Daredevil_Kiirastuli_otsikkokuva

Daredevil: Kiirastuli

13.03.2024 Rmaki

Frank Millerin ja David Mazzucchellin klassikko julkaistaan yksissä kansissa. Piinaavan jännittävä Daredevil: Kiirastuli myynnissä nyt!

Käsikirjoittaja ja kuvittaja Frank Miller on elävä legenda mm. Sin Cityn sekä Yön ritarin ansiosta. Miller aloitti kuitenkin loistokkaan uransa 80-luvun alussa Daredevilin piirtäjänä ja kirjoittajana. Omalaatuinen tulkinta ”miehestä ilman pelkoa” nosti Millerin saman tien supertähtien sarjaan – aiemmin vaatimattomasti myyneestä Daredevilistä tuli yksi Marvelin suurimmista hiteistä tyylikkään kuvituksen, rohkeiden tarinoiden sekä värikkään hahmogallerian ansiosta. Miller loi Elektran, yhden 80-luvun hienoimmista naishahmoista, sekä valoi uutta puhtia vanhoihin roistoihin kuten Kingpin ja Napakymppi.

Daredevil_Kiirastuli_kuva2

Parin vuoden tauon jälkeen Miller palasi kirjoittamaan sarvipään seikkailuja vuonna 1986. Lehden kuvittajana jatkoi David Mazzucchelli, joka oli piirtänyt Daredeviliä vuodesta 1984 alkaen. Jo nuo aiemmat, Denny O’Neilin kirjoittamat tarinat olivat olleet tyylikästä jälkeä, mutta yhteistyö Millerin kanssa nosti Mazzucchellin taiteen aivan uusiin sfääreihin, ja tuloksena oli 7-osainen ”Kiirastuli” (englanniksi ”Born Again”). Sittemmin Mazzucchelli piirsi myös Millerin kirjoittaman Batman-klassikon ”Ensimmäinen vuosi”, jonka jälkeen hän on kerännyt runsaasti palkintoja korkealentoisten taidesarjakuvien tekijänä.

Daredevil_Kiirastuli_kuva1

Daredevil on Matt Murdock, sokea asianajaja, jonka yliluonnolliset aistit ja perinpohjainen taistelutaitokoulutus auttavat häntä puolustamaan oikeutta myös raastuvan ulkopuolella, New Yorkin hämärillä kaduilla. ”Kiirastulen” tarina saa alkunsa Murdockin vanhasta tyttöystävästä Karen Pagesta. Karen toimi aiemmin Murdockin ja tämän kumppanin Franklin ”Foggy” Nelsonin sihteerinä, mutta kun hän sai selville Murdockin salaisuuden, neito päätti muuttaa elämäänsä ja lähteä Hollywoodiin tavoittelemaan näyttelijänuraa. Karenin haaveet eivät kuitenkaan toteutuneet, ja tarinan alkaessa hän on päätynyt huumekoukkuun Meksikoon. Pohjalle jouduttuaan Karen myy Murdockin salaisuuden paikallisille rikollisille huumeannoksesta…

Daredevil_Kiirastuli_kuva3

Eipä aikaakaan, kun tieto Daredevilin todellisesta henkilöllisyydestä päätyy rikollisruhtinas Kingpinin jykevään kouraan. Massiivinen gangsteri ryhtyy systemaattisesti tuhoamaan Murdockin elämää – sankari menettää työpaikkansa, toimilupansa, kotinsa… ja kenties myös järkensä. Tästä alkaa Daredevilin epätoivoinen kujanjuoksu, joka pistää sankarin selviytymiskyvyn ja taistelutahdon äärimmäiselle koetukselle. Matkan varrella Matt kohtaa vanhoja tuttuja (pikkukonnat Turk ja Grotto), häikäilemättömiä tappajia (Yhdysvaltain armeijan ”Nuke”) sekä sankareita (Kapteeni Amerikka, Rautamies ja Thor). Oma osansa tapahtumiin on myös Murdockin ystävillä, lehtimies Ben Urichilla sekä Foggy Nelsonilla.

Daredevil_Kiirastuli_kuva4

Tämä poikkeuksellinen supersankaritarina toimii myös pohjana Disney+:n tulevalle ”Daredevil: Born Again” -sarjalle. Millerin ja Mazzucchellin Daredevil: Kiirastuli julkaistaan nyt suomeksi hienona kokoelmana, jonka voit ostaa hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta! Ja kannattaa muistaa myös aiemmat fantastiset Marvel-kokoelmat Kostajat: Krii-Skrull-sota sekä Hämähäkkimies: Kravenin viimeinen jahti.

Avainsanat