BD-sarja

BD eli “bandes dessinées” (suomeksi ”piirretyt nauhat”) on termi, joka viittaa yleensä ranskalais-belgialaisiin sarjakuviin. Sarjakuvalla on Ranskassa ja Belgiassa ollut vankka asema jo 1920-luvulta alkaen, ja moni ranskalaisella kielialueella syntynyt sarja kuten vaikkapa Piko & Fantasio, Yoko Tsuno ja Lucky Luke on saavuttanut klassikon aseman muuallakin maailmassa. Suomessa monet näistä sarjakuvista tekivät läpimurron 1970-luvulla sarjajulkaisuissa kuten Ruutu, Zoom, Trumf sekä Non Stop.

Story House Egmont käynnisti maaliskuussa 2021 uuden albumisarjan BD, jossa julkaistaan parhaita ranskankielisiä sarjakuvia. Luvassa on kaivattuja klassikkoja, aiemmin julkaisemattomia tarinoita sekä yllättäviä uutuuksia. Sarjan aloitti aiemmin suomentamaton Yoko Tsuno -kertomus Ajan pyörre, joka on japanilaisen seikkailijattaren ensimmäinen aikamatkatarina. Sarjakuva on alun perin ilmestynyt vuonna 1981, ja se edustaa tekijänsä Roger Leloupin vahvaa luomiskautta.

Sarjan toinen albumi sisältää aiemmin suomentamatonta sarjakuvaa BD:n suurelta mestarilta, André Franquinilta. Niilo Pielisen ja Marsupilamin luoja piirsi 50-luvulla humoristista parisuhdesarjaa nimeltä Heiska ja Heta, ja albumi Pelkkää pilaa sisältää täyden annoksen tätä klassista herkkua.

Käsikirjoittaja Raoul Cauvinin ja kuvittaja Arthur Berckmansin luoma Sammy on ollut suomalaisten sarjakuvafanien suuri suosikki jo 70-luvulta asti. BD-sarjaa jatkava Ikämiehiä ja robotteja kokoaa yksiin kansiin kaksi Sammyn varhaista seikkailua, joita ei ole suomeksi aiemmin albumina julkaistu. Ensimmäisessä tarinassa Sammy Day ja hänen pomonsa Jack Attaway palkataan vahdeiksi ikääntyneiden gangstereiden vanhainkotiin, toisessa kertomuksessa he joutuvat keskelle kahden kajahtaneen keksijän robottisotaa. Tämän parivaljakon meno on vauhdikasta ja huumori hurttia!

BD-sarja tuo myös salaisten agenttien kuninkaan Bruno Brazilin takaisin parrasvaloihin. Gregin (Louis Albert) ja kuvittaja William Vancen luoma tyylikäs ja todenmakuinen agenttihahmo tuli 70-luvulla tutuiksi Zoom-lehden lukijoille, ja 2000-luvulla Egmont julkaisi kaikki Bruno Brazilin seikkailut kolmena upeana kokoelmana.

Nyt Brazil ja hänen johtamansa iskuryhmä Kaimaani ovat palanneet. Alkuperäisen iskuryhmän viimeinen tehtävä päättyi katastrofiin, joka vaati monen agentin hengen. Millainen uhka saa järkyttyneet selviytyjät palaamaan kentälle? Mikä on “Black Program”? Uudet tekijät LF Bollée ja Philippe Aymond kertovat Bruno Brazilin, Gaucho Moralesin,Whip Rafalen ja muiden kiehtovien hahmojen tarinaa albumissa Black Program.

Klassiset seikkailut jatkuvat uusissa tyylikkäissä albumeissa!

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin