Mikki Hiiri Lain pitkä häntä otsikkokuva

Mikki Hiiri: Lain pitkä häntä

25.10.2023 Rmaki

Tästä ei seikkailu enää huimemmaksi muutu! Mikki Hiiri: Lain pitkä häntä tarjoilee täyden annoksen Floyd Gottfredsonin mainioita Mikki-sarjoja.

Floyd Gottfredson (1905-1986) ryhtyi piirtämään Mikki Hiiren sanomalehtisarjaa vuonna 1930, vain neljä kuukautta sarjan lanseeraamisen jälkeen – ja hän vastasi stripistä seuraavat 45 vuotta! Gottfredson toi Mikin maailmaan monet sarjan ikoniset hahmot, muun muassa Mortin ja Vertin, Mustakaavun ja kieron asianajaja Samu Suutarin. Ensimmäiset 20 vuotta Gottfredson kirjoitti ja piirsi Mikille yleensä pitkiä, jatkuvajuonisia seikkailuja, joita leimasivat yksityiskohtainen piirros, vauhdikas meininki sekä hulvattomat käänteet. Monet suomalaiset Disney-fanit muistavat lämmöllä 70-luvun ”Mikki Hiiren kulta-aika” -läpyskät, joissa julkaistiin nimenomaan näitä Gottfredsonin tarinoita.

Mikki Hiiri Lain pitkä häntä kuva 1

Uunituore kokoelma Lain pitkä häntä sisältää neljä tarinakaarta Gottfredsonin uran alkuajoilta, vuosilta 1930-1932. Kuten asiaan kuuluu, komea kirja on vaakamallinen, eli Gottfredsonin taide pääsee siinä ansiokkaasti esille – kirjan alkusivuilla sekä lopussa stripit on painettu väreissä, mutta pääasiassa kokoelma on mustavalkoinen. Kuvat ovat täynnä liikettä, menoa ja meininkiä – ajan animaatioiden vaikutus näkyy siis niissä selkeästi, ja kirjan ensimmäisen tarinan alkuasetelma lainaa suoraan vuoden 1929 Mikki-animaatiosta Haunted house.

Mikki Hiiri Lain pitkä häntä kuva 2

Kokoelman avaa siis vauhdikas seikkailu Mikki Hiiri autiolaaksossa, joka on peräisin vuodelta 1930. Kyseinen tarina lähti liikkeelle Walt Disneyn ja Win Smithin työstämänä, mutta Gottfredson otti nopeasti vastuun seikkailusta. Tarina alkaa, kun Minni saa tietää perineensä Mortimer-setänsä vanhan kartanon – arvotonta rötisköä havittelevat myös Samu Suutari ja Jopi Jalkapuoli, ja syykin selviää nopeasti: Mortimer on kätkenyt taloon kartan, joka paljastaa Autiolaakson kultakaivoksen sijainnin! Alkaa huima kilpajuoksu läpi karun aavikon…

Mikki Hiiri Lain pitkä häntä kuva 3

Lännenelokuvien tunnelmaa ja kiperiä tilanteita pursuilevan seikkailun jälkeen Mikki yrittää hengähtää kotikonnuillaan – mutta kulmakunnan uusi asukas ei suo siimahännälle lepotaukoa. Mikki vastaan Katti -sarja on peräisin vuodelta 1931, ja siinä Mikki ottaa yhteen omahyväisen kissapeijoonin kanssa. Uudella naapurilla on paha tapa sitoa Mikin häntään solmuja, ja sekös sankariamme riepoo…

Mikki Hiiri Lain pitkä häntä kuva 4

Gottfredson vastasi myös Mikin sunnuntaisarjoista, jotka siis julkaistiin pidempinä pätkinä viikonloppujen sanomalehdissä. Kirjan kolmas tarina Rankkuri on peräisin vuodelta 1932, ja se kertoo yli-innokkaasta rankkurista, joka ryhtyy ahdistelemaan Mikkiä ja Plutoa. Plutolta kun puuttuu veromerkki eikä sillä ole kuonokoppaakaan! Luvassa on jälleen kiivas kaksintaistelu, jonka lopputulos yllättää niin Mikin kuin rankkurinkin!

Mikki Hiiri Lain pitkä häntä kuva 5

Kirjan päättää eeppinen seikkailu Mikki seilaa autiosaarelle vuodelta 1932. Tällä kertaa kadonneen kapteeni Kirkonrotan jälkeensä jättämä kirje johtaa Mikin aarrejahtiin merille. Paha vain, että hänen palkkaamansa miehistö koostuu etupäässä konnista ja kanaljista, jotka haluavat saada aarteen omiin hyppysiinsä. Ja kun laivalta löytyy kaiken huipuksi raivokas gorilla, alkaa pienellä hiirellä olla haasteita yllin kyllin. Mutta laivalla tapahtuvat kommellukset ovat vasta alkusoittoa siihen, mikä Mikkiä saarella odottaa…

Mikki Hiiri Lain pitkä häntä loppukuva

Mikki Hiiri: Lain pitkä häntä on 128-sivuinen kovakantinen kirja, ja sen voit ostaa omaksesi kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta. Syöksy sinäkin seikkaíluihin maailman suosituimman hiiren seurassa!

Avainsanat