Taisteluasemiin!

28.04.2023 Tri Tuomio

Hugo Pratt Korkeajännitys etenee toiseen kokoelmaansa ja pääsemme vielä kerran nauttimaan teemanumerosta. Tälläkin kertaa tämä kahden seikkailun kattaus on pakattu kaksiin kansiin, eli kirjakaupoille ja Lehtipisteille on kummallekin omansa. Kirjakauppaversiota on tietenkin tarjolla niin kauan kuin painosta riittää, mutta kioskiversio poistuu markkinoilta elokuun alussa. Kannattaakin siis kotiuttaa se jo kesälukemistoksi.

Corto Maltesen luojan upea taide osui ja upposi ensimmäisen numeron viidakkotunnelmissakin, mutta mustan ja valkoisen kontrastit sopivat myös merisotaan, sillä taivas, meri, laivat, savu ja liekit tarjoavat valon ja varjojen pyörittäjälle sangen hedelmällisen temmellyskentän.

Tarinoista vastaa kaksi vuotta Prattia seniorimpi Donne Avenell, joka on sotatarinoiden lisäksi kirjoittanut muun muassa Mustanaamiota, Pyhimystä, Buffalo Billiä, Disney-sarjoja ja lady Dianan ja prinssi Charlesin häiden sarjakuvasovituksen. Tämän kokoelman avaava Taisteluasemiin! on näistä seikkailuista lähempänä ensimmäisestä osasta tuttuja psykologisia kauhutunnelmia, sillä sen sivuilla hulluuden syöverit kutsuvat useampaakin traumatisoitunutta taistelijaa. Sotarikoksen uhriksi joutuneilla brittiseiloreilla on paljonkin hampaankolossa sakuja vastaan, ja kun samalle pelastuslautalle osuu vastapuolen merimiehiä, niin jälki on rumaa.

Toinen tarina Verenpunainen meri on Korkeajännitys-seikkailu perinteisemmästä päästä. Aluksi tutustumme päähenkilöihin, jotka ovat yliluutnantti Wayman ja tämän veli sähköttäjä Peter Wayman. Peterin hermot pettävät taistelutilanteessa ja velipoika joutuu paikkaamaan.

Tästä pääsemme tuttuun peruskuvioon, jossa ensimmäisen miehuuskokeen mokaamisen jälkeen on aivan pakko suoriutua seuraavalla kerralla, kun sankaruutta vaaditaan. Pian kurssi otetaan kohti Norjaa, jossa natsien öljynjalostamo kaipaa tuhoamista, ja sähköttäjä/radisti on sen tehtävän suhteen aivan essentiaali osanen. Merellisen toiminnan lisäksi pääsemme nauttimaan kommandomallin hiiviskelystäkin.

Donne Avenell takoo kasaan oivan ja Korkkarin puitteissa hyvinkin realistisen tarinan ja Hugo Prattin taide nostaa sen siivilleen. Enempiä kertomatta lienee paras, niin Peterin ja veljensä seikkailut maalla ja merellä säilyttävät kaikki tarpeelliset yllätysmomenttinsa. Tarjolla on 60-luvun alun sotasarjakuvaa, joka kenties on aikoinaan tehty kertakäyttöviihteeksi, mutta laadukas käsityö kestää aikaa ja jopa paranee vanhetessaan. Toivottavasti maistuu, sillä tätä herkkua on on luvassa lisää vielä ainakin kahden kirjan verran!

Taisteluasemiin! löytyy Lehtipisteistä ja kirjakaupoista 10. toukokuuta! Ensimmäisen Hugo Pratt Korkeajännityksen esittelyn löydät täältä!