Yellow Birdin legenda

22.03.2024 Tri Tuomio

Vahvoja naishahmoja Tex Willerin sivuille kaipaaville on tarjolla hyviä uutisia, sillä värialbumi Yellow Birdin legenda kaivaa todella väkevän ässän hihastaan. Crow-soturi Yellow Bird pistää lakoon sekä sinitakkeja että cheyennejä, ja näyttää hyvältä niin tehdessään. Harvoin käy Tex Willerinsä vain mustavalkoisena nauttivia yhtä paljon sääliksi, kuin tätä albumia haavi auki ihaillessaan.

Yellow Bird ei ole tämän albumin ainoa ässä, sillä sellaisiksi voi lukea myös Giorgio Giusfredin tarinan, Carlos Gomezin kuvituksen, Matteo Vattanin värit ja perus-Texiin verrattuna vapaamman formaatin ja suuremman koon, joka antaa hienosti tilaa runollisemmallkin tunnelmoinnille ja luontokuvaukselle. (Tarkkaavainen lukija huomasi juuri, että hihassa on viisi ässää. Kapakkatappelun aika?)

Albumi salpaa hengen ihastuttavan säännöllisesti muun muassa sivusommittelullaan ja värityksen yksityiskohdilla. Huolisin mieluusti seinälleni tai vaikkapa t-paitani rintamukseen usemmankin ruudun tai sivun tästä albumista. Gomez osaa sekä pelkistää ikonisesti että pipertää aukeaman kokoiset taistelukohtaukset täyteen yksityiskohtia. Kameraa mies kieputtaa kuin Dario Argento tai Sam Raimi ikään, eli tapahtumia tutkitaan ajoittain yllättävistäkin kuvakulmista. 

Gomezin briljeeraus on saanut värittäjä Vattaninkin liekkeihin, sillä muun muassa kullan kimallus ja lumisen maiseman monet sävyt aiheuttavat ihailua ja kunnioitusta ainakin allekirjoittaneessa. Fanien kommentit tukevat havaintoa, eli kyseessä on monen suosikki toistaiseksi ilmestyneistä värialbumeista.

Pitäisikö juonestakin jotain kertoa? No annetaanpa takakansitekstin hoitaa homma: “Sinitakkien saattueen tehtävänä on viedä sotilaskarkuri vastaamaan rikoksestaan, mutta he saavat kimppuunsa Valkoisen Kojootin johtamat sotaisat cheyennet. Tex ja Carson yrittävät pelastaa ratsuväen pinteestä, mutta aarniometsässä väijyy myös hurja naissoturi Yellow Bird, joka hyökkää armotta sekä cheyennejä että armeijaa vastaan. Saako Tex mahtavasta crow-soturista liittolaisen vai julman vihollisen?”

Valkoinen Kojootti on hieno pahis. Värialbumille viisaasti hänellekin on suotu komea sotamaalaus, mutta Yellow Bird on tämän albumin sykkivä sydän. Texin suurta tarinaa punotaan tällä hetkellä niin huolellisesti ja harkiten, että näin toimivaa hahmoa tuskin piilotetaan vakan alle. Stetsonista vetoa siis, että Kate Warne saa Yellow Birdistä seuraa säännöllisenä vierailijana.

Hameväen edesottamuksista Texin sivuilla pääsemme intoilemaan syksylläkin, sillä seuraavan värialbumin taiteesta vastaa Laura Zuccheri ja päähenkilönä Texin ja Carsonin ohella häärää Pearl Hart. Nyt muuten alkoi tuo termin hameväki käyttäminen arveluttaa oikein toden teolla.

Tex Willer -värialbumi Yellow Birdin legenda löytyy juuri nyt Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Toki albumi löytyy myös verkkokaupastamme. Linkki sinne on piilotettu heti tuohon alapuolelle.