Carl Barksin sankarit: Pelle Peloton

01.03.2024 Tri Tuomio

Pelle Peloton on Carl Barksin luomista hahmoista vinkeimpiä ja moniulotteisimpia. Tosin jos Pellen edesottamuksia ryhtyy liikaa miettimään, niin aivot saattavat mennä solmuun. Mestari Barks on varmasti pinnistellyt synapsit sauhuten tovin jos toisenkin Pellen keksintöjä ja niistä koituvia seurauksia kehitellessään. Tämän luomisprosessin helmiin pääsemme nyt tutustumaan kovakantisen Carl Barksin sankarit: Pelle Peloton -kokoelman ja sen kuudentoista tarinan myötä.

Pelle Peloton näki päivänvalon vuonna 1952 ja tämän kokoelman avaa syntymävuodelta peräisin oleva tarina Ajatuslaatikot (The Think Box Bollix, 1952). Tarina tarinalta ja vuosi vuodelta Pellen habitus hioutuu tämän seikkailun pitkänokkaisesta ja tukevahkosta veijarista kohti nykyisin tuntemaamme Pelleä. Seikkailun puitteissa Barks repii riemua Ankkalinnan eläinhahmoista. Kun eläinhahmoille annetaan antropomorfisten eläinhahmojen ajattelu- ja puhekyky, niin seurauksena on klassikkohuumoria. Barks toki palaa aiheeseen vielä useasti.

Mielikuvituksen lentoa

Akun ja veljenpoikien älynystyrät saavat extrajumppaa kokoelman neljännessä tarinassa Mielikuvituskone (Gyro’s Imagination Invention, 1957). Yleensä Aku häviää järkihommissa holhokkikolmikolleen, mutta kuvittelukoneen avustuksella Aku vie pojat kierrokselle avaruuden kohteisiin. Vieraat planeetat kuten Aku ne kokee ovat kuin maapallo, mutta floralta ja faunaltaan aina muutamaa kokoluokkaa suurempana. Poikien mielestä Akun visiot ovat lähtökohtaisesti tylsiä, mutta lopulta määrä korvaa laadun.

Koska Pellen keksintöjen kehittely on selkeästi johdattanut Barksin välillä ylikierroksille, niin albumin seikkailujen sisälle on välillä upotettu miniseikkailuja tarkkaavaisten lukijoiden ihmeteltäväksi. Pelle keksii talon (Picnic,1957) kuuluu sarjaan tarinoita, jotka suomentaja on päättänyt spoilata unohtamalla alkuperäisen nimen kokonaan ja hyppäämällä suoraan loppuyllätykseen. Seikkailun pelastaakin Pikku apulainen, jonka vihamielinen suhtautuminen piknikin onnistumista uhkaavaan eläimistöön vaihtuu täydestä sodasta molemminpuoleiseen ystävyyteen ja avunantoon. Barks on välillä salakavalasti viisas.

Eläimistöä pääsemme ihmettelemään myös tarinassa Aika arkinen keksintö (Krankenstein Gyro, 1959). Allekirjoittanut muistaa Pellen visioimat eläinhybridit lapsuudestaan hyvinkin kutkuttelevina. Näin aikuisena aivopoimuja kutittaa enemmän se, että Pellellä, joka on kana, on tarinan niin vaatiessa takapihallaan kanala, jossa on kanoja. Kun Pelle lähtee luomaan elämään alkuaineista, niin seuraukset eivät onneksi mene kovin pahasti “hullu tiedemies” -sektorille. Luomisprosessiin tahtomattaan osallistuvaa kanaa käy silti hieman sääliksi.

Albumin sivuhahmoista härmäläisille läheisin saattaa olla tarinassa Vaientaja (The Gab Muffer, 1959) vilahtava Pellen keksintöjä hylkivä änkyrä, jonka muutosvastarinnassa on jotain hyvin suomalaista. Liekö hahmon inspiroinut joku suomensukuinen siirtolainen?

Pellen pimeä puoli?

Pellen hahmo puolestaan on yleensä liiankin kiltti ja miellyttämisen haluinen, mutta tarinassa Karhunkesyttäjä (The Bear Tamer, 1960) Hannu Hanhi herättää Pellen sisäisen Sheldon Cooperin tavalla, joka olisi naurattanut allekirjoittaneelta kahvit albumin sivuille, jos olisi ollut tilanne päällä. Onneksi ei ollut, niin kosteusvaurioita ei tapahtunut. Kannattaakin muuten varmistaa, että suussa ei ole mitään pärsikittävää ennen seuraavaan kuvitusnäytteeseen tutustumista.

Koska Pelle Sheldon Cooper -moodissa on hauska kuin mikä ja lumitilanne ärsyttää luultavasti useampaakin lukijaamme tästä päivästä pitkälle kevääseen, niin jaetaanpa vielä tämä helmi tarinasta Lumensulatuskoje (The Snow Chaser, 1959). Jos Pellen asenne poikia kohtaan ärsyttää, niin Kana kanelin poika (The Day the Farm Stood Still, 1960) sisältää paljon pahempaakin. Joskus sarjakuvasiivekkäät osaavat olla julmia toisille sarjakuvasiivekkäille. Toisaalta saman vitsin käyttäminen vielä viiltävämmässä muodossa on Barksilta nerokas veto.

Tulevaisuuden kaupunki (Monsterville, 19621) puolestaan tarjoaa esimerkin tarinasta, jota alkuperäinen nimi spoilaa, mutta suomenkielinen nimi ei. Kerrankin näin päin! Alta löytyvä näyte tarjoaa myös mehukkaan kohdan päättää tämä sarjakuvahehkus. Kuinka käykään, kun Pelle pääsee modernisoimaan Ankkalinnan? Se selviää albumin sivuilta!

Carl Barksin sankarit: Pelle Peloton löytyy nyt sarjakuvakaupoista kautta maan. Ja tietenkin myös verkkokaupastamme! Kannattaa toki tutustua myös sarjan aikaisempiin osiin, joiden sivuilla loistavat Roope, Tupu, Hupu ja Lupu, Karhukopla ja Hannu Hanhi!