Pohjoisen Korkeajännitys

25.11.2022 Tri Tuomio

Valtaosa Korkeajännitys-sarjan seikkailuista sijoittuu noin tuhannen kilometrin säteelle Lontoosta. Toki myös Kaukoidän viidakot ja Pohjois-Afrikan aavikot tulevat tutuiksi, kun nuohoamme Korkkarin sankareiden kanssa toisen maailmansodan taistelukenttiä. Nyt on vuorossa aika siirtyä Korkkarin tekijöille vieraampiin ympäristöihin, mikä tietää kodikkaita tunnelmia suomalaisille lukijoille. Vuoden 2022 viimeinen Korkeajännitys Erikoisnumero vie sekä tekijät että lukijat pohjoisen lumisiin erämaihin. Itse asiassa pokkari aloitetaan talvisodan tunnelmilla.

Hieman harmillisesti ja täysin ymmärrettävästi Heath Ackleyn juonima ja Khaton kuvittama Toveri pelkuri nappaa sankarinsa natseja vastaan sotineelta puolelta, eli nuori Jegor sotii tarinan alkusivuilla meikäläisiä vastaan. Suomalaisten jälkeen hän saa vastaansa Neuvostoliiton armeijan korruption ja läpimädät upseerit.

Sinnikäs sotamies on päättänyt todistaa olevansa kaikkea muuta kuin pelkuri, ja tilaisuuksia todistaa urheutta ja neuvokkuutta riittää kun Jegorin tie käy siperialaiselta vankileiriltä taisteluun Moskovasta. Ja kuten Korkkarin perinteisiin kuuluu, niin armeijan riveissä piileskelevät katalat konnat saavat palkkionsa, vaan pysyykö Jegorin nahka ehjänä Saksan panssarijoukkojen pihtien puristuessa Moskovan ympärillä? Se selviää tämän pokkarin lukemalla. 

Moskovan lumisilta laitamilta siirrymme Norjaan. Tarinaa Tulta tuntureilla kipparoi Colin Maxwell ja kuvituspuolen hoitelee tälläkin kertaa Khato. Sankarin viittaa sovittelee tässä tarinassa hauptmann Fischer, joka on tarinan alkusivuilla saanut tarpeekseen sekä esimiehestään että Norjan ilmastosta. Sopeutuminen Norjan ilmastoon on kuitenkin edessä, sillä Fischer päättää siirtyä käpykaartiiin. Sen riveissä henkeä tosin uhkaavat armottoman ilmaston lisäksi majuri Brandtin kosto ja epäluuloiset paikalliset, vastarintaliikkeestä puhumattakaan.

Pudotetun ja pahasti haavoittuneen brittilentäjän pelastaminen mutkistaa neuvokkaan sakemannin tilannetta entisestään. Rauhan mies ei halua tappaa omia eikä muita, eikä mikää ärsytä fiktiivistä pahaa sakua enemmän kuin hyvä saku. Pääseekö kunnon mies vankileirille pelaamaan shakkia maanmiestensä kanssa? Saako paha palkkansa luotien vai srapnellin muodossa? Se selviää… tiedätte kyllä.

Toimivaa tiimiä ei hajoteta rintamalla eikä Korkeajännityksien luomisprosessissa. Kolmannesta tarinasta vastaavat siis Heath Ackley ja Khato. Vapauden puolesta sijoittuu Norjaan ja vuoteen 1941. Brittikommando Ambrose joutuu eroon omasta porukastaan uhkarohkean sankaritoiminnan sivutuotteena. Miehen pelastaa norjalainen Marius Ramberg, joka on perheensä menetettyään erakoitunut syrjäiselle mökilleen.

Pian kovia kokenut mies Fenris-koirineen tempautuu mukaan natsien vastaiseen taisteluun. Pienimuotoinen sabotaasitoiminta vaihtuu suuremma luokan rähinöintiin, eli salainen sukellusvenesatama kaipaa tuhoamista. Saadaanko sukellusveneet upotettua piilopaikkoihinsa? Löytääkö Ambrose taistelutoverinsa? Se selviää…

Sokerina pohjalla lymyilee tämän kattauksen kummajainen, Hailey Austinin juonima ja Jaume Fornsin kuvittama Kohti kylmempää. Kummaa tosin ei ole tapahtumien sijoittuminen Norjaan. Oikeastaan kumminta on se, että joko Forns ei ole jaksanut googlettaa poroa tai sitten poron piirtäminen ei vain kuulu herran vahvuuksiin. Piirtäjän harmiksi ja lukijan riemuksi tarinan päähenkilön henkieläin kuitenkin on poro. Toisaalta ajoittain kyseessä saattaa olla hallusinaatiokin, eli ehkä otuksen on tarkoituskin näyttää vain etäisesti porolta. Mielikuvitusporojen ei tarvitsekaan näyttää oikeilta, eihän? Toisaalta päähenkilö on norjalainen ja tarinan lopun kummallisen näköiset porot ovat varmasti aitoja. Nyt tästä on ollut asiaa porosta jo liiaksikin. Syytämme lähestyvää joulua.

Haastan lukijan löytämään tästä selvitymis- ja sankaritarinasta naisnäkökulman. Austin marssittaa hahmokaartinsa erittäin perinnetietoiseen lihamyllyyn, eli kommandokoulutuksen saanut Lars Ratvik etenee ikuisesta epäonnistujasta tehokkaaksi sabotööriksi. Seikkailu hiihtelee siis perinteisiä latuja, mutta tekijän perehtyminen sotahistoriaan tarjoaa vankan perustan tälle tarinalle. Henkiporoista huolimatta tämä tarina tarjoilee myös raakaa realismia. Uraansa käynnistelevän Korkkari-kirjoittajan haastattelun löydät täältä.


Nyt kun nostimme käsikirjoittajaa enemmänkin parrasvaloihin, niin ilmoitettakoon pienenä uutispommina, että juuri saamamme tiedon mukaan tulevaisuudessa on luvassa suomalaisen käsikirjoittajan juonimaa Korkeajännitystä. Commandon Comicsin kanssa on jo paperit allekirjoitettu. Palaamme luonnollisesti aiheeseen.

Jos tällä pokkaritrailerilla saimme kiinnostuksesi heräämään, niin tämä Korkeajännitys Erikoisnumero 6/2022 löytyy juuri nyt Lehtipisteistä kautta maan. Ja koska joulukuu on jo nurkan takana, niin vinkataanpa nyt myös Korkeajännityksen tilausta. Vaihtoehtoja löytyy yhdestä numerosta kestotilaukseen. Linkki verkkokauppaamme löytyy tuosta alapuolelta.