BD ja fantasian maailma

07.07.2023 Rmaki

BD-albumeissa on julkaistu ranskalaisbelgialaista huippusarjakuvaa jo kolmatta vuotta. Sukella sinäkin eurooppalaisten sarjakuvamestareiden luomiin mielikuvitusmaailmoihin!

Filemon Batbadin Simbabbad sarjakuvaruutu

Pienenä poikana ihastuin Ruudun, Non Stopin ja Zoomin esittelemiin eurosarjoihin. Hienon piirroksen, hauskojen hahmojen ja jännittävien tarinoiden ohella yksi koukuttava elementti olivat ehdottomasti ne fantastiset maailmat ja maisemat, joita sarjojen tekijät olivat sivuille loihtineet. Niinpä niin, muinaisella 70-luvulla ei lasten käytössä vielä ollut minkäänlaisia tietokonepelejä eikä mustavalkoisesta televisiostakaan pahemmin päässyt vielä hämmästelemään nykyisen tieteisviihteen värikkäitä visioita.

Sammy Nuoruuden eliksiiri sarjakuvaruutu

Toki jo oikeaan historiaankin sijoitetut sarjat tekivät nuoreen lukijaan vaikutuksen — varsinkin jos realismia oli maustettu hippusella fantasiaa. Sammy Dayn seikkailuissa oleellisinta olivat tietysti humoristiset käänteet, Chicagon huimat pilvenpiirtäjät, 20-luvun tyylikkäät kärryt, rätisevät konepistoolit sekä sankareiden letkeä sanailu – mutta kun Berck ja Cauvin aika ajoin innostuivat kruunaamaan tarinansa vampyyreilla, roboteilla tai muilla eksoottisilla elementeillä, lukemisen riemu oli sitäkin suurempi. Keväällä ilmestynyt Sammy-albumi ”Nuoruuden eliksiiri” kertoo nimensä mukaisesti eräästä fantasiakirjallisuuden perusmyytistä: ihmeaineesta, joka takaa ikuisen elämän. Lue lisää Nuoruuden eliksiiristä.

Yoko Tsuno Vulcanuksen ahjo sarjakuvaruutu

Yoko Tsunokin seikkaili usein realistisissa maisemissa – jotka Roger Leloup kuvittikin äärimmäisen huolellisesti ja hienosti. Eurooppalaisten linnojen ja kaupunkikuvien ohella Leloup piirsi mestarillisesti myös huikeita tieteisvisioita. Yoko seikkaili alusta asti avaruudesta saapuneiden sini-ihoisten vinealaisten kanssa, ja nämä seikkailut veivät Yokon ystävineen mitä erikoisimpiin paikkoihin: aluksi maapallon laavanhohtaviin sisuksiin, myöhemmin toisille planeetoille asti. Yokon fantastisempiin seikkailuihin lukeutuvat lisäksi aikamatkat, joista Leloup on kertonut 80-luvulta alkaen, ja näiden aikakonetarinoiden avaushan nähtiin aivan ensimmäisessä BD-albumissa ”Ajan pyörre”. Lue Ajan pyörteestä ja Vulcanuksen ahjosta.

BD Valerian sarjakuvaruutu

Vieraat planeetat ja sivilisaatiot näyttävät tuskin missään muussa sarjakuvassa niin värikkäiltä ja kiehtovilta kuin Valerianin seikkailuissa. Ensimmäisiä kosketuksiani Christinen ja Mézièresin luomaan aika-avaruusagenttiin oli tuhon jälkeiselle maapallolle sijoittuva tarina ”Liikkuvien vetten kaupunki”, mutta varsinaisesti leuat loksautti ”Tuhannen planeetan valtakunta”, joka näytti nuorelle lukijalle, miten erilaisia maailmoja ja elämänmuotoja äärettömästä avaruudesta voikaan löytyä. Onkin suuri ilo toivottaa Valerian ja Laureline mukaan BD-sarjaamme loppuvuodesta ilmestyvän albumin ”Siellä missä tarinoita tehdään” myötä.

BD Filemon 2 sarjakuvaruutu

Kaikkein huikeimpia visioita Suomen 70-luvun sarjakuvayleisölle tarjoili epäilemättä Fred sarjassaan Filemon. Jo ajatus maailmasta, jossa kartalle raapustetut Atlantin valtameren kirjaimet ovatkin OIKEITA on lähes päänräjäyttävä. Kun päälle nakataan vielä Fredin pitelemättömät visiot kirjainten asukkaista sekä niiden välisillä vesillä kulkevista olioista ja koko komeus kuorrutetaan viittauksilla klassiseen kuvataiteeseen sekä letkeän ironisilla reunahuomautuksilla, ollaan todellakin fantasian ytimessä. Filemonin jatkoa on toivottu suomeksi pitkään, ja viime vuonna BD:ssä julkaistu ”Epäuskoisen retki” sai mahtavan vastaanoton – ja niinpä Filemon jatkaa seikkailujaan nyt syksyllä albumissa ”Batbadin Simbabbad”. Lue lisää Filemonista.

BD Valerian sarjakuvaruutu2

Värikkäät ja fantastiset seikkailut odottavat sinua nyt BD-albumeiden sivuilla. Albumit ovat saatavilla kaikissa hyvin varustetuissa kirja- ja sarjakuvakaupoissa sekä Story House Egmontin verkkokaupassa.

Avainsanat