Hugo Pratt Korkeajännitys – Rautainen nyrkki

25.08.2023 Tri Tuomio

Toimittajan teki kovasti mieli tällätä tämän albumin kanteen Aavikon Korkeajännitys, mutta koska vain ensimmäinen neljännes tapahtuu aavikolla, niin allekirjoittanut malttoi mielensä ja luopui teemasta. Tarjolla on sekä panssarisotaa Afrikassa ja Ranskassa että hermoja raastavaa miinanraivausta Italiassa. Tämä info ei luultavasti riitä ostopäätökseen, joten kurkataanpa siis konepellin alle, eli mitä kaikkea Hugo Pratt Korkeajännitys – Rautainen nyrkki onkaan syönyt.

Rautainen nyrkki

Peli avataan Pohjois-Afrikan aavikoilla ja El Alameinin toisella taistelulla vuodelta 1959 peräisin olevassa tarinassa Rautainen nyrkki (The Iron Fist). Yhteen hitsautunut Sherman-tankin miehistö menettää sekä tankkinsa että upseerinsa taistelussa Afrikakorpsia vastaan. Tämä ei kuitenkin poista sinnikkäiden sotilaiden taisteluhaluja, päinvastoin.

Miehistö saa riesakseen sekä uuden upseerin että tankin. Luvassa on muutosvastarintaa ja arvostuksen ansaitsemista. Eli tuttuja Korkkari-latuja tallataan. Hugo Prattin taide siivittää kerrontaa ja varsinkin tankkien ystäville on ruutu ruudun perään komeita näkymiä tarjolla.

Aavikolta siirrymme Euroopan taistelutantereille ja Goljatiksi ristitty tankki pääsee todistamaan toimivuutensa myös Ranskan vapautuksessa. Tarjolla onkin railakasta rymistelyä. Jos kaipaa sotasarjakuvaltaan psykologista draamaa ja henkilökeskeistä painavien teemojen kanssa painiskelua, niin tämä tarina ei toimita. Vaan ei huolta, seuraava tarina pelaa sen pesän täyteen!

Tuliasema

Tuliasema (Strongpoint) vuodelta 1960 vie lukijan Italiaan ja Monte Cassinon rinteille vuonna 1944. Hermoja raastavalla jännityksellä aloitetaan, eikä siitä luovuta missään kohtaa tätä tarinaa.

Korpraali Tug Wilson tekee tärkeää työtä miinanraivaajana, mutta huono onnisen raivaus-operaation seurauksena hänen suksensa menevät pahasti ristiin erään kiivaan ja hermoheikon upseerin kanssa.

Jalat tiukasti maan kamaralla operoiva Wilson joutuu siis silmätikuksi, ja jälleen kerran se pahin silmätikuttaja on omia pelkojaan ja epäonnistumisiaan piilotteleva taho, jonka mielenterveyden rakoilu saattaa vaaraan taistelijan toisensa jälkeen.

Kiirastulessa kipristelevän soturijoukon ryhmädynamiikan kuvailu tuo hahmot lähelle lukijaa, ja tarinan konnaa plus natseja on helppo vihata. Tämän seikkailun sankarien edesottamuksia seurailee siis sydän sykkyrällä. Heidän kaikkien haluaa olevan hengissä vielä viimeisellä sivullakin, mutta tätä toivetta ei käsikirjoittaja W. Howard Baker todellakaan kuuntele.

Tämä kolmas Hugo Pratt Korkeajännitys tarjoilee siis kaksi annosta sotaviihdettä, joista toinen on nakit muusilla ja toinen hitaasti haudutettu mausteinen pata. Molemmat annokset ovat todella maittavia, joten Rautainen nyrkki on helppo suositeltava. On vain päivästä ja mielialasta kiinni, kumpi tarinoista kannattaa ahmia ensin. Ja ahmimisen jälkeen voi jälkiruuaksi ihailla uudelleen komeimpia ruutuja, kun Hugo Pratt pistää valot ja varjot tanssimaan mestarillisin siveltimenvedoin.

Hugo Pratt Korkeajännitys – Rautainen nyrkki nyt Lehtipisteissä ja sarjakuvakaupoissa! Sarjan toista osaa löytyy yhä verkkokaupastamme! Ainakin toistaiseksi. Nopeat syövät hitaat.