Lucky Luken uudet seikkailut – Rantanplanin arkki

10.08.2023 Tri Tuomio

Villi länsi oli julma paikka sekä eläimille että ihmisille. Eläinten oikeudet ja veganismi polttavat herkimpien hihat helposti yhä tänäkin päivänä, joten tarjolla on haastava aihe huumorisarjakuvalle. Achdé ja Jul vastaavat tähän haasteeseen tuoreimmalla lännenseikkailullaan: Lucky Luke uudet seikkailut 17 – Rantanplanin arkki heittää Luken ja Jolly Jumperin matkan varrelle monenlaista kaksi- ja nelijalkaista vipeltäjää, eikä seikkailusta puutu kasvissyöjiä, lihansyöjiä, vauhtia tai hulvattomia tilanteita. Arvovalintapähkinöitäkin riittää purtavaksi useampaakin lukukertaa varten.

Henry Bergh perusti Amerikan ensimmäisen eläintensuojelujärjestön vuonna 1866. Tämän albumin ihmispäähenkilöistä Luken ohella tärkein on tätä tosielämän hahmoa esikuvanaan pitävä Ovide Byrde, joka pyörittää Cattle Gulchissa eläinten turvakotia.

Karjankasvattajien kaupungissa eläinten oikeuksia puolustaminen onkin sitten riskimpi business, minkä Ovide saa karvaasti tuta. Hamppuköysi uhkaa tulla ihan liian tutuksi ennen kuin Lucky Luke puuttuu asiaan.

Lucky Luken väliintulo palauttaa järjestyksen kuitenkin vain hetkeksi. Siitä pitää huolen vanha ystävämme Rantanplan. Ideologioita pahemmin ihmisten päitä voi sotkea vain mammona, joten yksi äkkirikastuja saattaa pistää pienenkin kyläpahasen kunnolla sekaisin.

Lucky Luken seikkailujen konnakatras kasvaa tässä albumissa useammallakin hahmolla. Heidän pääjehunaan häärii Tacos Cornseed, joka keksii helpon tavan rikastua Ovide Byrden hyvien aikomusten kustannuksella. Pian Cattle Gulch kantaakin nimeä Veggie Town, eikä sieltä enää löydy kodittomia eläimiä.

Konnakaartin kovat otteet tietävät tietenkin sitä, että varjoaan nopeampi cowboy joutuu oikeisiin töihin, eli pistämään pahiksia ojennukseen. Jolly Jumper tarjoaa korvaamatonta apua ja Rantanplan aiheuttaa kaaosta sekä hyvisten että pahisten riveissä. Kun albumin käyttömoottorina toimii eläinten hyvinvointi, niin eläinhahmot saavat luonnollisesti paljon ruututilaa ja tilaisuuksia loistaa. Tai koheltaa.

Jos allekirjoittaneelta kysytään, niin tämä seikkailu saattaa viedä kärkisijan kun Achdén ajan albumeita laitetaan riviin. Jul käsittelee herkästi allergisoivaa aihetta kaikilta kanteilta, ajatuksia herätellen ja nauruhermoja kutkutellen. Tämä albumi pelaa kaikki pesät täyteen ollen jännittävä, viihdyttävä, huvittava ja sivistävä.

Lucky Luke uudet seikkailut 17: Rantanplanin arkki löytyy juuri nyt sekä Lehtipisteistä että sarjakuvakaupoista. Vaivattomimmin albumin saa hyllyynsä tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla.