Muumi

Tove Janssonin rakastetut Muumi-hahmot seikkailevat omassa, alle kouluikäisille tarkoitetussa lehdessään sekä puuha- ja värityskirjoissa.

Lehden sivuilla on sarjakuvatarinoiden lisäksi helppoja puuhatehtäviä ja pitkä iltasatu perheen pienimmille. Muumi-lehteä on turvallista lukea. Pienissä tarinoissa käsitellään suuriakin asioita, mutta jännittävätkin seikkailut päättyvät aina onnellisesti.

Muumi-lehti sopii mainiosti yhteisiin lukuhetkiin. Sarjakuvan ruudut ovat isokokoisia ja niitä on helppo lukea lapselle. Muumi-lehden hienojen kuvien ja lyhyiden tekstien avulla itse lukemaan opettelevankin on helppo saada juonesta kiinni. Pientä tekemistä ja suurta oivaltamisen iloa tarjoavat lehden puuhatehtävät ja askarteluvinkit.

Muumi-lehden ja -kirjojen tehtävät ovat monipuolisia. Niissä ratkotaan sokkeloita, seurataan reittejä, sovitellaan puuttuvia palasia, pohditaan mitkä palat kuuluvat kuvaan tai mitkä esineet kuuluvat yhteen, etsitään eroavaisuuksia, yhtäläisyyksiä ja virheitä, tunnistetaan ja järjestellään esineitä, vertaillaan varjokuvia ja edetään pisteestä pisteeseen. Mukana on myös askartelu- ja väritystehtäviä. Siis paljon ja erilaista pienelle sopivaa puuhaa tuttujen Muumitalon asukkaiden kanssa! Muumi-puuha- ja värityskirjoissa on yleensä myös hauska tarra-arkki.

Muumi-tarinoissa ja -tehtävissä ovat tietenkin mukana Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikku Myy. Muumipeikko pitää jännityksestä, mutta on silti kovin mukavuudenhaluinen ja kotirakas. Romanttinen Niiskuneiti on aina yhtä herttainen ja seuraa uskollisesti uskaliaampia ystäviään seikkailuihin. Rohkea ja päättäväinen Pikku Myy sanoo suoraan mitä ajattelee ja tekee mitä haluaa. Kepposetkaan eivät ole hänelle vieraita. Rasavillistä luonteesta huolimatta Pikku Myy on muumien rakas perheenjäsen ja yksi lukijoiden ehdottomista suosikeista.

Kirjoissa ja lehdessä tavataan myös muut Muumilaaksosta tutut hahmot. Lempeä Muumimamma esiliinoineen ja käsilaukkuineen huolehtii tyyneen tapaansa koko perheen ja naapuruston hyvinvoinnista. Vakaa ja turvallinen Muumipappa intoutuu toisinaan ideoimaan hurjiakin suunnitelmia. Veikeä Nipsu on yhtä aikaa sekä ahne ja arka. Hän haaveilee rikkauksista mutta pelkää haasteita. Muumipeikon paras ystävä Nuuskamuikkunen on oman tiensä kulkija ja odotettu vieras Muumilaaksoon kevään koittaessa. Huuliharpun sävelistä tietää, että Nuuskamuikkunen on palannut! Monitaitoinen ja viisas Nuuskamuikkunen ratkaisee ystäviensä monet pulmat. Tapaamme toisinaan myös Niiskuneidin keksijäveljen Niiskun. Muumi-perheen ystäviin ja lehden tarinoihin kuuluvat myös hemulit Kasvitietelijä-Hemuli ja Poliisimestari, Pikku Myyn isosisko Mymmeli, Vilijonkka lapsikatraineen ja monet muut muumitarinoista tutut hahmot.

Vaikka Pikku Myy ei ole ihan kiltti, hän ei suinkaan ole Muumilaakson tuhmin asukas. Pieni karvainen Haisuli se vasta tuhma onkin. Jos jossakin paljastuu tihutyö tai kepponen, syyllinen on melkein aina Haisuli. Hyytävää kylmyyttä huokuva Mörkö käy joskus tuomassa sopivasti jännitystä tarinoihin. Mutta kuten tiedämme, Mörkö on vain yksinäinen ja kaipaa ystävää, eikä siis ole oikeasti kovin pelottava. Valkeat hattivatit esiintyvät joskus outona hiljaisena joukkona. Hattivatteja ympäröi salamyhkäisyys, mutta niitäkään ei tarvitse pelätä.

Tervetuloa leppoisiin ja lämminhenkisiin seikkailuihin yhdessä Muumilaakson väen kanssa!

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin