Carl Barks

Ankkalinna olisi arkisen harmaa paikka ilman Pelle Pelottoman ällistyttäviä älynväläyksiä, Hannu Hanhen uskomatonta tuuria, Teppo Tulpun masinoimia naapurisotia tai taajaman siluettia hallitsevaa Roope Ankan rahasäiliötä. Maailman rikkaimman ankan elämäkin olisi takuulla pitkäveteistä pennien pinoamista, jos rahavuorta ei aika ajoin uhkaisi Karhukopla, Milla Magia, P. J. Petkunterä, Kulta-Into Pii, Kroisos Pennonen tai suuruudenhullu Simppu Sininen asianajajansa Kalle Kepulin kanssa. Ketään heistä ei olisi olemassa ilman Carl Barksia – eikä oikeastaan olisi koko Ankkalinnaakaan!

Carl Barks (1901–2000) tutustui ankkoihin vasta aikuisiällä. Maatilalla Oregonissa varttunut poika oli kuitenkin piirtänyt pienestä asti, ja kun Walt Disneyn animaatiostudiolta vuonna 1935 tarjoutui työpaikka, hänellä oli jo esitellä paksu nippu monenkirjavissa hupilehdissä julkaistuja pilapiirroksia ja sarjakuvia. Barks hioi tyyliään ensin piirrosfilmien parissa ja piirsi ensimmäiset Disney-sarjakuvaseikkailunsa (Pluto Saves the Ship ja Donald Duck Finds Pirate Gold) vasta vuonna 1942. Jo seuraavana vuonna hän kuitenkin siirtyi tuottamaan täysipäiväisesti sisältöä yhtiön kasvavalle sarjakuvalehtiosastolle – ja iski heti näppinsä todelliseen kuninkuuslajiin, kymmensivuisiin vauhtisarjoihin.

Kymmensivuinen johtotarina on vielä tänäkin päivänä Aku Ankka -lehden käsikirjoittajien ja piirtäjien todellinen taidon mittari, ja jokaista uutta sarjaa verrataan aina Barksin ikimuistoisiin luomuksiin. Kaikki Ankkansa lukeneet muistavat Barksin tuotannosta varmasti ainakin kymmenkunta kuolematonta kymmensivuista: Aku palomiehenä, Puhuva koira, Karhukaruselli, Ankkalinnan pamaus, Jäyhä jököttäjä, Yleisurheilukilpailut, Sohvapika-auto… Niitä muistellaan ja siteerataan. Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä. Kääk kääk pimpelipom!

Barks ei kuitenkaan juuttunut yhteen sarjamuotoon vaan muokkasi ankkahahmoista maailman, jonka kautta saattoi kertoa kaikenlaisia tarinoita – yksisivuisista vitseistä aina suuriin, monikymmensivuisiin seikkailuihin. Ankkojen matkassa lukijat pääsivät tutustumaan eksoottisiin kaukomaihin, muinaisiin taruihin ja kadonneisiin aarteisiin, ja Barksin tarinoissa oli yleensä mukana aimo ripaus aitoa todellisuutta, joka teki Roopen, Akun ja ankanpoikien retkistä entistäkin jännittävämpiä.

Barks uurasti sarjakuvien parissa yli 30 vuotta ja laati seuraajilleen käsikirjoituksia kuvitettavaksi vielä eläkepäivilläänkin. Hän oli kuitenkin vähällä jäädä tuntemattomaksi suuruudeksi. 1970-luvulla tuskin kukaan enää kuvitteli Walt Disney piirtävän itse kaikki Aku Ankka -lehdet – Walthan ei eläissään piirtänyt ruutuakaan sarjakuvaa – mutta sarjojen tekijät pidettiin aivan viime vuosikymmeniin asti nimettöminä. Barksin kädenjälki oli kuitenkin niin tunnistettavaa ja laadukasta, että innokkaat fanit ottivat asiakseen selvittää, kuka on ”se hyvä piirtäjä”. Viimeisinä vuosinaan Barks sai viimein nauttia ansaitsemastaan kansainvälisestä suosiosta, ja likimain kaikki nykypäivän ankantekijät Don Rosasta Daan Jippesiin ja Kari Korhoseen tunnustavat velkansa mestarille.

Järjestä

Aakkosjärjestys
Halvin ensin
Kallein ensin
Suosituin ensin
Uusin ensin