Pienet avaruusankat ovat palanneet

17.05.2023 Rmaki

Avaruusankkojen paluu tarjoaa mainion kattauksen chileläisen mestarin parhaita Ankka-tarinoita.

Yksi Carl Barksin omalaatuisimpia ankkasarjakuvia on kertomus avaruudesta saapuvista minikokoisista ankoista, jotka matkaavat Ankkalinnaan käydäkseen kauppaa Maan asukkaiden kanssa. Tässä hienossa kokoelmassa nuo piskuiset olennot palaavat tapaamaan Akua ja Roopea – tällä kertaa avaruuden ankat ovat tuoneet kultakolikkojen ohella mukanaan apean prinsessa Miniannan, jonka ilahduttaminen jää Akun ja veljenpoikien tehtäväksi.

Kun Roope matkustaa Alaskaan tarkastamaan, miten öljyjohdon rakentaminen edistyy, hän tormää vanhaan tuttuun, Barksin tarinassa ”Takaisin Klondikeen” esiteltyyn Kultu Kimallukseen! Roopen vanha ihastus on aivan yhtä kovapintainen kuin kultaryntäyksen aikoina, eikä hän katso hyvällä tonttinsa halki kaavailtua öljyputkea. Riittääkö Roopen nokkeluus ja charmi taivuttelemaan Kultun, vai jääkö vanha visukinttu toiseksi?

Menneitä kaikuja koetaan toistamiseen, kun ankat reissaavat Skotlantiin katsastamaan Roopen perimää vanhaa linnaa. Arvokkaiden taideteosten ja muinaismuistojen ohella linnasta löytyy myös jotakin vähemmän ilahduttavaa: itsepäinen kummitus, joka ei katso hyvällä aarteita hamuavia ankkoja!

Yliluonnollisia elementtejä esiintyy myös tarinassa ”Rok-linnun kynsissä”. Aku ei-niin-loistokas ura meteorologina vie hänet sekä Tupun, Hupun ja Lupun eksoottiseen Magabumbaan. Aluksi Aku on innoissaan saamastaan vastuusta, mutta paikan päällä sääasema vaikuttaa varsin tylsältä paikalta. Vaan kuinka sitten käykään: yön tullen mahtavat siivet nousevat ankkojen majapaikan ylle, ja siitä alkaakin varsinainen retki halki ilmojen!

Vicar alias Victor José Arriagada Ríos (1934-2012) on yksi kaikkien aikojen etevimpiä Aku Ankan piirtäjiä – itse Carl Barks piti Vicaria parhaana ankkataitelijana. Vicar aloitti uransa Akun parissa jo vuonna 1971, ja hänen vauhdikasta kuvitustaan on ihailtu suomalaisessakin Aku Ankassa jo monen vuosikymmenen ajan. Avaruusankkojen paluu -kirjaan on koottu yhdeksän erilaista tarinaa, jotka edustavat Vicarin parhaimmistoa.

Avainsanat