Carl Barks

Monille Disney-sarjakuvien ja erityisesti Aku Ankan ystäville yksi sarjakuvataiteilija on ylitse muiden. Tämä on tietysti legendaarinen Carl Barks, jonka kynästä ovat syntyneet lukuisat tunnetuimmista Ankkalinnaan ja Disneyn maailmaan sijoittuvista sarjakuvista. Carl Barksin uskomattoman kattavan ja monipuolisen tuotannon parhaimmistoa on nyt kerätty samojen kansien väliin. Löydät rakastetut ja Carl Barks -sarjakuvat Story House Egmontin valikoimasta. Tutustu kaikkiin Carl Barksin piirtämiin ja käsikirjoittamiin sarjakuva-albumeihin verkkokaupassa ja tilaa omasi näistä kovakantisista sarjakuvaklassikoista.

Carl Barks – Ikoninen sarjakuvataiteilija

Ankkalinna olisi arkisen harmaa paikka ilman Pelle Pelottoman ällistyttäviä älynväläyksiä, Hannu Hanhen uskomatonta tuuria, Teppo Tulpun masinoimia naapurisotia tai taajaman siluettia hallitsevaa Roope Ankan rahasäiliötä. Maailman rikkaimman ankan elämäkin olisi takuulla pitkäveteistä pennien pinoamista, jos rahavuorta ei aika ajoin uhkaisi Karhukopla, Milla Magia, P. J. Petkunterä, Kulta-Into Pii, Kroisos Pennonen tai suuruudenhullu Simppu Sininen asianajajansa Kalle Kepulin kanssa. Ketään heistä ei olisi olemassa ilman Carl Barksia – eikä oikeastaan olisi koko Ankkalinnaakaan!

Ilman Carl Barksin innoitusta moni hänen jälkeensä tullut sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja ei myöskään olisi koskaan aloittanut uraansa sarjakuvien parissa. Näistä yksi tunnetuimmista lienee varmasti toinen legendaarinen Aku Ankka -sarjakuvien piirtäjä Don Rosa.

Carl Barksin ura Disneyllä

Carl Barks (1901–2000) tutustui ankkoihin vasta aikuisiällä. Maatilalla Oregonissa varttunut poika oli kuitenkin piirtänyt pienestä asti, ja kun Walt Disneyn animaatiostudiolta vuonna 1935 tarjoutui työpaikka, hänellä oli jo esitellä paksu nippu monenkirjavissa hupilehdissä julkaistuja pilapiirroksia ja sarjakuvia. Barks hioi tyyliään ensin piirrosfilmien parissa ja piirsi ensimmäiset Disney-sarjakuvaseikkailunsa (Pluto Saves the Ship ja Donald Duck Finds Pirate Gold) vasta vuonna 1942.

Jo seuraavana vuonna Barks siirtyi tuottamaan täysipäiväisesti sisältöä yhtiön kasvavalle sarjakuvalehtiosastolle – ja iski heti näppinsä todelliseen kuninkuuslajiin, kymmensivuisiin vauhtisarjoihin. Kymmensivuinen johtotarina on vielä tänäkin päivänä Aku Ankka -lehden käsikirjoittajien ja piirtäjien todellinen taidon mittari, ja jokaista uutta sarjaa verrataan aina Barksin ikimuistoisiin luomuksiin.

Tunnetuimmat Carl Barks -sarjakuvat

Kaikki Ankkansa lukeneet muistavat Barksin tuotannosta varmasti ainakin kymmenkunta kuolematonta kymmensivuista: Aku palomiehenä, Puhuva koira, Karhukaruselli, Ankkalinnan pamaus, Jäyhä jököttäjä, Yleisurheilukilpailut, Sohvapika-auto… Niitä muistellaan ja siteerataan. Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä. Kääk kääk pimpelipom!

Barks ei kuitenkaan juuttunut yhteen sarjamuotoon vaan muokkasi ankkahahmoista maailman, jonka kautta saattoi kertoa kaikenlaisia tarinoita – yksisivuisista vitseistä aina suuriin, monikymmensivuisiin seikkailuihin. Ankkojen matkassa lukijat pääsivät tutustumaan eksoottisiin kaukomaihin, muinaisiin taruihin ja kadonneisiin aarteisiin, ja Barksin tarinoissa oli yleensä mukana aimo ripaus aitoa todellisuutta, joka teki Roopen, Akun ja ankanpoikien retkistä entistäkin jännittävämpiä.

“The Good Duck Artist” – Se hyvä ankkapiirtäjä

Barks uurasti sarjakuvien parissa yli 30 vuotta ja laati seuraajilleen käsikirjoituksia kuvitettavaksi vielä eläkepäivilläänkin. Hän oli kuitenkin vähällä jäädä tuntemattomaksi suuruudeksi. 1970-luvulla tuskin kukaan enää kuvitteli Walt Disney piirtävän itse kaikki Aku Ankka -lehdet – Walthan ei eläissään piirtänyt ruutuakaan sarjakuvaa – mutta sarjojen tekijät pidettiin aivan viime vuosikymmeniin asti nimettöminä. Barksin kädenjälki oli kuitenkin niin tunnistettavaa ja laadukasta, että innokkaat fanit ottivat asiakseen selvittää, kuka on ”se hyvä piirtäjä”.

Viimeisinä vuosinaan Barks sai viimein nauttia ansaitsemastaan kansainvälisestä suosiosta. Ottaen huomioon Carl Barksin mittavan uran Disney-sarjakuvien parissa, ei ole ihme, että likimain kaikki nykypäivän ankantekijät Don Rosasta Daan Jippesiin ja Kari Korhoseen tunnustavat velkansa mestarille. Ei pidä myöskään unohtaa, että monet hahmoista Pelle Pelottomasta Karhukoplaan eivät olisi koskaan syntyneet ilman Carl Barksin mielikuvitusta. Disneyn maailma olisi kovin erilainen paikka ilman Carl Barksin vaikutusta ja kädenjälkeä.

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin

Tuotteet

Showing 1–12 of 24 results, including child brands

24 Tuotetta