Tex Willer – Aguas Negras

06.10.2023 Tri Tuomio

Suuralbumien sarjasta omille teilleen livahtanut Tex-värialbumien sarja sai nyt jatkoa, kun Tex Willer – Aguas Negras saapui sarjakuvakauppojen ja Lehtipisteiden hyllyille hehkumaan kilpaa syksyn väriloiston kanssa. Moni haluaa Texinsä mustavalkoisena, mutta ainakin spagettiwesternien kultakauden ystävät nauttivat varmasti myös näistä värillisistä seikkailuista. Eikä se johdu pelkästään muun muassa Sergio Leonen länkkäreistä tutusta värimaailmasta, vaan tarinan ja teemankin tasolla astellaan tiukasti Sergio Corbuccin kaltaisten tekijöiden jalanjäljissä.

Aguas Negrasin on juoninut kasaan kokenut Tex-jyrä Pasquale Ruju ja piirroksista vastaa suuralbumi Old Southin sivuilta tuttu Giampiero Casertano. Värit on viritellyt kohdalleen luottopakki Matteo Vattani. Ruutia ei ole lähdetty keksimään uudelleen millään rintamalla, eli nyt on selkeästi päätetty tehdä niin tiivis ja tyylipuhdas italowestern kuin mahdollista. Siinä on myös onnistuttu.

Tiivistä kerrontaa

Ensimmäisellä lukukerralla albumi saattaa jättää liiankin tutun ja tuttavallisen vaikutelman, mutta jo toinen lukukerta auttaa arvioimaan arvosanan oikein. Tämän albumin sanallinen ja kuvallinen kerronta on nimittäin niin tiivistä, että allekirjoittaneella oli vaikeuksia löytää kuvitusnäytteitä, jotka eivät paljastaisi tarinan tapahtumia ennakkoon.

Harvinaista kyllä, niin tällä kertaa kuvitusnäytteissä ei edes ammuskella. Syytä huoleen ei ole, sillä itse albumin sivuilla ei ruutia säästellä. Alkulaukauksina julman maanomistajan kätyrit nitistävät joukon pienviljelijöitä, jotka kroisoksen rakennuttama pato uhkaa syöstä nälkäkuolemaan. Tex ja Kit saapuvat paikalle juuri sopivasti tilanteen kärjistyttyä.

Italowesternien perintö elää

Tex ja Kit ovat tietenkin taas pienemmän ja heikomman puolella rahaa ja röyhkeyttä vastaan. Tilannetta tosin mutkistaa suurtilallisen tyttären päätyminen panttivangiksi. Onneksi Tex ja Kit ovat italialaisen western-perinteen ylpeinä jatkajina kokeneita kehäkettuja tilanteissa, joissa hampaisiin asti aseistautuneet tahot pyrkivät huijaamaan kaikkia muita ja ajamaan vain omia etujaan.

Tex Willer -värialbumi Aguas Negras tarjoilee siis tiiviit 48 sivua veristä Villin lännen melodraamaa, jossa viattomien kohtalo on karu ja syntisten hyvällä onnella vielä karumpi. Jos tämä sarjakuva olisi elokuva, niin kestoa olisi sellainen napakka puolitoista tuntia. Kolmetuntisia eepoksia suosivat voivat kaivaa esiin vaikkapa sen jo mainitun Old Southin. Tämän albumin sivuilla siis mennään eikä meinata. Ja juuri nyt tämä albumi löytyy Lehtipisteistä, sarjakuvakaupoista ja verkkokaupastamme.