Hugo Pratt Korkeajännitys 4: Synkkä tuomio

10.11.2023 Tri Tuomio

Hugo Prattin kuvituksella kruunattujen Korkeajännitysten sarja etenee nyt neljänteen osaansa. Jo tutuksi tulleeseen tapaan tarinoita tarjoillaan kaksin kappalein, ja Hugo Pratt Korkeajännitys 4: Synkkä tuomio löytyy sekä Lehtipisteistä että kirjakaupoista. Sisältö on kummankin reitin kautta hankittuna täsmälleen sama, mutta kansissa on helposti huomattava ero. Albumin avaa rätväkkä remellys Suuri areena ja päättää huima vakoilutrilleri Synkkä tuomio.

Suuri areena

Moni on ehkä kaipaillut huumoria tämän albumisarjan sivuille. Nyt kaipuuseen vastataan, sillä Suuri areena (1962)on jermuhuumorilla ladattu sähäkkä toimintapläjäys. Pohjois-Afrikan hiekka-aavikon aava sotanäyttämö tarjoaa raamit, jotka kaulassa aussisotilaat Lofty Lucas ja Chub Doolan rynnistävät lävitse A. Carney Allanin juoniman seikkailun.

Veijaritarina siis kyseessä, mutta kovaksi keitetty sellainen. Otteet ovat kovia ja huumori mustaa. Päähenkilöinä sakuja rökittää kaksi Antero Rokan hengenheimolaista, jotka luvattujen kuntoisuuslomien palettua päättävät lähteä puntikselle. Pieni virkistysloma huipentuu kapakkatappeluun, jonka seurauksena herrat saavat riesakseen pikkutarkan upseerin.

Jupina ja marmatus maustavat matkantekoa, kun paluu pataljoonan tukikohtaan ansaittua rangaistusta suorittamaan osoittautuu yllättävän mutkikkaaksi, kiitos saksalaisten onnistuneen koukkauksen. Väkivallan ammattilaiset pääsevät esittelemään osaamistaan märkäkorvalle korpraalille, virkaintoiselle kersantille ja laumalle epäonnisia Afrikakorpsin solttuja. Jonkun toisen kuvittajan kontolle sysättynä tämä saattaisi olla aurinkoinen aavikkoseikkailu paljolla paukkeella ja räjähdyksillä, mutta Hugo Pratt kaivaa varjot esiin vaikka väkisin. Tietäjänä hän tiesi, että sota on aina helvettiä.

Synkkä tuomio

Tämän suupieliä ylös nykineen tykittelyn jälkeen tarjoillaan Synkän tuomion (1961) muodossa syy sulloa se hymy kannikoiden väliin. Donne Avenell avaa jännärinsä merellisissä tunnelmissa, kun kaksi saksalaisten vankileiriltä karkaavaa brittiä on hukkumaisillaan Välimeressä. Onni on kuitenkin myötä – erikoisjoukkojen paatti poimii karkurit merestä, eikä saksalaisten partioalus hoksaa purjevenettä vihollisen purtiloksi.

Tästä tarinasta on parempi olla kertomatta liikoja. Puhuvien päiden määrässä taidetaan tehdä tämän albumisarjan ennätys, mutta siihen on kyllä perusteitakin. Vankileiriltä karannut yliluutnantti Hasler saattaa olla natsivakooja, mutta hän saattaa myös olla saksalaisia aidosti vihaava patriootti, jolla on äärimmäisen arvokkaita tietoja.

Tätä vyyhtiä purkaa luutnantti Fielding, joka sysätään sivu sivulta yhä syvemmällä paranoian syövereihin. Kommandojen henki on halpa, jos vihollinen osaa odottaa iskuryhmää. Jos vihollinen yllätetään, niin lopputulos saattaa vaikuttaa sodan kulkuun. Synkkä tuomio on juuri sellainen trilleri, jonka lajitoverien takia Korkeajännityksen uhotaan iskevän kuin miljoona volttia. Ylimääräisenä bonuksena tarjolla on sukellusveneilyäkin!


Hugo Pratt Korkeajännitys 4: Synkkä tuomio löytyy Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista 15. marraskuuta 2023. Aikaisemmat osat löytyvät verkkokaupastamme niin kauan kuin painosta riittää. Nyt saatavilla olevista sarjan albumeista Taisteluasemiin! ja Rautainen nyrkki on luonnollisesti esitelty täällä blogissamme. Viides osa on luvassa maaliskuussa 2024!