Merijalkaväki hyökkää!

29.03.2024 Tri Tuomio

Toisen maailmansodan melskeet nuorukaisena henkilökohtaisesti kokenut Hugo Pratt on taitava kuvaamaan sotaa ja eritoten sotilaita. Käsikirjoittajat pistävät hahmot ja lukijan piinapenkkiin, mutta kuvittajan tehtävä on peukaloruuvin kiristäminen äärimmilleen. Tässä Pratt on mestari: hahmojen ahdistus ja pelko näkyy ja jopa tuntuu. Hugo Prattin Korkeajännitys-seikkailujen sarja etenee nyt viidenteen osaansa. Luvassa on komeasti kuvitettuja sotakoneita, sankaritekoja ja pelkotiloja, kun Merijalkaväki hyökkää! 

Mallikasta merisotaa

Hugo Prattin lyhyt pesti brittiläisen sotasarjakuvan parissa 1959–1960 ei kenties ollut mieluinen herralle itselleen, mutta silloiset työt osoittavat todellisen osaajan tekevän vaikuttavaa jälkeä leipäduunissakin. Hyvä esimerkki tästä on tämän kahden tarinan kattauksen avaava Merijalkaväki hyökkää!, jonka sivuilla Pratt käyttää kaavamaista kahta ruutua per sivu hienosti hyväkseen.

Öinen meri, valonheittimet, majakat ja aalloilla kieppuvat purret ovat selkeästi inspiroineet Prattia, sillä näissä normikuvittajille haastavissa maisemissa herra on kuin kotonaan. Tarina on peruskauraa, eli taistelutoverinsa menettänyt kersantti saa alaisekseen kuolleen ystävänsä pikkuveljen. Syyllisyyttä tunteva kersantti yrittää suojella nuorukaista sankaritekojen aiheuttamalta kuolemanvaaralta, mikä aiheuttaa kitkaa kaksikon väleihin.

Säästyvätkö sakut siis löylytykseltä, kun hanhiemo ei päästä pätevää taistelijaa osoittamaan urheuttaan? Albumin lukemalla se selviää, ja siinä samalla voi ihmetellä mihin kaikkeen musta ja valkoinen taipuvat sarjakuvailmaisun mestarin käsissä!

Inhimillistä ilmasotaa

Kakkosraina on niitä Korkkari-tarinoita, jotka kiduttavat lukijaansa sympaattisella päähenkilöllä, jota riivaa huono onni ja väärinkäsitysten suma. Kateellinen tai muuten vain katkera kilpakumppani viimeistelee paketin ja turhautumisen. Työyhteisön sisäinen kiistely on melkeinpä yhtä armotonta kuin sota taivaalla.

Korkkarifanien keskuudessa käydään ikuista kädenvääntöä parhaasta teemasta. Ilma-, meri-, viidakko ja aavikkosodalla on kaikilla intohimoiset ystävänsä, jotka käyvät mielellään vihollisleirissä kääntymässä, mutta oman suosikin pariin palataan aina mieluiten. Tämän julkaisun puitteissa on helppo pohdiskella Prattin omaa suosikkiteemaa. Taitaa viisari kääntyä merisodan puolelle. Eivät lentokoneiden ystävät pettymään pääse, mutta Tiennäyttäjä jää kuitenkin selkeästi kakkostarinaksi, eikä nouse sokeriksi pohjalle. (Kuukauden käppäisimmän kielikuvan palkinto lienee tällä ansaittu?)

Hugo Pratt Korkeajännitys: Merijalkäväki hyökkää! löytyy juuri nyt Lehtipisteistä ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Jo tutuksi tulleeseen tapaan molemmilla laitoksilla on oma komea kantensa, mutta sisus on täsmälleen sama. Keräilijä hommaa molemmat, pihi peruslukija oman suosikkinsa. Tässä kohtaa lehtipistekantta fanittavien ei kannata jäädä tuleen makaamaan, sillä se poistuu myynnistä viikolla 24. Kirjakauppaversiota on tarjolla toivon mukaan hamassa tulevaisuudessakin. Edellisten osien esittelyt löytyvät täältä, täältä, täältä ja täältä.

Avainsanat