppiä.

Nipsu: Veikeä Nipsu on yhtä aikaa sekä ahne ja arka. Hän haaveilee rikkauksista mutta pelkää haasteita. Peloistaan huolimatta Nipsu on aina Muumiperheen ja muiden ystäviensä matkassa mukana.

Nuuskamuikkunen: Muumipeikon paras ystävä Nuuskamuikkunen on oman tiensä kulkija ja odotettu vieras Muumilaaksoon kevään koittaessa. Huuliharpun sävelistä tietää, että Nuuskamuikkunen on palannut! Monitaitoinen ja viisas Nuuskamuikkunen ratkaisee ystäviensä monet pulmat.

Toki Muumilaaksossa asuu myös monia muita toinen toistaan mielenkiintoisempia persoonia. Toiset heistä ovat kuitenkin kivempia kuin muut. Tapaamme toisinaan esimerkiksi Niiskuneidin keksijäveljen Niiskun. Muumi-perheen ystäviin ja lehden tarinoihin kuuluvat myös hemulit Kasvitietelijä-Hemuli ja Poliisimestari, Pikku Myyn isosisko Mymmeli, Vilijonkka lapsikatraineen ja monet muut muumitarinoista tutut hahmot.

Vaikka Pikku Myy ei ole ihan kiltti, hän ei suinkaan ole Muumilaakson tuhmin asukas. Pieni karvainen Haisuli se vasta tuhma onkin. Jos jossakin paljastuu tihutyö tai kepponen, syyllinen on melkein aina Haisuli. Hyytävää kylmyyttä huokuva Mörkö käy joskus tuomassa sopivasti jännitystä tarinoihin. Mutta kuten tiedämme, Mörkö on vain yksinäinen ja kaipaa ystävää, eikä siis ole oikeasti kovin pelottava. Valkeat hattivatit esiintyvät joskus outona hiljaisena joukkona. Hattivatteja ympäröi salamyhkäisyys, mutta niitäkään ei tarvitse pelätä.

Tove Janssonin rakastetut Muumi-tarinat ja -hahmot

Tove Janssonin luomat muumit ovat varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttuja. Nämä Muumilaakson ystävälliset asukkaat ovat ilahduttaneet lapsia ja aikuisia ympäri maailmaa kirjojen, animaatioiden, lelujen ja sarjakuvien muodossa. Tove Janssonin ruotsiksi kirjoittamia Muumi-kirjoja on käännetty monille kielille. Myös kirjojen kuvitus ja ikoniset Muumi-hahmot ovat peräisin Tove Janssonin kynästä.

Väriltään valkoinen Muumipeikko sekä hänen Muumilaaksossa asustavat ystävänsä ja perhe ovat tulleet tutuiksi viimeistään Tove Janssonin Muumi-sarjakuvien sekä Muumi-hahmojen pohjalta tehtyjen animaatioiden kautta. Suomen ja Ruotsin lisäksi Muumit (tai englanniksi Moomins) ovat nousseet suosituiksi erityisesti Japanissa. Suomen Naantalissa sekä Japanin Hannōssa on myös Muumien oma teemapuisto. Jokin Muumien elämänmyönteisessä asenteessa ja ystävällisyydessä tuntuu siis puhuttelevan juuri sekä Pohjoismaissa asuvia että japanilaisia…

Story House Egmontin Muumi-tuotteet

Story House Egmontin Muumi-aiheinen lehti sekä väritys- ja puuhakirjat tarjoavat hauskaa luettavaa ja tehtävää, jonka pariin innostuvat lasten lisäksi myös aikuiset. Tutustu Muumi-tuotteisiin verkkokaupassa ja löydä Muumipeikko, Muumimamma, Pikku Myy sekä muut Muumien rakastetut hahmot lehtien ja kirjojen sivuilta. Tervetuloa leppoisiin ja lämminhenkisiin seikkailuihin yhdessä Muumilaakson väen kanssa!

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin