Voimat 2: Parvet

20.11.2024 Tri Tuomio

Tämä sarjakuvahehkutus kannattaa kenties nauttia ripauksella suolaa, sillä kohkauksen kohteena on kuitenkin toimittajakollega samasta sarjakuvatallista. Mutta kun supersankarisarjakuva on tehty vuosikymmenien sarjakuvatoimittamisen tuomalla näkemyksellä ja syvästä rakkaudesta lajiin, niin lopputulosta on helppo ja pakko hehkutella. Hehkutuksen uskottavuuden voi testata lukaisemalla Voimat 2: Parvet.

Kyseessä on siis Jouko Ruokosenmäen kirjoittaman ja kuvittaman albumitrilogian keskimmäinen osa. Siis saman Jouko Ruokosenmäen, joka kohkaa sarjakuvista täällä blogissamme “salanimellä” Rmäki. Blogimme lisäksi Rmäki on tuttu kaikille suomennettua supersankarisarjakuvaa lukeineille, sillä herra on ollut oleellinen osa kyseistä skeneä jo vuosikymmeniä. Albumi ei ole aivan sataprosenttisesti Rmäen kynistä kotoisin, sillä genrerajoja rikkovasta värityksesta vastaa Kari Sihvonen.

Selittelemättä paras

Voimat 2 on siitä hankala hehkuteltava, että siinä ei liiemmin käytetä sivuja pelkkään fiilistelyyn. Kuvitusnäytteiden kanssa saa siis olla tarkkana, ettei vahingossa paljastele liikaa. Hieman pitää kuitenkin uteliaisuutta herätellä. Toivon mukaan siinä onnistuen.

Ensimmäisen osan mallin mukaan lukijalta vaaditaan tarkkaavaisuutta ja vaivannäköä, sillä toistoa tai alleviivailua ei tarjoilla, ja tulevien vihjailussakin vähemmän on enemmän. Angloamerikkalaiseen supersankariperinteeseen viitataan, mutta sitä ei peesata. Supersankaruus on tuotu suomalaisiin olosuhteisiin. Hahmot ovat täkäläisen arkisia ja suhtautuminen omiin voimiin yhä enemmän tai vähemmän hapuilevaa.

Rmäki pistääkin lukijan pohtimaan sankaruutta ja sankaritekoja. Perinteiseen supersankaritarinaan kuuluvat myös superkonnat ja salaiset järjestöt. Mutta onko nyt kyseessä perinteinen supersankaritarina, vai jotain ihan muuta? Se selviää albumit lukemalla!

Kärvistelyä ja kirjafestarointia

Jos ei jo tullut selväksi, niin Voimat 2 astelee vakaasti myös aikuisemman spekulatiivisen fiktion kentällä. Hahmot toki sortuvat voimafantasioihin, mutta voimarealismi väijyy aina seuraavan ruudun takana. Ja kuten ensimmäisen osan kohdalla, niin tälläkin kertaa (ainakin tämä) lukija jää odottamaan jatkoa kärvistelymoodissa. Ei albumia saa näin sadistisesti lopettaa kesken! Kaikki arvoitukset ovat vielä vastauksia vailla! Näillä näkymin kolmas ja viimeinen osa ilmestyy syksyllä 2025. Odottavan aika on pitkä.

Jos pitää tätä sarjakuvahehkutusta epäuskottavana, niin kannattaa tutustua Gekko Paavilaisen arvioon albumista. Vaikutti kolisevan ja lujaa. Kannattaa lukaista myös tämä ensimmäisen osan ilmestymistä juhlistanut minihaastattelu.

Haastattelusta tulikin mieleen menovinkata kauniiksi lopuksi Tampereen Kirjafestareita. Rmäki kohkaa sunnuntaina 1. joulukuuta Duetto 2 -salissa klo 15:00 aiheesta Marvel-sarjakuva 80-luvulla – Supersankarisarjojen suuruuden päivät! Suunnatkaapa sinne kuulolle siis, jos satutte sijaitsemaan Mansessa. Ja Joukoa voinee repiä hihasta, jos Voimat-albumi kaipaa signeerausta. Mainittakoon tähän samaan syssyyn, että festarilauantaina 30. marraskuuta samassa salissa klo 14:00 Jouko haastattelee Hannu Leimua aiheesta William Kidd: Merirosvon aave.

Voimat 1: Kultaiset pellot ja Voimat 2: Parvet tarjolla juuri nyt sarjakuvakauppialla kautta maan. Helpoin tapa saada suomalaisia supersankareita sarjakuvahyllyä sulostuttamaan löytyy heti tuosta alapuolelta. Verkkokaupastamme löytyy myös Rmäen vähemmän supersankarillista sarjakuvatuotantoa.