Kesäkuun sarjakuvat 2025

30.05.2025 Tri Tuomio

Kesälomalla on aikaa lukea sarjakuvia. Ja jos säät ovat suopeita, niin lueskeluhommat voi suorittaa kirkkaassa auringonvalossa ulkosalla – vaikkapa kotipihan riippumatossa, puiston penkillä, ravitsemusliikkeen terassilla tai hiekkarannalla. Tyyli on vapaa. Julkaisutahti tosin hiljenee, mutta syksyllä taas rytisee silläkin rintamalla. Syksyn sarjakuvatulvaa odotellessa esittelemme kesäkuun sarjakuvat 2025.

Tex Willer Kirjasto: Pidättäkää Tex Willer

Tex Willer Kirjasto 79:n alkusivuilla pistetään pakettiin Guido Nolittan (eli Sergio Bonellin) juonima ja Fernando Fuscon kuvittama klassikko-Tex. Kamulänkkärinä käynnistynyt tarina vaihtaa tunnelmaa kostolänkkäriksi, kun erään pikkukaupungin “lainvartijat” tekevät kohtalokkaan virheliikkeen. Texiä on harvoin esitetty yhtä raivokkaana ja julmana. Proteus keventää tunnelmaa seuraavassa seikkailussa – Tex ja kumppanit ovat todellakin helisemässä, kun naamioitumisen mestari kolttostelee Texinä. Kolmannessa tarinassa suunnataan Little Rockin kaivoskaupunkiin, jossa kaivetaan kultaa epärehellisin keinoin.

Pikon ja Fantasion seikkailuja: Sikojenlahti

Tätä julkaisua ei todellakaan tohdi suositella historialliset sarjakuvansa vakavasti ottaville. Huumorisarjakuvansa vakavasti ottaville sen sijaan lämmin suositus. Juonesta vastaavat Michaël Baril ja Clément Lemoine keittelevät melkoisen sekasopan Sikojenlahden maihinnousun tienoilla kiehuvan Kuuban juonitteluista. Elric Dufau tarjoilee visuaalit vanhoja mestareita kunnioittaen. Franquinin, Jidéhemin ja Gregin perintö elää siis virkeänä näillä sivuilla. Itse asiassa tämä albumi on jatkoa Buddhan vangille, eli uusien tuulien sijaan tämän seikkailun sivuilla puhaltavat vanhat ja hyväksi havaitut tuulet. Pikon ja Fantasion kuvioista tutuista hahmoista mukana heiluvat muun muassa Marsupilami, Spip ja Tiina. Historian sivuilta mieleen jääneistä hahmoista mukana hääräävät esimerkiksi Che Guevara, Fidel Castro ja John F. Kennedy

Superman – Teräsmies: Alkuperä

Supersankarisarjakuvan suurmiehiin luettava John Byrne löi kunnarit sekä Ryhmä-X:n että Ihmenelosten tekijänä. Ei siis ihme, että Marvelin pahin kilpailija DC Comics otti kopin ja palkkasi liekeissä olevan tekijän päivittämään Teräsmiehen. Alkuperä (The Man of Steel, 1986) on juuri tämä päivitys. Jatkumot olivat (jo) silloin solmussa, ja tällä tarinalla oli tarkoitus puhdistaa pöydältä turhat krumeluurit. Byrne onnistui sen verran mainiosti, että Teräsmiehen syntytarina pysyi tähän kiveen hakattuna vuoteen 2003 saakka. Merkkiteos siis kyseessä. Kaikki Byrnen Marvel-klassikoita tahkonneet tietävät kyllä, että tämä herra todellakin jättää jälkensä käsikirjoittamiinsa hahmoihin, joten nykypäivän Lois Lane ja Lex Luthor ovat paljon velkaa tälle brittitekijälle. Sama pätee myös Teriksen ja Lepiksen ajoittain monimutkaiseksi äityvään suhteeseen. Tämän julkaisun sivuilla kylvetään siis monen upean supersankaridraaman ainekset!

Poriconiin tai ainakin Tampereelle!

Kesäkuun sarjakuvat 2025 ovat nyt esiteltynä ja on aika siirtyä lukuvinkeistä menovinkkeihin. Supersankarien ystäville on nimittäin tänä kesänä tavallista hienompia tapahtumaherkkuja tarjolla. Poriconissa kunnioitetaan 7. kesäkuuta Hämähäkkimiehen 45-vuotista taivalta Suomessa kokoamalla lauteille Hämistä luotsanneita toimittajaheeroksia vuosien varrelta. Mail-Man, Rmäki ja Rami Rautkorpi ovat kaikki tuttuja nimiä seittisankarin seikkailut ulkoa osaaville.

Jos Poriin on jostain syystä liian pitkä matka, tai tuolle lauantaille on siunaantunut pakollisempaa ohjelmaa, niin Tampere lennähtää apuun. Museokeskus Vapriikissa on nimittäin koko loppuvuoden ajan tarjolla näyttely Supersankarit – antiikista nykypäivään. Italialaisperäinen näyttely tarjoaa mielenkiintoisen lähestymiskulman antiikin tarujen vaikutuksesta meille kaikille tuttuihin supersankareihin, mutta meikäläistä näkökulmaa ei ole kuitenkaan unohdettu. Tamperelaisten tekijöiden kynistä ponnistavat kuitenkin esimerkiksi Kapteeni Kuolio ja Peräsmies! Ja Tampereella sijaitsi pitkään se Pääkalloluola, jossa suurin osa suomennetusta supersankarisarjakuvasta toimitettiin. Terkkuja kaikille Finlaysonilla kummitelleille entisille ja nykyisille sarjisduunareille siis!