Pearl

13.09.2024 Tri Tuomio

Tex Willerin perusmeininkeihin vaihtelua kaipaaville on nyt varsinainen helmi tarjolla. Värialbumi Pearl on Tex-seikkailuksi realistinen antisankaritarina. Piristysruisketta pukkaa senkin tosiasian myötä, että kolmesta tekijästä kaksi on hameväen edustajia, kuten tarinan päähenkilökin. Kurkistetaanpa siis tuoreimman Tex Willer Värialbumin kansien väliin. Esimerkiksi Ken Parkerin ystäville Pearlia uskaltaa suositella aivan varauksetta.

Todellinen lainsuojaton

Käsikirjoituksesta vastaa Texin sisältövastaava Mauro Boselli. Albumin maadoittaa Pearl Hartin tarina. Postivaunujen ryöstäminen lienee Villin lännen rikoksista ikonisimpia, ja Pearl Hart oli viimeisiä kyseiseen tekoon syyllistyneitä tahoja. Tämän myötä hän nousi aikakautensa julkkikseksi, joka sittemmin sai revittyä elantoa muun muassa Buffalo Billin Villin lännen sirkuksessa.

Boselli pelaa korttinsa viisaasti, eikä lähde liikoja revittelemään Hartin kustannuksella. Nuoren naisen taipumus ihastua renttuihin ja lipsahtaminen yhteiskunnan sivupoluille käydään lävitse vähäeleisesti. Henkilödraama edellä edetään ja Texin ja Kit Carsonin tehtävänä on pohdiskella ohessa, että onko heidän roolinsa neidon pelastaminen pulasta vai tämän passittaminen kalterien taakse.

Ei tarvetta dynamiitille

Tämä tarkoittaa sitäkin, että pauketta annostellaan sangen kohtuullisesti, eikä dynamiitille ole tarvetta. Dekkaripainotteinen Tex-seikkailu siis kyseessä. Boselli osaa inhojen konnien rakentelun, joten tälläkin kertaa lukijaa hemmotellaan tyypeillä, joita on helppo ja mukava vihata. 

Kuvituksesta vastaa vanha tuttu Laura Zuccheri, joka aloitti sarjakuvauransa Ken Parkerin sivuilla vuonna 1992. Sangen kokenut kehäkettu länkkärihommissa siis kyseessä. Täysin uusi kasvo Texin lukijoille sen sijaan on Annalisa Leoni, joka hoitaa värityksen. Matteo Vattani on tehnyt erittäin komeaa jälkeä aikaisemmissa värialbumeissa, eikä Leoni jää kakkoseksi ainakaan allekirjoittaneen okulaareilla mittailtuna.

Silmiä hivelevää jälkeä on siis irronnut molemmilta tämän albumin visualisteilta, vaikka tämä seikkailu onkin kenties ollut tavallista vaativampi savotta juuri kuvittajille. Kun lukijaa ei kosiskella komeilla taistelukohtauksilla tai vaikkapa intiaanien tarjoamalla eksotiikalla, niin puhuvien päiden ja arkisten miljöiden on pakko toimia.

Tarjolla on siis realismia romantiikassa, tapahtumaympäristössä ja pyssyleikeissä. Ja hyvä niin, sillä Texistä tunnetusti on moneksi, ja varsikin nämä värialbumit antavat tekijöille luvan leikellä peruskaavaa hieman rohkeamminkin uusiksi. Kun historiaa on nyt mausteena enemmän kuin reilu hyppysellinen, niin Ken Parkerin ystävien lisäksi myös Lännentiellä viihtyvät saavat tästä albumista irti nautinnollisen annoksen aidolta kalskahtavaa länttä. Ja jos Kevin Costnerin Horizon: An American Saga kolisi, niin tämä on juuri sinun kuppisi teetä! Tavallista kunnianhimoisempaa lännenviihdettä tarjolla!