Mustanaamio – Lainsuojattomien maa

29.09.2023 Tri Tuomio

Mustanaamio on siitä harvinainen amerikkalainen sarjakuvasankari, että hän ei yleensä seikkaile Amerikassa. Mustanaamion toimintatannerta on Bengali, joka puolestaan on kiehtova sekoitus Afrikkaa, Intiaa ja Kaukasusta. Mustanaamio on kuitenkin menevä mies, joten luonnollisesti hän on ehtinyt myös rapakon taakse konnia kolhimaan. Villissä lännessä kun riittää puuhaa lujanyrkkiselle pistoolisankarille. Ylimääräisenä bonuksena lännestä löytyy myös morsianehdokkaita vokoteltaviksi. Näihin tarinoihin keskittyy teema-albumi Mustanaamio – Lainsuojattomien maa.

Teemaan sopivasti tämä albumi on kuudestilaukeava, eli näiden kansien väliin on ladattu kuusi ruudinkatkuista seikkailua. Lähtölaukauksena toimii Lee Falkin kirjoittama ja Sy Barryn viimeiseksi jäänyt päiväsarja Naamiocowboy. Tarina käynnistellään pääkalloluolalla ihmetystä aiheuttavalla 16. Mustanaamion stetsonilla. Ja niinhän siinä käy, että silinteri vaihtuu lännenhattuun kun pitkä matka New Yorkista Texasiin alkaa.

Intiaanien puolella

Toisena tarinana piipusta sujahtaa Amerikan alkuperäiskansa puolesta kantaa ottava tunnelmallinen kummitustarina Aavekylä. Kolmantena kertomuksena lukijaa viihdyttämään karauttaa Vankkurit vierivät vapauteen, joka edustaa pohjoismaista osaamista käsikirjoittamisen saralla. Kuvittajana toimii vanha suosikki Turkin suunnalta, eli Özcan Eralp. Tarinassa paljastuu, että jo ensimmäisen Mustanaamion isä vieraili Amerikassa, ja senkin jälkeen siellä on vierailtu sen verran ahkerasti, että Vaeltavan aaveen salaisessa tukikohdassa riittää Dianalle ihmeteltävää. Itse tarinassa kommentoidaan Yhdysvaltojen historia varjopuolia, eli köniinsä saavat orjakauppiaat.

Eralp jatkaa kuvittajana neljännessä tarinassa Intiaanivihaaja, joka jo nimellään ohjaa tarinan inspiraation lähteille. Fort Kiowassa päsmäröivä kenraali Armstrong päättää estää kiowien perinteisen biisonien kevätmetsästyksen ja lähettää reservaattiin pilantuunutta lihaa. Nälkäkuoleman uhkaamien kiowien onneksi Mustanaamio sattuu päivystämään salaisella tukikohdallaan, eikä Tex Willeriä siis ehditä kaipailemaan, kun Vaeltava aave pistää pahan sinitakin ojennukseen.

Vaeltava aave vailla aseita

Viidennessä tarinassa Tuhon uhka Mustanaamio löytää hiljattain rakennetun salaperäisen kaupungin, jonka asukkaat erehtyvät pitämään naamioitunutta ja aseitautunutta sankariamme roistona. Kaupunkia nääs uhkaa armoton konnajoukko. Kauniin naisen ystävällisen pyynnön jälkeen sankarimme on jopa valmis taistelemaan roistoja vastaan ilman pistoolejaan, vaikka pitääkin ideaa itsetuhoisena. Onko kyseessä ihastumisen ensioire? Kuvitus on jälleen Eralpin käsialaa.

Özcan Eralp viihtyi Villissä lännessä sen verran hyvin, että kirjoitti sinne sijoittuvan tarinan itsekin. Tämä Kizilmasken sivuilla vuonna 1976 julkaistu seikkailu jäi aikoinaan kylmän pohjolan Mustanaamio-toimituksilta huomaamatta, mutta nyt se näkee vihdoinkin suomenkielisen päivänvalon tämän Mustanaamio-julkaisun kruununa. Lainsuojattomien maa on siis ennenjulkaisematon herkkupala. Tätä tarinaa ei voi kuitenkaan kutsua sokeriksi tämän albumin pohjalla, sillä tämä vaimonhakureissu sisältää todella synkkiä käänteitä. Liiallista romantiikkaa ja siirappia pelkäävät voivat siis ahmia tämän tarinan turvallisin mielin. Jos haluaa Mustanaamio-tarinansa viattomana seikkailuna, jonka sivuilla kuolema ei korjaa satoa, niin sitten luvassa on pettymys. Tämä kuriositeetti saattaa jäädä kummittelemaan, mistä siis pieni varoituksen sana tämän sarjakuvahehkutuksen lopuksi.

Mustanaamio – Lainsuojattomien maa karauttaa sarjakuvakauppoihin 4. lokakuuta 2023. Luonnollisesti löydät albumin myös verkkokaupastamme. Kuten myös komean kattauksen aikaisempia teema-albumeita. Lämmin suositus myös viime kevään erikoisjulkaisulle Karpaattien vampyyri.

Avainsanat