Kostajien kosmisin seikkailu

26.05.2023 Rmaki

Maailman suurimmat supersankarit joutuvat mukaan avaruusimperiumien väliseen sotaan. Upea albumi Kostajat: Krii-skrull-sota ilmestyy 30.5.!

Rautamies, Thor, Kapteeni Amerikka, Goljatti, Vision, Elohopea, Purppuranoita ja Muurahaismies muodostavat Kostajat-nimellä tunnetun supersankariryhmän, joka on tottunut suojelemaan Maan ihmisiä. Mutta nyt avaruuden mahtiolentojen kriiden ja skrullien sota uhkaa levitä myös maapallolle, joten sankarien on suunnattava huomionsa kauas planeettamme ulkopuolelle.

Tapahtumaketju saa alkunsa, kun Vision horjuu viimeisillä voimillaan Kostajien kartanoon. Jokin tuntematon taho on hyökännyt androidin kimppuun ja siepannut Elohopean ja Purppuranoidan. Onneksi paikalle osuu vakinaisesta palvelusta eronnut Muurahaismies, joka kutistuu aivan pikkuriikkiseksi ja sukeltaa androidin sisuksiin korjaamaan sen saamia vaurioita…

Samaan aikaan Kostajia jahtaa kiivaan H. Warren Craddockin johtama komissio, joka syyttää sankareita yhteistyöstä avaruusolentojen kanssa – nämä kun ovat suojelleet ystäväänsä Kapteeni Marvelia, maapallolle paennutta krii-soturia. Kostajien ja hallituksen välit kiristyvät äärimmilleen, kun kartanon pihalle ilmaantuu mandroidien iskujoukko…

Ikään kuin tässä ei olisi huolta riittämiin, hullu Maximus on ottanut vallan Epäinhimillisten kaupungissa Attilassa. Kun Triton saapuu anelemaan apua Kostajilta, sankarit joutuvat vaikean valinnan eteen: lähtevätkö he etsimään avaruuteen siepattuja tovereitaan vai auttavatko he Epäinhimillisiä? Ja kaikki tämä on vasta alkusoittoa varsinaiselle taistelulle kriiden ja skrullien voimia vastaan…

Krii-skrull-sota on yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia Kostajat-tarinoita, ja se ilmestyi alun perin Amerikassa vuosina 1971-1972. Stan Lee oli tuolloin luovuttanut käsikirjoitusvastuun assistentilleen Roy Thomasille, joka oli varsin innokas punomaan yhteen vuosien mittaan sarjaan upotettuja juoniaihioita. Kun aikansa tähtikuvittaja Neal Adams ilmoitti halukkuutensa piirtää Kostajia, Thomas päätti ryhtyä tuumasta toimeen ja laatia kaikkein aikojen Kostajat-eepoksen. Monet Avengers-elokuvissakin esiintyvät aiheet ja ideat ovat peräisin tältä aikakaudelta – muun muassa Visionin ja Purppuranoidan romanssi sekä avaruusimperiumien kiinnostus Maata kohtaan. Suomeksi tarina on julkaistu mustavalkoisena taskukirjana vuonna 1985.

Roy Thomas tunnetaan nykyään varsinkin Conan-sarjakuvien pitkäaikaisena käsikirjoittajana. Hän avusti Stan Leetä Marvelilla jo 60-luvulla, ja pitkän uransa aikana hän on kirjoittanut lähes kaikkia Marvelin sarjoja sekä toiminut yhtiön päätoimittajana. Neal Adams on yksi amerikkalaisen sarjakuvan arvostetuimpia kuvittajia, joka toi 60-luvun lopulla supersankarisarjoihin täysin uudenlaisen realismin ja dynaamisen kerrontatyylin. Adams tunnetaan parhaiten töistään Batmanin parissa, ja pitkän uransa aikana hän ehti kouluttaa kokonaisen uuden kuvittajasukupolven amerikkalaisen sarjakuvamaailman palvelukseen. Lisäksi kirjassa nähdään legendaarisen John Busceman kuvitusta, ja koko komeuden on tussannut upeasti Tom Palmer.

Kostajat: Krii-skrull-sota on 128-sivuinen värialbumi, ja se ilmestyy 30.5. Teoksen voit ostaa kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta. HUOM: Kriiden ja skrullien sodasta jutellaan myös Poriconissa 10.6.! https://porinsarjakuvafestivaalit.wordpress.com/

Avainsanat