Joulun 2023 sarjakuvavinkit osa 1

01.12.2023 Tri Tuomio

On jo joulukuu, joten joulukalenterien luukkujen rapistelu on aloitettu. Napataanpa adventtikalenterista inspiraatio tämän ja seuraavan perjantain sarjakuvahehkutuksille, eli luvassa on 24 sävähdyttävää sarjakuvavinkkiä joulun odotusta ja lahjapakettien sisuksia sulostuttamaan. Nämä sarjakuvavinkit tarjoillaan sattumanvaraisessa järjestyksessä, mutta kaikki suositellut albumit ovat kuluvan vuoden sarjakuvasatoa ja tarjolla juuri nyt sekä verkkokaupassamme että sarjakuvakaupoissa kautta maan. Seuraavaksi siis joulun 2023 sarjakuvavinkit osa 1.

Filemon: Batbadin Simbabbad saa kunnian korkata joulun 2023 vinkkitulvan. Fredin velmun surrealistinen sarjakuvamaailma osui ja upposi BD-sarjaamme siinä määrin sutjakasti, että Epäuskoisen retken ensimmäinen painos myi loppuun alta aikayksikön. Batbadin Simbabbad jatkaa Filemonin villiä viiletystä, jonka kiemuroissa hahmot ovat usein yhtä äimänä kuin lukijatkin. Vapaana laukkaavan mielikuvituksen vuoristorataa siis tarjolla. Suosittelemme kaikille niille, jotka eivät arvosta suoraviivaisuutta tai loogisimpia mahdollisia tapoja edetä.

Armottoman venkoilun jälkeen on suoraselkäisen lännenviihteen aika loistaa. Tex Willer Suuralbumi: Kaksi karkulaista sisältää juuri sellaisen eeppisen westernin, joita varten tämä suuralbumi-formaatti on Bonellin sarjakuvatallilla suunniteltu. Huippukirjoittajan ja piirtäjän tiimi pistämässä parastaan Tex Willerin sarjakuvalännessä on aina toimiva resepti. Vain muutamalla dollarilla voi saada säkillisen kultaa. Varsinkin jos arvostaa huolella piirrettyä ja kirjoitettua klassista mustavalkoista seikkailuviihdettä. Ruudinkatkuinen suositus heille, jotka ovat joskus viihtyneet Tex Willerin sivuilla. Plus lännenviihteen ystäville noin ylipäätään.

Lise Myhre on hieman hidastanut luomistahtiaan viime vuosina, mutta kevään Nemi-albumi Onni onnettomuudessa sisältää roiman satsin uusia strippejä, jotka tarjoavat vertaistukea kaikille fantasiamaailmoihin ja luonnon ihmeisiin hurahtaneille. Suosittelemme kaikille niille, jotka joskus tuntevat olonsa yksinäisiksi tässä maailmassa, mutta haluavat silti tehdä siitä paremman paikan kaikille enemmän tai vähemmän kummallisille vipeltäjille. Ajoittain häijyn piikikäs huumorisarjakuvakin voi olla kuin lämmin halaus.

Kummallisia vipeltäjiä tarjoilee myös Mustanaamio: Karpaattien vampyyri. Rakkaudella reprotut Jaime Vallvén taiteilemat Mustanaamio-klassikot vievät lukijan ja Vaeltavan aaveen tavallista mystisempiin tunnelmiin, eli luvassa on seikkailuja muun muassa menneisyydessä ja vampyyrien riivaamissa linnoissa. Mystisemmän Mustanaamion ystäville ja nostalgian nälkäisille kymppivalinta.

Sotakirjojen suma jouluisin on siirtynyt jo historiaan, mutta onneksi on sarjakuvia. Ja Hugo Pratt. Corto Maltesella maineensa sementoinut sarjakuvan suurmies teki aikoinaan myös “tusinaviihdettä”, eli suurelle yleisölle suunnattua kioskisarjakuvaa. Hugo Pratt Korkeajännitys 4: Synkkä tuomio on neljäs kahden tarinan kattaus mustavalkoisen sarjakuvailmaisun mestariluokkaa. Tämä on mainio numero hypätä sarjan kyytiin, sillä tämä albumi sisältää sekä rennompaa rymistelyä että turboahdettua jännitystä. Suosittelemme kaikille mustavalkoisen sarjakuvan ystäville. Tämän albumin löydät sekä Lehtipisteistä että kirjakaupoista. Kummallekin on oma kantensa.

Uuden Asterixin ilmestyminen on aina Tapaus varsinkin ranskankielisen sarjakuvan maailmassa. Valkoinen iiris esittelee meille uuden Asterix-kirjoittajan, Fabcaron, jonka mietteitä tämän albumin toteuttamisesta löydät tästä haastattelusta. Monen mielestä tämä seikkailu on paras uusista Asterixeista. Ainakin aihe on kutkutteleva, ja niinhän siinä käy, että positiivinen ajattelu, nostattavat mietelauseet ja ylenpalttinen ystävällisyys pistävät pienen gallialaisen kylän hulvattomasti sekaisin. Tämä albumi tarjoilee vanhalle fanille runsaasti syitä myhäilyyn.

Vanhoja faneja piisaa luonnollisesti myös B. Virtasella. Etätyömiehen paluun myötä Ilkka Heilän hillitön hahmokatras siirtyy Egmontin talliin. Sanomalehtien sivuilta tutut stripit tarjoillaan nyt ensimmäistä kertaa yksien kansien väliin koottuna. Suosittelemme kaikille etätyöstä toipuville.

Tämän ensimmäisen lahjavinkkikattauksen Marvel-edustus ei ole kovin jouluisa. Sen teemoista tulee ennemminkin pääsiäinen mieleen. Spider-Man: Kravenin viimeinen jahti on siis synkkä klassikko kultaiselta 80-luvulta. Turpasaunottelun sijaan paino on psykologisella jännityksellä. Juuri sellainen seikkailu, joka jää mielenperukoille väijymään ensilukemisen jälkeen, eli ei todellakaan ole sitä unohdettavinta supersankarimättöä. Voisi jopa sanoa, että tämä pitkä seikkailu on ikääntynyt kuin hienoin viini. Ja joulunahan on tapana kaivaa parasta esiin…

Lapsille ja nuorille suunnatuista fantasiasarjoistamme allekirjoittanut nappaa tähän kattaukseen niistä talvisimman. Soittorasia 3: Menneisyyden varjot tuo lumen ja pakkasen lisäksi Soittorasian maailmaan myös hieman tummempia sävyjä. Ja mikäs siinä – hulvattomaan hulinointiin ja kahjouteen taipuvaisten henkilöhahmojen vastapainoksi sopii annostella synkkiä ja surullisiakin salaisuuksia. Suosittelemme rätväkkää toimintaa värikkäässä fantasiamaailmassa arvostaville.

Dekkarit kuuluvat jouluun ja kuusen alle, joten nostetaanpa tämän vuoden Tex-sadosta esiin myös Maxi-Tex: Myrskyn jälkeen. Sandro Scascitellin kuvitus nostaisi keppoisammankin käsikirjoituksen kisailemaan vuoden parhaan seikkailun pistesijoista, mutta etenkin Pasquale Rujun juonima nimitarina pistää sekä lukijan että Texin ja Carsonin hoksottimet koville ja paaluttaa suorituksen lähelle kolme kärkeä. Allekirjoittanut tosin hoksasi murhaajan. Hoksaatko sinä? Koska tämä on tuplaseikkailu, niin dekkarihiiviskelyn vastapainona on kovaotteinen ajojahti. Toimii loppukevennyksenä, kun ei tarvitse niin pelätä ja jännittää.

Villi länsi ei ole kokonaan mustavalkoinen. Siitä todisteena vaikkapa Lucky Luken uudet seikkailut 17: Rantanplanin arkki. Kun eläinten oikeuksia puolustava taho järjestää vallankumouksen karjankasvattajien kaupungissa, niin siinä on yksinäinen cowboykin helisemässä. Rantanplan ja Jolly Jumper saavat tässä seikkailussa luonnollisesti runsaasti ruututilaa. Suosittelemme lännenhuumorin ja eläinten ystäville.

Poikkeukset vahvistavat sääntöjä, joten päätämme tämän vinkkikattauksen parin vuoden ikäisellä tuotteella. Hehkutuksen joulumanteliksi osuu siis Kari Korhosen Roope-seikkailuja kovien kansien väliin kokoava Roope Ankan päiväkirjat, jonka uusi painos karautti sarjiskauppojen hyllyille juuri sopivasti joulun alla. Suosittelemme Roopen Ankan historiasta kiinnostuneille suomalaisen Disney-sarjakuvan ystäville.

Joulun 2023 sarjakuvavinkit osa 1 on täten siis nätisti paketoitu. Seuraava 12 lahjavinkin kattaus ampaisee blogosfääriin perjantaina 8. joulukuuta. Kannattaa muuten seurailla tätä blogia tavallista tiiviimmin koko joulukuun ajan, sillä Rmäkikin on luvannut sarjisvinkkailla vaikka mitä jännää. Pysykää siis kanavalla!

Sellainen tärkeä tieto vielä tähän väliin, että verkkokaupastamme ostetut sarjakuvat ehtivät aatoksi perille, kun tilaus on tehty viimeistään torstaina 14. joulukuuta. Sen jälkeen tarvitaan tonttujen lisäksi onnettarenkin apua. Suosittelemme toki myös rekiajelua tai kahta sarjakuvakauppojen ja sarjakuvavalikoimaansa panostaneiden kirjakauppojen hyllyjä tutkimaan.

Lue myös Joulun 2023 sarjakuvavinkit osa 2!