Punaparta

Punaparta (Barbe-Rouge) on yksi eurooppalaisen seikkailusarjakuvan ehdottomista kruununjalokivistä. Legendaarisen Jean-Michel Charlierin (Blueberry, Haikaralaivue) käsikirjoittamassa ja huipputaitavan Victor Hubinonin kuvittamassa jykevässä klassikkosarjassa merirosvokapteeni Punaparta ja tämän rehti ottopoika Eric yrittävät luovia tiensä läpi purjelaivojen aikakauden hurjimpien taistelujen ja juonittelujen.

Punaparran ja Ericin seikkailut

Punaparran ja Ericin seikkailuissa säilät viuhuvat, musketit paukkuvat ja tykit jylisevät. Konnat ovat häijyjä, älykkäitä ja kieroja ja samoilla määreillä voidaan kuvailla osaa sarjan kaunottaristakin. Todella loistaakseen Punaparta ja Eric vaativat vastapareikseen lukijaa henkeen ja vereen puistattavia pahiksia, ja niitä herrat Charlier ja Hubinon todellakin toimittavat. Uljaita purjelaivoja ei luonnollisestikaan säästellä, ja Hubinonin piirrostaide herättääkin tämän kadonneen aikakauden täyteen loistoonsa.

Mainetta ja kunniaa

Punaparta tekee kunniaa Alexandre Dumas’n ja Jules Vernen perinnölle, joten aatelisten kieroudella ei ole rajaa ja suurimmat sankarit saattavat löytyä konnien joukosta. Sarja on siis klassikkostatuksensa ansainnut ja se pistää kampoihin seikkailuviihteen suurille nimille missä tahansa formaatissa. Sarjan toinen kirja Kapteeni vailla nimeä palkittiin sarjakuvayhteisö Kvaakin Herra Koipeliini -tunnustuspalkinnolla vuoden 2019 parhaana käännössarjakuvana.

Punaparta-sarjakuvien käännökset

Punapartaa julkaistaan kolmen seikkailun kovakantisina kokoelmina. Ensimmäinen Punaparta-integraali ilmestyi suomeksi vuonna 2013 ja toinen osa Kapteeni vailla nimeä julkaistiin suomeksi vuonna 2020. Jean-Michel Charlierin tunnettuja teoksia kääntää itsekin sarjakuvataiteilijana tunnettu ja palkittu Anssi Rauhala.

Jos Black Sails kuuluu televisiosarjasuosikkeihisi tai Master and Commander: Maailman laidalla on lempielokuvasi, niin Punaparta uppoaa takuulla. Punapartaa uskaltaa myös suositella vaikkapa Bernard Cornwellin huolella ja rakkaudella rakennettujen historiallisten seikkailujen ystäville.

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin