Mustanaamio kohtaa yliluonnolliset kauhut

02.06.2023 Rmaki

Uusi tuhti Mustanaamio-albumi kokoaa yksiin kansiin neljä Jaime Vallvén yliluonnollisia aiheita käsittelevää Mustanaamio-klassikkoa!

Espanjassa syntynyt Jamie Vallvé (1928-2000) asui Tanskassa 1960-luvulta alkaen ja ryhtyi piirtämään Mustanaamio-seikkailuja vuonna 1972. Monet hänen piirtämistään tarinoista sijoittuivat Mustiksen kiehtovaan menneisyyteen, ja toisinaan seikkailuissa esiintyi yliluonnollisia elementtejä. Uuteen Karpaattien vampyyri -opukseen on koottu neljä sarjakuvaa, jotka käsittelevät vaeltavan aaveen mystisempiä edesottamuksia.

Kertomuksissa Mustanaamio matkustaa ajassa kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden aikaan sekä muinaiseen Roomaan. Vuonna 1875 seitsemästoista Mustanaamio ottaa yhteen pelätyn Karpaatian vampyyrin kanssa. Jännittävien tarinoiden lisäksi albumista löytyy Vallvén esittely sekä alkuperäisjulkaisujen komeat maalatut kansikuvat. Sarjat on valinnut ja huolellisesti repronnut graafikko Petri Aarnio, joka kertoo seuraavaksi työstään:

1. Semic, Ruotsi 1975 2. Semic, Suomi 1976 3. Egmont 2022

1970-luvun lopussa ja seuraavan vuosikymmenen alussa Suomessa elettiin Mustanaamion kultaisia vuosia. Lehdet koostuivat pääosin Ruotsissa piirretyistä sarjakuvalehdistä sekä amerikkalaisista Sy Barryn päivälehtistripeistä.

Monet sen ajan suomalaiset Mustanaamio-lehdet olivat kuitenkin kehnoa painojälkeä: tussiviivat saattoivat olla monenkertaisesta kopionnista johtuen osin kadonneet – näin etenkin stripeissä ja rasterit olivat suttuisia tai puuttuivat kokonaan.

Nyt julkaistavan Karpaattien vampyyri -kokoelman sivut on huolella skannattu osin alkuperäisistä ruotsalaisista lehdistä. Väliin on taitettu alkuperäisten lehtien värikannet. Seikkailut on ladottu modernilla sarjakuvafontilla.

Vielä kertaakaan ei Mustanaamio Suomessa ole näyttänyt näin hyvältä!

Terveisin Petri Aarnio, graafinen suunnittelija

Mustanaamio: Karpaattien vampyyri on 116-sivuinen sarjakuvakirja, ja se on myynnissä kaikissa hyvin varustetuissa sarjakuva- ja kirjakaupoissa sekä Story House Egmontin verkkokaupassa.

Avainsanat