Hämähäkkimies vastaan Kraven

28.07.2023 Rmaki

Hämähäkkimiehen ja tämän vanhan vihollisen Kravenin karu välienselvittely ilmestyy 2.8. hienona kokoelma-albumina!

Saalistaja Kraven alias Sergei Kravinov on yksi Hämähäkkimiehen omalaatuisimmista ja vanhimmista vastustajista. Toisin kuin suuri osa seittisankarin vihollisista, Kraven ei havittele valtaa tai rikkauksia. Hän on metsästäjä, joka haluaa osoittaa paremmuutensa kukistamalla kaikki vastustajat – ja ikävä kyllä Hämiksestä on muodostunut hänelle varsinainen pakkomielle. Kravenilla ei sinällään ole yliluonnollisia voimia, mutta hän osaa hyödyntää viidakon rohtoja ja liemiä lisäämään fyysisiä kykyjään, ja lisäksi hän käyttää monenlaisia ansoja ja kaasuja kamppailuissa Hämistä vastaan.

Spider-Man: Kravenin viimeinen jahti kuva 1

Kraven esiintyi ensi kerran amerikkalaisen Amazing Spider-Manin numerossa 15, elokuussa 1964. Kuten monet muutkin sarjan klassiset hahmot, myös Kravenin loivat Stan Lee ja Steve Ditko. Hahmosta tuli heti oleellinen osa Hämiksen konnagalleriaa – asema sinetöitiin saman vuoden Annual-lehdessä, jossa Kraven yhdisti voimansa viiden muun arkkivihollisen kanssa ja muodosti ensimmäisen Kuuden kopla -ryhmän!

Spider-Man: Kravenin viimeinen jahti kuva 2

Vuosien varrella Hämähäkkimies sai vastaansa aina vain vaarallisempia roistoja, ja Kraven saalistaja painui jossakin määrin unholaan. Mutta vuonna 1987 käsikirjoittaja J. M. DeMatteis loi yhdessä kuvittaja Mike Zeckin kanssa kuusiosaisen kertomuksen Kravenin viimeinen jahti, joka antoi viidakon metsästäjälle aivan uudet ulottuvuudet. Tarina julkaistiin alunperin jatkosarjana, joka risteili amerikkalaisten Spider-Man -lehtien sivuilla. Suomeksi kertomus julkaistiin Hämähäkkimies-lehden numeroissa 9-11/1990. DeMatteis ja Zeck olivat tätä ennen tehneet yhdessä kehuttuja Kapteeni Amerikka -tarinoita. Sittemmin J. M. DeMatteis tuli tunnetuksi yhtenä niistä amerikkalaisista käsikirjoittajista, jotka ryhtyivät luomaan aikuisempaa ja taiteellisempaa sarjakuvaa — hänen mestariteoksenaan pidetään palkittua Moonshadow-sarjaa. Mike Zeck puolestaan muistetaan ehkä parhaiten antisankari Tuomarin ensimmäisten sooloseikkailujen kuvittajana.

Spider-Man: Kravenin viimeinen jahti kuva 3

Nimensä mukaisesti Kravenin viimeinen jahti kertoo äärimmäisestä juonesta, jonka kautta Kraven päättää selvittää lopullisesti välinsä Hämähäkkimiehen kanssa. Luvassa ei kuitenkaan ole mitään tavallista nyrkkirysyä tai trikoohahmojen turpaanmättöä, vaan pirullinen psykologinen peli, jonka myötä Hämähäkkimies raastetaan viimeisen päälle vereslihalle. Koetellessaan sankarin rajoja ja sietokykyä Kraven kääntää katseen myös omaan sisimpäänsä ja paljastaa, minkä vuoksi hänestä tuli se, mikä hän on. Kumpikaan hahmo ei tästä pelistä selviä ilman arpia. Tarina sijoittuu aikaan, jolloin Hämähäkkimiehellä oli yllään mustat trikoot – siis aikaan ennen Venomia.

J. M. DeMatteis

Käsikirjoittaja J. M. DeMatteis vieraili Helsingin kirjamessuilla vuonna 2006

Suomalaiset lukijat valitsivat aikanaan Kravenin viimeisen jahdin kaikkien aikojen parhaaksi Hämähäkkimies-tarinaksi. Tarina on nyt varsin ajankohtainen, sillä syksyllä 2023 teattereihin saapuu Kravenin nimikkoelokuva – ja Kravenin perintöä tutkiskellaan myös kuukausittaisen Hämähäkkimies-lehden sivuilla. Uusi kokoelma sisältää koko kuusiosainen tarinan, ja sen kruunaa Mike Zeckin kokoomateosta varten laatima maalauksellinen väritys.

Spider-Man: Kravenin viimeinen jahti kuva 4

Hämähäkkimies: Kravenin viimeinen jahti on 136-sivuinen värialbumi, ja 2.8. alkaen se on myynnissä kaikissa hyvin varustetuissa kirja- ja sarjakuvakaupoissa sekä Story House Egmontin verkkokaupassa.

Avainsanat