Yoko Tsuno

Jos haetaan viileää ja tyylikästä sarjakuvasankaria, niin Yoko Tsuno on napakymppi. Roger Leloupin luoma tieteisseikkalija luottaa älyyn ja tekniseen osaamiseen, mutta ei jää kakkoseksi fyysisemmissä kamppailuissakaan. Belgialainen Roger Leloup aloitti uransa sarjakuvataiteilijana avustamalla Jacques Martinia (Alix), Hergeä (Tintti) ja Peyoa (mm. Smurffit). Peyon kanssa työskennellessään Leloup kehitteli japanilaisen sankaritarhahmon, joka toimi lähtölaukauksena hänen omalle sarjalleen, Yoko Tsunolle.

Ensimmäinen Yoko Tsuno -seikkailu ilmestyi belgialaisen Spirou-lehden sivuilla syyskuussa 1970 ja ensimmäinen täyspitkä albumi julkaistiin 1972. Suomessa Yoko aloitti seikkailunsa legendaarisessa Ruutu-lehdessä vuonna 1974. Vuonna 1988 Semic lanseerasi Yoko Tsuno -albumien sarjan, jota Egmont on sittemmin jatkanut. Kaiken kaikkiaan sarjassa on ilmestynyt suomeksi jo 23 albumia.

Sarjan kestävälle suosiolle on monta hyvää syytä, joista ensimmäinen on Leloupin piirrostaide. Ligne claire -koulukunnan edustajalta on lupa odottaa selkeää viivaa ja realistisia taustoja, ja molempia tarjoillaan Yoko Tsunon sivuilla. Muun muassa rakennukset ja kulkuneuvot ovat niin sanotusti jiirissä. Sarjaa uskaltaakin suositella arkkitehtuurin ja teknisen piirtämisen ystäville täysin rinnoin. Vaikka kyseessä on scifi-sarja, Leloup käyttää aikamatkustuskuvioita taitavasti hyväkseen tarjotakseen lukijoille klassisia urheiluautoja, höyryvetureita, ilmailuhistoriallisia helmiä ja näyttäviä rakennuksia ympäri maailman. Historiallisiin menopeleihin ja rakennuksiin upotettu aika ja vaiva tarttuu myös sarjan tieteisviihtellisiin aineksiin, joten avaruusalukset, aikakoneet ja ihmeaseet näyttävät nekin oikeasti toimivilta virityksiltä.

Taiteen lisäksi myös tarinojen rima on korkealla, eli Leloup ei kosiskele yleisöä paljaalla pinnalla tai viihteellisellä väkivallalla. Maailman voi pelastaa myös teknisellä osaamisella, järkeä puhumalla ja ystäviin luottamalla, mutta tarpeen vaatiessa aikidokin onnistuu. Yoko Tsunoon on helppo iskeä älykkö-scifin leima ja sarja kantaa sitä ylpeänä. Suosittelemme siis fiksun tieteisviihteen ja äärimmäisellä huolella toteutetun sarjakuvataiteen ystäville.

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin