BD-albumi: Yoko Tsuno – Ajan pyörre

02.04.2021 Rmaki

Minulle sarjakuvamaailmassa on aina ollut kaksi sankaritarta yli muiden. Oi, toki Ihmenaisen, Adan, Valentinan, Modesty Blaisen ja monen monen muunkin hahmon seikkailut ovat olleet huimaa luettavaa, mutta jos ne varsinaiset suosikit pitää valita, ne ovat kyllä François Walthéryn Natasha ja Roger Leloupin Yoko Tsuno.

Roger Leloup aloitti uransa sarjakuvataiteilijana avittelemalla Jacques Martinia (mm. Alix), Hergeä (Tintti) ja Peyoa (mm. Smurffit). Peyon kanssa työskennellessään Leloup kehitteli sitten japanilaisen sankaritarhahmon, joka toimi esikuvana ja innoittajana omalle sarjalle, eli Yoko Tsunolle.
Ensimmäinen Yoko Tsuno -seikkailu ilmestyi belgialaisen Spirou-lehden sivuilla syyskuussa 1970, ja ensimmäinen täyspitkä albumi julkaistiin 1972. Suomessa Yoko aloitti seikkailunsa legendaarisessa Ruutu-lehdessä vuonna 1974, ja vuonna 1988 Semic lanseerasi Yoko Tsuno -albumien sarjan, jota Egmont on sittemmin jatkanut. Kaiken kaikkiaan sarjassa on ilmestynyt suomeksi jo 23 albumia.

Kun ryhdyimme ideoimaan uutta BD-albumien sarjaa, tuntui jotenkin itsestäänselvältä, että sarjan saisi aloittaa nimenomaan Yoko Tsuno. Vaikka Yokon seikkailuja on suomeksi julkaistu melko tasaiseen tahtiin, väliin on jäänyt muutama seikkailu, joille BD-sarja olisi oiva julkaisukanava.
Niinpä BD-sarjamme ykkösalbumi on Yoko Tsuno: Ajan pyörre. Se on järjestyksessä yhdestoista Yoko-albumi, ja tarina on ensimmäinen sankarittaren aikamatkoja kuvaava seikkailu. Aiemminhan suomeksi on jo julkaistu muun muassa albumit Matka halki aikojen, Paholaisen kammio sekä Taivaallinen džonkki, joissa Yoko hyödyntää aikakonetta… mutta nyt pääsemme vihdoinkin lukemaan, miten Yoko aikakoneen oikein käyttöönsä saa, ja kuka on tulevaisuudesta saapunut Monya.

Menneisyydestä alkunsa saanut vaara uhkaa koko maapalloa, ja Yokon ja Monyan on yritettävä kaikin keinoin estää tuleva tuho. Seikkailun tiimellyksessä Yoko matkustaa ajassa taaksepäin ja tutustuu oman sukunsa taustaan.
Yoko Tsuno: Ajan pyörre on ilmestynyt alun perin vuonna 1981, ja se edustaa sarjan kultakautta sanan varsinaisessa merkityksessä. Kyseessä on siis oikea herkkupala kaikille Yokon ystäville — ja myös mainio tilaisuus uusille lukijoille loikata mukaan hahmon aikaseikkailuihin heti alusta alkaen! Albumi on myynnissä hyvin varustetuissa sarjakuva- ja kirjakaupoissa, ja jos sellaista ei lähitienooltasi löydy, voit ostaa sen Egmontin verkkokaupasta.

Avainsanat