Katsaus alkusyksyn sarjakuvasatoon

19.07.2024 Tri Tuomio

Säät ovat toistaiseksi olleet suopeita sekä vilja- että marjasadon suhteen. Sarjissatokin kypsyy kovaa vauhtia. Kesäisten sarjisvinkkiemme vastapainoksi onkin nyt sopiva hetki luoda napakka katsaus alkusyksyn sarjakuvasatoon. Elokuussa on luvassa muun muassa Doctor Strangen velhoilua, Idefixin ja Voittamattomien metkuja, Tex Willerin kovia otteita ja Aku Ankan klassikkokohellusta.

Mielikuvituksen lentoa ja sarjakuvallisen ilmaisun rajojen tutkiskelua on luvassa, kun Filemon jatkaa seikkailujaan Santarmien saaren sivuilla. Lystikkään sarjan seitsemäs albumi seisoo omilla jaloillaan, mutta suuri tarinakaarikin jatkaa etenemistään. Kärryiltä putoamisesta tarvitse huolestua, sillä Filemonin seikkailut ovat jatkuvaa kärryiltä putoamista. Sekoilulta ei siis tälläkään kertaa vältytä. Jei! Albumin esittely ilmestyy tänne blogiimme ensi perjantaina ja albumi itse ilmestyy 31. heinäkuuta.

Mielikuvituksen lento jatkuu myös Soittoriasia-sarjan viidennen osan sivuilla. Silkkikotkan sulat lennättää ihastuttavan sankarittaremme Nolan jälleen kerran arkitodellisuudesta Pandorientin kuvioita ihmettelemään. Melkeinpä tekisi mieli natista, että miksi aikuisille ei tehdä näin hyvää fantasiasarjakuvaa, mutta kukapa kieltää aikuisia ihastumasta Nolan vinkeän värikkäisiin seikkailuihin. Mielenkiintoisia kohtaamisia, suuria tunteita ja tomeraa hyvien puolesta tulistumista. Edellisen osan esittely kannattaa tietenkin lukaista. Silkkikotkan sulat ilmestyy 7. elokuuta.

Marvel-tomittajamme Rmäki tunnetaan armottomana Tohtori Oudon fanittajana, joten Doctor Strange: Oudot maailmat tarjoilee pieteetillä paketoitua maagista supersankarointia. Roger Stern vastaa tarinasta ja Marshall Rogers ja Terry Austin hoitavat kuvataiteen tässä klassikkokimarassa. Pahiksina hääräävät muun muassa Damballah ja Mordo. Hyviksistä käyvät kääntymässä Ihmeneloset. Sandm… eikäku Painajainen kantaa myös kortensa kekoon. Naishahmoja ei säästellä, eikä Stephen Strangen helisemistä. Oudot maailmat materialisoituu sarjakuvakauppoihin 7. elokuuta.

Paras mahdollinen tapa nauttia Carl Barksin mielikuvituksen lennosta täyttää pyöreitä, eli Carl Barksin Aku Ankka 10 lennähtää Lehtipisteisiin 14. elokuuta. Yritäpä lukea tämä hymyilemättä! Saattaa olla mahdoton rasti. Ilmestymisjärjestyksessä Akun seikkailuja esittelevän albumisarjan myötä on myös hauska seurata Barksin ilmaisun ja hahmokaartin vääjäämätöntä hioutumista täyteen loistoonsa. Timantteja on tosin tarjolla jo tässäkin vaiheessa maestron uraa. Ainakin tämä yhdeksännen albumin esittely kohkaa yhdestä sellaisesta.

Asterixin seikkailut eivät välttämättä avaudu perheen pienimmille ja kärsivällisyyskin saattaa olla koetuksella pitkien tarinoiden pyörteissä, mutta René Goscinnyn ja Albert Uderzon luomaan sarjakuvamaailmaan voi tutustua myös Idefixin ja Voittamattomien seurassa. Nämä lyhyet seikkailut sijoittuvat aikaan, jolloin Idefix seikkaili Parisiumin kaduilla ilman ihmistovereitaan, mutta eläinkamuja piisaa paikkaamaan Asterixin ja Obelixin puuttumista. Voittamattomien kahnaukset roomalaisia ja näiden eläinkätyreitä vastaan ovat lapsille sopivaa toimintaviihdettä, kuten esimerkiksi edellisen albumin esittelyssä todetaan. Karvaturrit gladiaattoreina ilmestyy 14. elokuuta.

Tex Willer Kirjastojen sivuilla tarjotaan Texin seikkailut ilmestymisjärjestyksessä, rakkaudella restauroituina ja maltilla väritettyinä. Tuhtien opusten sarjassa pääsemme elokuussa osaan 75. Tässä niteessä Tex luuttuaa San Franciscon katuja Lohikäärmeen tyttären kätyreineen yrittäessä pitää ne mahdollisimman likaisina. Klassikkoseikkailu sisältää sen verran viriiliä menoa ja meininkiä, että sitä uskaltaa suositella kaikille Terence Hillin ja Bud Spencerin turpasaunoitusten ystäville. Nupit pysyvät yhdessätoista myös seuraavassa seikkailussa, jossa Tombstone on päätynyt konnalauman käsiin. Roistot saavat erittäin pahasti näpeilleen Texin ja kumppanien pistäessä tuulemaan. Pääsemme saapastelemaan Tombstonen kaduilla 21. elokuuta. 

Blacksadin seikkailut hemmottelevat sarjakuvaharrastajia upealla taiteella ja taitavasti juonitulla, erittäin kovaksi keitetyllä dekkaroinnilla. Uusintakierros etenee nyt sarjan toiseen osaan. Jos tämä moderni klassikko ei ole jo tuttu, niin ensimmäisen osan esittely kertoo aiheesta lisää ja tarjoilee muutamat mehevät kuvitusnäytteet. Pakollista luettavaa kaikille dekkarien ja eurooppalaisen sarjakuva ystäville. Valkoinen valtakunta löytyy sarjakuvakaupoista 21. elokuuta.

Don Rosa veti kesäkuussa Tampereen Messukeskukselle sen verran sankan joukon intohimoisia ihailijoita, että herran uskaltaa jo väittää olevan kaikille tuttu. Ja kaikille tuttuja ovat myös hänen ankkasarjansa. Nyt maestron tarinat tarjoillaan Don Rosa Kirjastojen sarjassa, jonka sivuja maustavat tämän Carl Barksin manttelinperijän mehukkaat tarinat ja anekdootit suosikkiseikkailujen työstämisestä. 21. elokuuta luvassa on sarjan maaginen seitsemäs osa Kymmenen avataran aarre. Kuudennen osan esittely kannattaa lukaista, jos tämän kirjasto-sarjan konsepti on jäänyt vieraaksi.

BD-sarjamme jatkaa vakaata kulkuaan ja albumin 24 vetovastuun nappaa Sammy Day. Luvassa on siis komedialla ladattua kolhimista. Albumin nimi Kylmää kyytiä tuskin viittaa lukukokemukseen. Edellinen seikkailu ainakin aiheutti kosolti hyvää tuulta. Sammy: Kylmää kyytiä rymistelee sarjiskauppoihin 28. elokuuta.

Katsaus alkusyksyn sarjakuvasatoon saa nyt BD-sarjan albumeista sen verran nätit raamit, että päätämme tämän sarjakuvakohkauksen tähän. Syyskuussakin on luvassa kaunis kattaus sutjakkaa sarjakuvaviihdettä, mutta koskapa kyseisten julkaisujen kannet ja sisukset ovat yhä enemmän tai vähemmän keskeneräisiä, niin palaamme aiheeseen öiden kunnolla pimetessä.