Lucky Luke

Lucky Luke on huumorisarjakuvan klassikko, jonka belgialainen Morris eli Maurice de Bevere loi vuonna 1947. Klassikkostatuksen varjoaankin nopeampi lännensankari saavutti viimeistään 50-luvun lopussa, kun Morris sai aisaparikseen muun muassa Asterixin toisena luojana tunnetun ranskalaisen käsikirjoittajanero René Goscinnyn.

Suomeen Lucky Luke rantautui 1971 albumiklassikkojen Arkajalka ja Postivaunut voimin. Lucky Luken seikkailujen tarjoama yhdistelmä huumoria ja Villin lännen tunnelmia upposi täällä pohjolassakin otolliseen maaperään, sillä jo 70-luvulla albumeja ilmestyi lähes 40 ja Lucky Luke on pysynyt suomalaisten sarjakuvaharrastajien kestosuosikkina halki vuosikymmenten. Sarjalla on paikkansa myös lännenelokuvan ystävien sydämissä, sillä sen verran taajaan Morris ja kumppanit viittaavat lännenelokuvan klassisiin hahmoihin ja näyttelijöihin. Unohtaa ei sovi myöskään sarjassa vilahtelevia todellisia Villin lännen legendoja, kuten muun muassa  Buffalo Bill, Jesse James, Billy the Kid, Calamity Jane, Doc Holliday ja Daltonin veljekset. Historian harrastajille on siis runsain mitoin lystikästä bongattavaa tarjolla, mutta paino on todellakin sanalla lystikäs, sillä Lucky Luken hahmogallerian edesottamuksia ei kannata siteerata historian kokeissa.

Goscinnyn kuoltua 1977 Morris jatkoi sarjan piirtämistä muiden käsikirjoittajien kanssa omaan kuolemaansa saakka vuonna 2001. Maestron poismenon jälkeen Lucky Luken piirrostaiteesta on vastannut Achdé ja tuoreimmat pitkät seikkailut on kirjoittanut Jul. Rakastettu hahmo on sarjakuvien lisäksi esiintynyt useammassakin pitkässä animaatioelokuvassa ja piirretyssä televisiosarjassa.

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin