Yoko Tsuno

Jos omiin mieltymyksiin sopii viileä ja tyylikäs sarjakuvasankari, Yoko Tsuno on täysi napakymppi. Käsikirjoittaja Roger Leloupin luoma tieteisseikkalija luottaa älyyn ja tekniseen osaamiseen, mutta ei jää kakkoseksi fyysisessä kamppailuissakaan. Taiteen lisäksi tarinojen rima on korkealla, eli Leloup ei kosiskele yleisöä paljaalla pinnalla tai viihteellisellä väkivallalla.

Yoko Tsuno – Haukkoja ja enkeleitä

Yoko Tsunoon on helppo iskeä älykkö-scifin leima ja sarja kantaa sitä ylpeänä. Sarjan päähenkilö Yoko Tsuno on naispuolinen japanilainen sähkötekniikan insinööri, jonka seikkailut vievät Euroopasta Aasiaan ja jopa ulkoavaruuteen asti. Hurjissa seikkailuissa ovat mukana myös Yoko Tsunon ystävät Vic Video ja Pol Pitron sekä muut hahmot.

Vaikka kyseessä on scifi-sarja, Leloup käyttää aikamatkustuskuvioita taitavasti hyväkseen tarjotakseen lukijoille klassisia urheiluautoja, höyryvetureita, ilmailuhistoriallisia helmiä ja näyttäviä rakennuksia ympäri maailman. Historiallisiin menopeleihin ja rakennuksiin upotettu aika ja vaiva tarttuu myös sarjan tieteisviihtellisiin aineksiin, joten avaruusalukset, aikakoneet ja ihmeaseet näyttävät nekin oikeasti toimivilta virityksiltä.

Yoko Tsuno maailmalla

Ensimmäinen Yoko Tsuno -seikkailu ilmestyi belgialaisen Spirou-lehden sivuilla syyskuussa 1970 ja ensimmäinen täyspitkä albumi julkaistiin 1972. Suomessa Yoko Tsuno aloitti seikkailunsa legendaarisessa Ruutu-lehdessä vuonna 1974. Vuonna 1988 Semic lanseerasi Yoko Tsuno -albumien sarjan, jota Egmont on sittemmin jatkanut. Kaiken kaikkiaan sarjassa on ilmestynyt suomeksi jo 23 albumia.

Sarjan kestävälle suosiolle on monta hyvää syytä, joista ensimmäinen on Leloupin piirrostaide. Ligne claire -koulukunnan edustajalta on lupa odottaa selkeää viivaa ja realistisia taustoja, ja molempia tarjoillaan Yoko Tsunon sivuilla. Muun muassa rakennukset ja kulkuneuvot ovat niin sanotusti jiirissä. Sarjaa uskaltaakin suositella arkkitehtuurin ja teknisen piirtämisen ystäville täysin rinnoin.

Käsikirjoittaja Roger Leloup

Belgialainen Roger Leloup syntyi vuonna 1933 ja on nykyään yksi ligne claire -sarjakuvatyylin (selkeä viiva) tärkeimpiä edustajia. Leloup aloitti uransa sarjakuvataiteilijana 1950-luvulla avustamalla Jacques Martinia (Alix), Hergeä (Tintti) ja Peyoa (mm. Smurffit). Peyon kanssa työskennellessään Leloup kehitteli japanilaisen sankaritarhahmon, joka toimi lähtölaukauksena hänen omalle sarjalleen, Yoko Tsunolle.

Suosittelemme Yoko Tsunoa fiksun tieteisviihteen ja äärimmäisellä huolella toteutetun sarjakuvataiteen ystäville. Osta Yoko Tsuno -sarjakuvat Story House Egmont -nettisivuilta!

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin