Mustanaamio

Lee Falkin luoma Mustanaamio aloitti seikkailunsa helmikuussa 1936. Ikää tällä naamiosankarilla on siis sarjakuvahahmolle varsin kunnioitettavasti. Taika-Jim oli ensimmäinen Lee Falkin luomista suurista sarjakuvasankareista, mutta Mustanaamio ei todellakaan jäänyt kakkoseksi. Vaeltava aave kun on kotonaan sekä viidakon syövereissä että suurkaupunkien kaduilla. Piirtäjistä ikonisimmat lienevät Ray Moore, Wilson McCoy ja Sy Barry.

Lehtimuodossa Mustanaamio seikkaili Suomessa vuodesta vuodesta 1966 syksyyn 2010. Sen jälkeen oli erikoisnumerojen vuoro kantaa tämän seikkailusarjakuvaklassikon lippua. Nykyisin Mustanaamion seikkailuihin heittäydytään kerran vuodessa upeiden teema-albumien matkassa.

Mustanaamio on jättänyt jälkensä maamme populaarikulttuuriin. Pääkalloluolan, pahan merkin ja viidakon sanonnat tuntevat muutkin kuin sarjakuvaharrastajat. Lee Falk halusi luoda suuriin massoihin uppoavan sarjakuvasankarin ja yhdistelemällä vanhoja myyttejä, kansantaruja, Tarzania ja Robin Hoodia hän onnistui tavoitteessaan. Hahmon ilmiasusta tuli toimiva sapluuna monelle supersankarillekin. Maailmanluojana Lee Falk oli myös taitava ja edellä aikaansa. Mustanaamion viidakosta löytyvät kaikki pulp-henkiseen seikkailuun tarvittavat ainekset. Vuorilta löytyy aina uusia salaperäisiä valtakuntia, viidakon uumenissa saattaa törmätä dinosauruksiin, luolamiehiin ja kadonneisiin kansoihin. Lisää pelimerkkejä saadaan, kun nykypäivän Mustanaamio muistelee menneisyyden Mustanaamioiden seikkailuja. Suoraa toimintaa tasapainotetaan romantiikalla, eikä perheidyllikään ole Mustanaamiolle vieras. Huumoria ei unohdeta ja vuosikymmenien patina takaa sen, että tahatonta komiikkaakin tapahtuu runsain mitoin.

Mustanaamio on jokaisella vuosikymmenellään ollut jo julkaisuhetkellään tarkoituksellisen vanhanaikaista seikkailuviihdettä ja eksoottista todellisuuspakoilua, joten tänä päivänä vanhat Mustanaamio-seikkailut ovat ikkunoita viattomampaan maailmaan ja viihdekulttuuriin, jossa reipasta seikkailumeininkiä ei pilattu realismilla, synkistelyllä tai loogisesti käyttäytyvillä hahmoilla. Satuja aikuisen lapsenmieliseen makuun, eli täysipainoista viihdettä.

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin