Battler Britton ja koston raketit

06.09.2024 Tri Tuomio

Hugo Pratt Korkeajännitysten sarja päättyy kahden elämää suuremman sarjakuvalegendan kohtaamisen, eli sarjakuvan suurmies Hugo Pratt kohtaa brittiläisen sotasarjakuvan suosituimman lentäjäsankarin, Robert Hereward “Battler” Brittonin. Kuudes Pratt-Korkkari on kahden kiivaan tarinan kattaus, jonka sivuilla Britton pistää natsit kuriin ja nuhteeseen James Bondin malliin, eli suvereenia itsevarmuutta hehkuen ja hymy herkässä. Battler Britton ja koston raketit ei ole realistista sotasarjakuvaa arvostaville suunnattua viihdettä, vaan jopa supersankarien tontille astelevaa tykittelyä.

 Aloitetaanpa tämän albumin esittely sen viimeisestä seikkailuista, joka on Battler Brittonin ensimmäinen seikkailu. Mike Butterworthin (tarina) ja Geoff Campionin (kuvitus) luoma lentäjäsankari nousi siivilleen Sun-lehden tammikuun numerossa vuonna 1956.

Tarina on sekä lyhyt että ytimekäs. Kun sivuja on käytössä vain kuusi, niin ytimekkyys tulee jo pakonkin sanelemana. Onneksi ruutukaavaa ei ole vielä puristettu Korkkari-muottiin, eli ruutuja mahtuu yhdelle sivulle jopa yhdeksän. Brittonin ylivertaisuudesta saadaan tämän tarinan puitteissa esimakua muun muassa Messerschmittin varastamisen verran. 

Ohjusjahti Puolassa

Sun-lehden sivuilta Battler Britton siirtyi Thriller Picture Library ja Air Ace Picture Library -julkaisujen kestotähdeksi ja samalla tutumpaan Korkkari-formaatiin, eli maksimissaan kahteen ruutuun per sivu. Tämä on se sapluuna, jossa Hugo Prattkin toteutti Britton-seikkailunsa. Kirjoittajana niissä toimi V.A.L. Holding, joka onkin jo tuttu nimi sarjan aikaisemmat osat lukeneille. Julkaisuvuosi oli 1959, eli Pratt pääsi tulkitsemaan Brittonia sangen tuoreeltaan.

Battler Britton ja koston raketit heittää sankarimme De Havilland Mosquiton puikkoihin ja Puolaan. V2 on pudonnut ennen aikojaan ja puolalaiset partisaanit ovat piilottaneet kostoaseen sitä kuumeisesti etsiviltä natseilta. Britton kyydittää paikalle brittiläisen tiedemiehen ohjuksen salaisuuksia selvittämään. Kriketissä päteminen jää pahasti kesken ja matkalla on mutkiakin, mutta lopussa rytisee.

Kultajahti Jugoslaviassa

Käsikirjoittaja ja sodan aikana laskuvarjojoukoissa palvellut Holding selvästi viihtyy itäisessä Euroopassa ja partisaanien matkassa, sillä keskimmäinen seikkailu Battler Britton ja kultalasti vie sankarimme Saksan jyrän alle jäävään Jugoslaviaan. Silmäkarkkia on luvassa erityisesti ilmasodan ystäville, sillä Pratt päästää Brittonin Spitfiren sakujen Stukien kimppuun lähes dokumentaarisella tarkkuudella.

Intensiivisten kurvatappelujen jälkeen on sissisodan aika, eli Jugoslavian hallituksen agentit saavat Brittonilta korvaamatonta apua, kun natsien käsiin päätynyt kolmen tonnin kultalasti pitää pihistää takaisin hyvisten haltuun ja salakuljettaa maasta tulevaa vastarintatoimintaa rahoittamaan.

Battler Britton taisi olla Hugo Prattin kaltaiselle maanläheisemmän ja pienimuotoisemman sarjakuvatoiminnan miehelle hieman liian lennokas hahmo, sillä herran ura hahmon parissa jäi vain näiden kahden tarinan mittaiseksi. Ja kuten muutkin tämän sarjan osat todistavat, niin Pratt viihtyi paremmin rivimiesten kurimuksen kuvaajana. Nyanssien mestari ei ollut paras mahdollinen valinta puhdasotsaisten sankaritarinoiden kuvittajaksi.

Battler Britton ja koston raketit on tarjolla kaksilla kansilla ja yhdellä sisällöllä. Jos lehtipisteversio miellyttää silmää enemmän, niin lokakuun loppuun mennessä lehtihyllylle mars. Kirjakauppaversiota sen sijaan on tarjolla niin kauan kuin painosta suinkin riittää, sekä sarjakuvakaupoissa että verkkokaupassamme!