Lucky Luke Klassikot

Lucky Luke on yksi Euroopan tunnetuimmista ja parhaiten myydyistä sarjakuvista. Klassikoissa seurataan tarmokkaan tarkka-ampuja Lucky Luken ja muiden tuttujen villin lännen legendojen tapahtumarikkaita seikkailuja. Kyseisen maailmankuulun lännensankarin elämässä riittää jännitystä ja viholliset saavat kyytiä varjoaankin nopeammin ampuvan Luken ansiosta.

Lucky Luke – hyväntahtoinen tarkka-ampuja

Käsikirjoittaja Maurice Bevere loi humoristisen Lucky Luke -hahmonsa 1940-luvun lopussa. Alkujaan kovin Disney-vaikutteinen Lucky Luke löysi pian oman eurooppalaisen identiteettinsä ja ulkoisen habituksensa tarinallisen sisältönsä suhteen. Luken nopeista ja tarkoista ampumataidoista huolimatta hahmo ei ole uuden sarjakuvajakelijan myötä tappanut ketään, vaan toimii juonen hyväntahtoisena päähahmona. Jokaisen jakson loppuessa Lucky Luke poistuu tunnetusti auringonlaskuun laulun sanoihin “I’m a poor lonesome cowboy, and a long way from home..”.

Jolly Jumper, Daltonit ja muut hahmot

Kiertäessään villin lännen kaupunkeja ja auttaessaan tuen tarpeessa olevia asukkaita Lukella on aina mukana Jolly Jumper -niminen hevonen. Ratsun sarkastinen olemus seuraa sarjan humoristisia piirteitä ja yhdessä kömpelön Rantanplan-nimisen vahtikoiran kanssa kolmikko kohtaa villissä lännessä uhan toisensa jälkeen.

Lucky Luke Klassikoissa seikkailevat myös seuraavat villin lännen legendat:

  • Buffalo Bill – villistä lännestä tuttu yhdysvaltalainen sotilas, biisoninmetsästäjä, tiedustelija ja sirkusjohtaja.
  • Jesse James – yhdysvaltalainen legendaarinen lainsuojaton. Osallistuttuaan Yhdysvaltain sisällissotaan Jamesiltä ei onnistunut enää tavallinen arkielämä ja rikollisjoukko James-Younger muodostui.
  • Billy the Kid – Yksi villin lännen pahimmista lainsuojattomista, oikealta nimeltään Henry McCarty. Häntä sanotaan tunnetusti nuorisorikolliseksi, pahaksi kapinalliseksi tai psykoottiseksi murhaajaksi.
  • Calamity Jane – Tunnettu villissä lännessä intiaanitaisteluistaan ja taitavista tiedustelukyvyistään.
  • Doc Holliday – Yhdysvaltalainen hammaslääkäri, asesankari ja peluri.
  • Daltonit – Lainsuojattomat veljekset Joe, Jack, William ja Averell ryöstivät pääosin junia ja hevosia 1800-luvun lopussa ja ovat tunnettuja villin lännen roistoja.

Monia käsikirjoittajia

Maurice Bevere, tunnettu myös nimellä Morris etunimen lausumisen mukaan, oli belgialainen sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Hän kirjoitti Lucky Luke -sarjaa yksin vuodesta 1946 vuoteen 1955 saakka, jolloin Morris aloitti yhteistyön ranskalaisen kirjoittajan René Goscinnyn kanssa. Goscinny on luonut muun muassa Asterix, Umpah-pah ja Ahmed Ahne -sarjat yhdessä muiden kirjoittajien kanssa, mutta Lucky Lukea voidaan pitää taiteilijan ensimmäisenä suurena läpimurtotyönä.

Goscinnyn ryhdyttyä Lucky Luke -käsikirjoittajaksi syntyi kymmenien vertaansa vailla olevien sarjakuva-albumien sarja, joka on lunastanut ikuisen sijan suomalaisten sarjakuvaharrastajien ja westernien ystävien sydämissä. Nämä huumorisarjakuvan klassikot ovat säännölliset uusintansa todellakin ansainneet!

Klassikoiden lisäksi löydät myös uudistetut Lucky Luke -sarjakuva-albumit Lucky Luke Uudet seikkailut -osiosta!

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin