Mustanaamio_Kaksoisolento_otsikkokuva

Mustanaamio: Kaksoisolento

06.03.2024 Rmaki

Uusi upea Mustanaamio-spesiaali Kaksoisolento on nyt ilmestynyt! Tuhti teos sisältää neljä klassista tarinaa Vaeltavan aaveen menneisyydestä, ja historiallisten seikkailujen ohella teos käsittelee myös kaksoisolennon probleemaa. Julkaisun on koonnut sarjakuvan erikoismies Petri Aarnio, joka kertoo nyt hieman kaksoisolennon käsitteestä seikkailusarjakuvissa.


Kaksoisolennon vaara
Ajatus siitä, että toimintasankari mittelöi itseään vastaan on unenomainen. Kaksoisolento on sankarin pimeä puoli — peiliin katsomisen nollapiste. Oman kääntöpuolen kohtaaminen edustaa tarinan mytologian tihentymistä. Lähes kaikilla sankareilla on jossakin vaiheessa ollut “doppelgängerinsa”. Hämähäkkimiehellä se on avaruudellinen ameeba Venom. Teräsmiehellä mm. kömpelö Bizarro. Batmanillakin on ehtinyt olla useampia – kuten omituinen Man-Bat.

Kaksoisolennot sarjakuvissa


Kaksoisolennon kohtaamisessa on oma erityinen toimintasankareille tyypillinen metataso: Kyse on erottumisesta, mutta myös samana pysymisestä. Koska sankari lopulta kuitenkin aina kukistaa konnan kuin konnan, saa hän kaksoisolennossa vastaansa vastustajan, joka voimiltaan on samansuuruinen. Fyysisen taiston keskellä erottavaksi tekijäksi nousee usein henkinen tai psykologinen voima; moraaliltaan korkeampi on parempi.

Mustanaamio_Kaksoisolento_kuva1


Kaksoisolento on eräänlainen populaarikulttuurinen Dorian Grayn muotokuva: oman vääristyneen puolen kohtaaminen edustaa suurinta mahdollista vaaraa, kaksoisolennoksi tulemista tai sulautumista.
Useimmiten sarjakuvissa kuitenkin on kyseessä pelkkä katala identiteettivaras, jonka vaikuttimena on jokin kuolemansynteihin rinnastuva ominaisuus. Nyt julkaistavassa Mustanaamiossa “duplikaatin” motiivina on ahneus.

Mustanaamio_Kaksoisolento_kuva2

Mustanaamion kaltaisessa seikkailussa maailma on vielä sillä tapaa järjestyksessä, että sankari on apollonisen puhdas mutta taiston käydessä kuumimmillaan konna alkaa hikoilla ja hänelle kasvaa sänki.

Mustanaamio_Kaksoisolento_kuva3

Toinen Kaksoisolento-albumin päähenkilö on pitkän linjan Mustanaamio-toimittaja Ulf Granberg, jonka käsikirjoittamasta seikkailuvalikoimasta nyt on kyse. Teos sisältää Granbergin haastattelun, jossa Mustis-konkari muistelee työtään sarjojen parissa.

Mustanaamio_Kaksoisolento_loppukuva

Mustanaamio: Kaksoisolento on 116-sivuinen mustavalkoinen albumi, ja sen voit ostaa kaikista hyvin varustetuista sarjakuva- ja kirjakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta!

Avainsanat