Lucky Luke: Kurittomat

08.03.2024 Tri Tuomio

Mitä tapahtuu, kun ranskankielisen sarjakuvan arvostetuimpiin nykytekijöihin kuuluva Blutch päästetään Lucky Luken kimppuun? Tapahtuu yksi hauskimmista sarjakuva-albumeista muutamaan hetkeen! Lucky Luke: Kurittomat pistää tutut kuviot hyvällä tavalla hyrskyn myrskyn sekä mullin mallin. Kohtaako varjoaankin nopeampi lehmipaimen vihdoinkin voittajansa, kun hän saa vastuulleen rajaseudun viliskanteimmat vekarat?

Villiäkin kurittomampi länsi

Sarjakuvatoimittaja on tämän albumin esittelyn kanssa hieman pinteessä, sillä se on melkeinpä liian hyvä helposti hehkuteltavaksi. Pauttiarallaa jokaisella Kurittomien sivulla tapahtuu jotain tarpeeksi hassua ja nerokasta, että se ansaitsisi framille noston ja alleviivauksen. Pakko kuitenkin säästää pahimmat röhönauruun räjäyttäjät albumin lukijoille. Juonikuvioiden liikaa paljastelua on sitäkin syytä välttää.

Palkittu sarjakuvantekijä Blutch eli Christian Hincker (s. 1967) on ISO nimi Ranskassa, mutta suomeksi tämän taitavan taiteilijan osaamisesta ei ole tätä ennen saatu nauttia. Lucky Luken uusien seikkailujen sarja tarjosikin siis tuhannen taalan paikan esitellä tämä sarjakuvahuumorin mestari meikäläisillekin lukijoille. 

Lakonista lystiä

Albumin kääntänyt Mirka Ulanto avaa tämän urakan kiemuroita omassa blogissaan. Kannattaa todellakin käväistä lukaisemassa kyseinen kommentaari. Taidokkaasti kääntyneellä niin sanotusti pokalla heitetyllä huumorilla on iso rooli tämän albumin sivuilla, kun sivuhahmo toisensa jälkeen varastaa show’n. Rubbish Gulchin väkikin toimii tapahtumia kommentoivana kuorona. Vox populi löytää Luken toiminnasta kerta toisensa jälkeen jotain huomautettavaa. Sankarin rooli ei ole helppo.

Sarjakuvasankarit harvoin joutuvat yhtä koville kuin Luke tämän seikkailun tiimellyksessä. Moniongelmaisen rikollisperheen haastava jälkikasvu on yhteiskunnalle siinä määrin taakka, että se sysätään Luken vastuulle aina kun silmä välttää. Lukija toki voi vain tykästyä Roseen ja Casperiin, ja Luken sinnikkyyteen, kun tämä yrittää operoida sekä toimintasankarina että turvallisena aikuisena ympäristön asettaessa kapuloita rattaisiin. Blutch todistaa neroutensa pistämällä lonesome cowboyn helisemään ja lukijan hyrisemään.

Lapsisankareista huolimatta tämän albumin huumori ei ole kilteintä mahdollista, mikä saattaa sekä ilahduttaa että yllättää. Allekirjoittaneen mielestä huumori on parasta pienellä vaaran tunnulla, joten Blutchille pisteet tässäkin kohtaa. Albumin ahmittuaan sen voi heti lukaista uudelleen, sillä Kurittomat kestää toistoa ja jopa tykkää siitä.

Lucky Luke: Kurittomat löytyy nyt sarjakuvakaupoista ja Lehtipisteistä kautta maan. Löydät albumin myös verkkokaupastamme. Villissä lännessä viihtyvien kannattaa muistaa myös Matthieu Bonhommen piirun verran hillitymmät ja kahmalokaupalla romanttisemmat Lucky Luke -tulkinnat!