Toimituksessa tapahtuu taas!

22.02.2023 Rmaki

Niilo Pielinen, tuo rakastettava sarjakuvatoimituksen tuholainen, on täällä jälleen. Uusi BD-sarjan albumi Keksijöiden kuningas kokoaa yksiin kansiin Niilon herkullisimpia toilailuja ja oivalluksia.


André Franquin (1924-1997) oli yksi eurooppalaisen sarjakuvan suurimpia nimiä. Hänen nerokkaat, lennokkaat ja vauhdikkaat tarinansa sekä lyömättömän sujuva piirrosjälkensä veivät seikkailutiimin Piko & Fantasio uusiin ulottuvuuksiin, herättivät henkiin ihmeotus Marsupilamin ja saivat lukijat nauramaan elämän nurjalle puolelle Mustat sivut -sarjan myötä.

Niilon harrastukset eivät huvita Karstua.

Monien mielestä Franquinin luomuksista se hauskin on silti Niilo Pielinen, belgialaisen Spirou-lehden toimitukseen pesiytynyt laiskuri. Franquin loi hahmon vuonna 1957, ja piirsi pääsääntoisesti sivun mittaisia Niilo-tarinoita 80-luvulle asti. Suomessa Niilon tarinoita on julkaistu Ruudussa, Non Stopissa, omina albumeinaan sekä massiivisena kirjaboksina.

Pielisen menopeli on omalaatuinen… mutta ei ehkä kovin käytännöllinen.

Niilo on klassinen maailman kamalin työntekijä, joka ahertamisen sijaan kehittelee mieluummin omia omituisia keksintöjään, ruokkii lemmikkejään sekä välttelee stressiä mahdollisimman nokkelin tavoin. Kuten arvata saattaa, Niilon metodit eivät suinkaan helpota hänen työkavereidensa elämää, päinvastoin. Yleensä Niilon toilailuista joutuu kärsimään toimituspäällikkö Kursio, mutta osansa saavat myös johtaja Pappenskiöld, graafikko Karstu, tilintarkastaja Alakielo ja monet muut toimituksen vakiokasvot… eikä Niilon aiheuttama kaaos suinkaan rajoitu työpaikalle, sen voi vahvistaa vaikkapa konstaapeli Kärsäoja, joka käy ikuista sotaansa Niilon autonromua vastaan.

Sopimusten kirjoittaminen ei tässä toimituksessa tuppaa sujumaan.

Keksijöiden kuningas on julkaistu 80-luvulla Sarjis-kerhon kirjana, jota ei tätä nykyä ihan helpolla löydäkään. Uuden albumijulkaisun sarjojen värit ja taitto on uusittu, samoin albumin sisältö — onpa mukana muutama Niilo-sketsi, jota ei ole aiemmin suomalaisissa albumeissa julkaistukaan! Niilo Pielinen: Keksijöiden kuningas on 48-sivuinen BD-albumi, ja sen voit ostaa omaksi kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta.

Avainsanat