Voimat osa 1: Kultaiset pellot

14.02.2024 Tri Tuomio

Uusi suomalainen supersankarisarjakuva on aina iloinen yllätys. Kevään sarjakuvasatoa sulostuttamaan solahtaa nyt Jouko Ruokosenmäen Voimat-sarjan avaava Kultaiset pellot. Koska albumi ilmestyy ystävänpäivänä, niin sen esittely toteutetaan nyt kahden kauppana, eli kysymykset esittää Tri Tuomio ja piinapenkistä huhuilee Rmäki, joka siis vastaa Voimien tarinasta ja kuvituksesta. Lämmin suositus ainakin maagisen realismin ystäville, sillä Voimat osa 1: Kultaiset pellot tarjoilee ankeaa arkea, tuhoisaa ihmisyyttä ja arvoituksellisia supervoimia taitavasti paketoituna.

Selittelemättä paras

Tri Tuomio: Lukija pudotetaan syvään päähän turhia selittelemättä. Luonnollisesti tietoinen veto. Kertoisitko siitä huolimatta blogimme lukijoille lyhyesti ja ytimekkäästi mistä oikein on kyse? 

Rmäki: Voimat kertoo kuudesta tavallisesta suomalaisesta, jotka saavat nuoruudessaan yllättäen supervoimat hetkeksi käyttöönsä. Voimat katoavat yhtä äkkiä kuin ilmaantuivatkin, mutta hahmojen ollessa noin viisikymppisiä ne palaavat jälleen. Tarinan edetessä nähdään, mistä voimat ovat (ehkä) peräisin ja mitä kukin henkilö omilla kyvyillään tekee. Trikoita ja supervoimaisia taisteluita tarina ei sisällä – eikä se ole parodia!

Tri Tuomio: Jatkoa on jo tulossa ainakin toisen albumin verran. Onko tarinan lopullinen pituus jo tiedossa?

Rmäki: Tarinasta tulee hieman alle 150-sivuinen, kolmen albumin mittainen.

Paras mahdollinen annoskoko?

Tri Tuomio: Noin 48-sivun annoksina nautittu jatkotarina on tuttu juttu kaikille edellisinä vuosikymmeninä sarjakuvamaailmoissa kahlanneille, mutta tuhdimpi sarjakuvaromaani on nykyisin enemmän sääntö kuin poikkeus. Luotatko televisiosarjansa ja sarjakuvansa ahmimaan tottuneen supersankariviihdettä arvostavan sukupolven kärsivällisyyden riittävän tarinan nauttimiseen pienemmässä annoskoossa?

Rmäki: Sepä onkin visainen pähkinä! Tuhti kirja olisi tietty ollut hyvä vaihtoehto sekin, mutta koska tarina tavoittelee oman nuoruuteni supersankarisarjojen tunnelmia, on jotenkin luontevaa julkaista se osina – väliin mietin jopa lehtiformaattia, mutta uskottavan aikataulutuksen tähden albumit ovat se luontevampi vaihtoehto. Toivon, että tarina on riittävän kiehtova, jotta lukijat malttavat odottaa jatkoa hetken aikaa.

Tri Tuomio: Sarjan visuaalisesta ilmeestä tuli allekirjoittaneelle mieleen arkisempaa supersankarisarjakuvaa (Strong Girl) työstänyt Mikko Jylhä. Tunnetko hengenheimolaisuutta?

Rmäki: Arkisuutta toden totta hain kuvituksessa, mukava kuulla, jos olen sen tavoittanut. Jylhän työt (ja mies itsekin) ovat minulle tuttuja, ja varmasti meillä on samoja esikuvia. Mikko on kyllä kunnostautunut varsinkin liikkeen ja toiminnan kuvaajana tavalla, jollaisesta en itse voi edes haaveilla.

Lainaamatta paras

Tri Tuomio: Mistä/keiltä olet hakenut vaikutteita ja inspiraatiota juuri tähän tarinaan?

Rmäki: Olen tällä kertaa pyrkinyt tietoisesti välttelemään muiden tekijöiden vaikutteita, mutta eihän se ikinä onnistu – usein kun luulen keksineeni omaperäisen visuaalisen tai tarinallisen kikan, hoksaan hetken kuluttua, että ”äh, tämähän on peräisin tuolta ja tuolta”. Mutta tahallisia lainauksia (tai varkauksia) ei tässä albumissa pitäisi olla. 

Tri Tuomio: Väreistä vastaa osaava sarjakuvantekijä Kari Sihvonen. Miksi juuri hän?

Rmäki: Olemme monesti puhuneet Karin kanssa, että olisi mukava tehdä yhdessä jotakin. Karilla on todella omaperäinen väripaletti, ja oli huippujuttu, että hän ehti värittäjäksi sarjaani. Lopputulos on minusta oikein yllättävä ja hieno!

Tri Tuomio: Lappilaisten punaniskojen karkea puheenparsi on hyvinkin uskottava. Oletko käyttänyt murrekonsulttia?

Rmäki: Jep, kyselin vinkkejä pohjoiseen muuttaneelta Kai Lompolojärveltä, joka on itsekin sarjakuvien kanssa työskennellyt ennen nykyistä muusikon uraansa.

Tri Tuomio: Jäikö rippikoulusta traumoja?

Rmäki: Kellepä ei olisi jäänyt?

Päätämme tämän haastatteluun näihin kuviin ja näihin tunnelmiin. Jos rippikoulukysymys pähkäilyttää, niin syy siihen löytyy albumista, jonka sivuilla Rmäki osaavasti herkuttelee uskonnon, murrosiän ja puhkeavien supervoimien yhdistelmällä.

Voimat osa 1: Kultaiset pellot löytyy nyt sarjakuvakaupoista kautta maan. Verkkokaupastamme sen voi napata tuosta alapuolelta löytyvän linkin välityksellä.