Pohjantuli: maaginen seikkailu pohjoisten myyttien maassa!

11.10.2021 Rmaki
Pohjantuli loimuaa

Pohjantuli kertoo Sonjasta, joka tempautuu huikeaan seikkailuun satujen ja myyttien täyttämään maailmaan. Sonja on periaatteessa aivan tavallinen norjalainen tyttö, joka tarinan alkaessa viettää juhlapäivää sukunsa seurassa.

Yöllä, revontulten räiskyessä, Sonjan kotiin ilmaantuu salamyhkäinen hahmo. Pelottavasta naamiosta huolimatta tunkeilija vaikuttaa kuitenkin kiehtovalta ja jopa hurmaavalta, ja niin Sonja suostuu lähtemään Espeniksi esittäytyvän olennon matkaan, pohjantulten takaiseen maailmaan.

Espenin ystävät ovat toinen toistaan värikkäämpiä hahmoja

Tässä maailmassa legendat ja tarut ovat arkipäivää. Metsät vilisevät puhuvia eläimiä, peikkoja ja viikinkejä. Sonja löytää ystäviä, seikkailuja, ihmeitä ja kauneutta… mutta myös vaaroja ja elämää suurempia haasteita.

Pohjantuli 1: Peikkolaakso aloittaa huikean fantasiasarjan, joka on jo kerännyt palkintoja ja rikkonut myyntiennätyksiä Ruotsissa sekä Norjassa. Pohjantulen on luonut norjalainen Malin Falch. Suomijulkaisun kunniaksi pääsimme haastattelemaan Malinia, joten annetaanpa tekijän itsensä kertoa sarjan taustoista!

HAASTATELTAVANA MALIN FALCH

Malin Falch (kuva: Kari-Anne Toth)

Hei Malin! Miltä tuntuu tietää, että Pohjantuli ilmestyy nyt myös suomeksi?
On suuri kunnia tulla julkaistuksi Suomessa! Nuorena Muumi oli minulle tärkeä esikuva ja tiedän että Suomessa arvostetaan sarjakuvia, joten tämä on varsin jännittävää!

Vartuit Trondheimissa. Muistuttiko se mitenkään Sonjan kotikylää…?
Itse asiassa Sonja asuu ihan oikeassa norjalaisessa kylässä nimeltä Røros. Se ei ole kovin kaukana Trondheimista, mutta se on paljon pienempi ja sijaitsee vuoren huipulla — Røros on siis vuoristokylä, joka oli aiemmin kaivoskaupunki. Se on ihan erilainen kuin rannikkokaupunki, jossa minä itse kasvoin, mutta kun olin pieni, kävimme lomailemassa Rørossa ja vietimme aikaa ystävän mökillä, joten kylä on minulle sangen läheinen.

Sonja näkee vihjeitä toisesta maailmasta kotikylänsä liepeillä

Oletko aina ollut kiinnostunut norjalaista myyteistä ja legendoista?
Varmaan kaikille Norjan lapsille luetaan norjalaisia satuja. Olin myös erittäin kiinnostunut Theodor Kittelsenin töistä. Hän kuvitti runsaasti satuja, ja häntä pidetään edelleen taiteilijana, joka loi norjalaisten kansantarujen visuaalisen ilmeen. Kun ryhdyin tekemään Pohjantulta, hän oli minun suurin esikuvani.

Oletko opiskellut taidetta vai oletko itseoppinut?
Minulla on taiteen kandidaatintutkinto konseptikuvituksen saralta San Franciscon yliopiston taideakatemiasta.

Mikä sai sinut ryhtymään sarjakuvataitelijaksi, ja miten Pohjantuli sai alkunsa?
Pohjantuli alkoi opiskeluprojektina USA:n yliopistossa, ja muokkasin ideasta nettisarjakuvan. Sivut sai lukea ilmaiseksi verkon kautta. Sitten Norjan Egmont otti minuun yhteyttä, ja he halusivat julkaista tarinan kirjamuodossa. En siis ikinä varsinaisesti päättänyt ryhtyä sarjakuvataitelijaksi, mutta olen toki iloinen, että näin kävi!

Metsissä liikkuu myös vaarallisempaa väkeä

Millaiset työt ovat inspiroineet sinua?
Mainitsin jo norjalaiset kansantarut ja Theodor Kittelsenin, uudempia vaikuttajia ovat olleet klassiset Disney-piirretyt sekä Studio Ghiblin elokuvat. Vaikutteet näkyvät varmaan aika selkeästi piirroksissani.

Miten sarjakuvasivusi syntyvät? Millaisia välineitä käytät?
Vuosien varrella olen kokeillut erilaisia tapoja tehdä sarjakuvaa, ja olen huomannut, että minulle tehokkain menetelmä on laatia heti varsin yksityiskohtainen luonnos koko sivusta, puhekuplineen kaikkineen. En siis tee etukäteen varsinaista käsikirjoitusta tai sivujaottelua, vaan sukellan suin päin piirtämään lopullista sivua. Tämä tapa toimii minulle parhaiten. Piirrän lopullisen sivun edelleen kuten verkkosarjakuvaan, pala kerrallaan. Mitä välineisiin tulee, teen kaiken Photoshopilla.

Sonja ja sudenkorento tutustuvat aamutuimaan

Haluatko lähettää terveisiä suomalaisille lukijoille?
Toivottavasti pidätte kirjasta! Tuskin maltan odottaa, että pääsen käymään Suomessa. En ole ikinä käynyt siellä, mutta maanne näyttää uskomattoman hienolta!

Pohjantuli 1: Peikkolaakso on 160-sivuinen, nelivärinen sarjakuvaromaani, ja sen voit ostaa kaikista hyvin varustetuista sarjakuva- ja kirjakaupoista tai Story House Egmontin verkkokaupasta!