Kevään kuplivat sarjisvinkit

20.03.2024 Tri Tuomio

Mikä mahtaa olla paras vuodenaika nauttia sarjakuvista? Oikeaa vastausta tuskin on olemassa. Kevään ja kesän sarjakuvatapahtumista ensimmäinen on jo aivan nurkan takana, joten täräytämme sen kunniaksi tänne blogiimme kevään kuplivat sarjisvinkit. Tarjolla on kymmenen vinkin kattaus muun muassa kissamaista dekkarointia, koiranpennun kasvatusta, kauhukakaroita ja Pelle Pelottoman metkuja! 

Hehkutussession avaa itseoikeutetusti Blacksad: Kun kaikki sortuu osa 2. Seitsemäs ja viimeinen Blacksad päättää kissadekkarin tarinan arvoisellaan tavalla. Kuriositeetista on matkan varrella kasvanut aito sarjakuvaklassikko. Edeltävän albumin painos siirtyi sukkelasti sarjakuvakauppojen hyllyiltä yksityiskokoelmiin, joten tämän kanssa kannattaa olla nopea. Ilman jääneille on iloisia uutisia, sillä ensimmäisen osan uusintapainos ilmestyy 10. huhtikuuta ja sitä peesaavat sarjan muutkin osat. Kuudetta albumia toki joutuu odottelemaan ensi vuoteen, mutta hyvää kannattaa kyttäillä.

Synkästä eläinhahmojen kansoittamasta suurkaupungista siirrymme valoisaan eläinhahmojen kansoittamaan kaupunkiin. Ankkalinnan kikkailevin keksijä on tietenkin Pelle Peloton, jonka edesottamuksiin keskittyy komea kovakantinen kokoelma Carl Barksin sankarit: Pelle Peloton. Säkillinen huumorikultaa tarjolla. Jos ei tähän allekirjoittaneen askartelemaan albumiesittelyyn uskalla luottaa, niin kannattaa tsekata Kulttuuritoimituksen kritiikki!

Kaupungilla on suuri rooli myös Frank Millerin kirjoittamassa ja David Mazzucchellin kuvittamassa pesunkestävässä Marvel-klassikossa Daredevil: Kiirastuli. Päähenkilön sarvista huolimatta eläinhahmoja ei tämän seikkailun sivuilla tosin nähdä. Tarinakokonaisuus nosti sekä Daredevilin että tekijäkaksikon supersankarisarjakuvan ultraraskaaseen sarjaan. Klassikko tarjoillaan nyt yksissä kansissa ja ilman antikvariaattien nuohoamisen vaivaa. Sarjistoimittavaveteraani Rmäki esittelee albumin tietäjän ottein. Ehtipä herra puhumaan aiheesta Sarjismiesten pocastiinkin.

Eläinhahmoja ei unohdeta myöskään Hullun koiramuijan sivuilla. Jenni Varilan sarjakuvaromaani on siis sarjakuva koirahulluille. Eritoten koiran hankkimisesta unelmoivien kannattaa tutustua teokseen, sillä luvassa on vertaistukea, vinkkejä, viihdettä, virikkeitä ja varoituksen sanoja. Albumin esittely on tulossa tänne blogiimme piakkoin.

Eläinhahmoilta emme ilmeisesti voi välttyä tämän vinkkikattauksen puitteissa, sillä Tex Willerin sivuilla hevosilla on aina suuri rooli. Hevoset ovat tunnetusti vaikeita piirrettäviä, joten stetsonit nousevat ohimoilta kattoa kohden Carlos Gomezin suorituksia ihaillessa. Yellow Birdin legendan sivuilla Gomezin uljaan taiteen silaavat Matteo Vattanin värit. Lopputulos on sellaista lännensarjakuvan juhlaa, että mustavalkoiseen Texin nimeen vannovat ovat helisemässä. Hevostelun lisäksi Giorgio Giusfredin tarina tarjoilee ihmeteltäväksi niin hurjan naissoturin, että vertaisensa ovat olleet Texin sivuilla harvassa. Yellow Bird on siinä määrin pitelemätön ja ihana, että toivottavasti näemme häntä jatkossakin. Albumiesittelyssämme aiheesta lisää.

Villi länsi tarjoaa puitteet myös Blutchin tulkinnalle Lucky Lukesta. Ranskankielisen sarjakuvan suurimpiin nimiin kuuluva tekijä on kuin kotonaan Morrisin kartoittamalla vinkeällä rajaseudulla. Vahva visuaalinen osaaminen ja hurja huumorintaju takaavat hykerryttävän lopputuloksen. Kurittomien melkeinpä jokainen sivu naurattaa ääneen ja sivuhahmo toisensa jälkeen iskee suoraan nauruhermoon. Allekirjoittanut on täysin myyty, eikä kulttuurin moniottelija Gekko Paavilainenkaan ole immuuni tämän albumin charmille.

Petri Aarnion mestaroima rakkaudella reprottujen Mustanaamio-klassikoiden sarja on edennyt toiseen osaansa. Ruotsalainen Ulf Granberg kirjoitti monia Mustanaamion ikimuistoisimpia seikkailuja ja Mustanaamio: Kaksoisolento kokoaa Granbergin tarinoita 70-luvulta. Huikeat tarinat ovat kuvittaneet Janne Lundström, Jaime Vallvé sekä Heiner Bade. Tarjolla on siis vankka näyte pohjoismaista osaamista viidakkotoimintaviihteen saralla. Esittelyn löydät täältä.

Pohjantuli: Porttipuu osa 2 päättää Malin Falchin upean fantasiasaagan. Disney, manga ja pohjoismainen mytologia elävät tämän sarjakuvaeepoksen sivuilla sutjakassa symbioosissa. Tarinan traagisia elementtejä ja pelottavia hahmoja tasapainotetaan huumorilla ja lystikkäillä hahmoilla. Ainakin allekirjoittanut on nauttinut tästä sarjasta sydän syrjällään, mutta hymy suupielessä. Suosittelemme siis sekä tuoreille että kokeneille fantasian ystäville. Albumi ilmestyy 17. huhtikuuta. Odottavan aika on pitkä!

Koska vahvoista naishahmoista vouhottaminen unohtui edellisessä esittelyssä, niin nostakaamme Soittorasia-sarjan pippurinen Nola valokeilaan. Pieni sankari on sekä haavoittuvainen että herkkä äkämystymään tilanteen niin vaatiessa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tarjoillaan sopivissa annoksissa, joten ihmeellisen fantasiamaailman äimistelyllekin jää aikaa. Soittorasia 4: Kummallinen katoaminen ei säästele salaisuuksia ja arvoituksia. Carbonen ja Gijén luomaan maailman on niin mukava uppoutua, että allekirjoittanut on kateellinen niille, jotka voivat ahmia kaikki neljä osaa yhteen putkeen ilman tuskastuttavaa odottelua. Viidennen osan odottelusta toki sitten muodostuu ongelma, mutta sen murheen kanssa on helppo elää. Rmäki on jo hehkutellut tämän herkkupalan!

Sokerina tämän vinkkikattauksen pohjalla väijyy Voimat 1: Kultaiset pellot, joka avaa Jouko Ruokosenmäen juoniman ja kuvittaman sarjakuvatrilogian. Joukko ihan tavallisia suomalaisia saa yllättäen ja pyytämättä supervoimia rippikoululeirillään. Voimat tosin katoavat yhtä mystisesti kuin ne saapuivat, kunnes yhtenä päivänä ne tekevät paluun. Ruumiita tulee heti, sillä supervoimat aiheuttavat ikäviä yllätyksiä. Albumin esittely kertoo aiheesta lisää. Jatkoa odottelemme vesi kielellä.

Kevään kuplivat sarjisvinkit ovat nyt nätisti paketissa. Kymmenen sarjakuvavinkkiä ei tietenkään ole lähellekään tarpeeksi, mutta ei hätää, sillä kohkaamme täällä blogissamme sarjakuvauutuuksista tai verkkokauppamme aarteista vähintään kerran viikossa. Pysykää siis kanavalla!