Lentokuumetta ja klassisia hävittäjäkoneita

15.01.2021 Tri Tuomio

Ennen muinoin Korkeajännityksiä oli montaa sorttia. Ja niin on muuten nykyisinkin, siitä pitävät erikoisnumerot huolen! Vuoden 2021 ensimmäisessä sellaisessa on luvassa ilmasotaa ja sen kantta koristaakin vanha tuttu Siivet-logo. Allekirjoittaneenkin kaveripiiristä löytyy isommin hakematta useita toisen maailmansodan ajan lentävää sotakalustoa muodossa tai toisessa harrastavia tahoja, joten uskoisin tämän numeron kolisevan kaikille Sptfireille, Messerschmitteille, Stukille ja Blenheimeille sydämensä menettäneille.

Andrew Knightonin juonima ja Klacikin ja Mullerin tiimin kuvittama tarina Lentokuume toimii tämän pokkari nimitarinana ja myös avaa tämän neljän kertomuksen kattauksen. Taitava Blenheim-pilotti Nicholas Macklin haluaa Hurricanen puikkoihin, mutta päättävät tahot haluavat pitää parhaan pommikoneen pyörittelijänsä nykyisessä roolissaan. Tuttuun tapaan taitavalle ja karismaattiselle lentäjälle kateellinen upseeri kiristelee hampaitaan kulisseissa. Pääpahiksena toimii kuitenkin ME 109-pilotti, joka tunnetaan brittilentäjien keskuudessa nimellä Leijona.

Taistelu Britanniasta vaatii oman julman veronsa tämänkin tarinan henkilökatraan suhteen, mutta Korkkareissa harvinaista romantiikkaakin on tarjolla. Lentokuumeen sankarille pieni teerenpeli muodostuukin elintärkeäksi maadoittajaksi.

Tykkäilykuviot keventävät ja tasapainottavat tätä vakavia teemoja painottavaa sotaseikkailua. Tämä on kertomus taistelijan kyvystä kohdata sodan ankara todellisuus ja jatkuva ankara stressi. Lentämisen ilo uhkaa kadota ja unettomuuskin nostaa ikävää päätään, eikä puolella teholla toimivalla taistelulentäjällä ole mahdollisuuksia selvitä henkissä ilmasodan kieputuksesta.

Seuraavan tarinan Lentävät hylkiöt ovat juonineet Jim ja David Turner ja kuvituksesta vastaa Carlos Pino. Tarina käynnistetään Dunkerqueta kohti syöksyvillä Hurricaneilla. Brittijoukkojen evakuoinnin turvaaminen on vaarallista puuhaa, ja tämän seikkailun sankariksi nouseva irkkulentäjä Michael O’Connor joutuukin palaamaan kotiin venekyydillä.

Kun varsinainen taistelu Britanniasta alkaa, niin O’Connorilla on allaan Spitfire ja taustatukenaan hylkiöistä koostettu laivue, joka saa vastaansa lähes loputtomalta tuntuvia aaltoja sakujen lentävää sotakalustoa.

Jos haluat Korkkari-seikkailultasi mahdollisimman paljon ilmasotaa ja mahdollisimman vähän maankamaralla tapahtuvaa jaarittelua, niin tässä sinulle on sellainen seikkailu. Sitkeyttä, sinnikkyyttä ja uhrimieltä ihaillaan tässäkin tarinassa.

Kolmannessa tarinassa Braddockin piinaviikot päästetään irti Ferg Handley (tarina) ja Morhain & Defeo (kuvitus). Sankarina lentelee työväenluokkainen Matt Braddock, jonka kasetti uhkaa levitä yläluokkaisemman upseerin kiusanteon ja yleisen sotastressin puristuksessa.

Ehkäpä siitä poikkeava Korkkari-tarina, että päähenkilön suurin sankariteko on suoritettu ennen tämän tarinan tapahtumia, ja varsinainen sankaruus syntyykin sodan arjessa pärjäämisestä. Päähenkilö pistetään siis tutkimaan oman jaksamisensa rajoja ja mielenterveydensä rakoilua.

Saako Braddock hermonsa kasattua ja natseja kohtaan tuntemansa vihan suitsittua sotahommiin soveltuvalla tavalla? Se selviää pokkarin lukemalla.

Sokerina pohjalla tunnelmoi Vaiti, aivan hiljaa… GC Walker tarinoi ja CT Rigby kuvittaa. Tällä kertaa emme juurikaan pääse taivaan sineen, vaan keskitymme ihmettelemään taivaan sinestä saapuneita aikasytyttimellä varustettuja räjähtäviä asioita.

Jim Bannon haluaisi radiotehtaalta rintamalta tositoimiin, mutta hän on liian hyödyllinen tehtailijana joutuakseen etulinjaan. Miekkosen onneksi sakasalaiset pommittavat hänen tehtaansa maan tasalle, jolloin herra pääsee erikoisjoukkoihin pommeja purkamaan.

Vastapuolella luutnantti Karl Toller on kyllästynyt sotaan, eikä pidä siviilien pommittamisesta, joten hänkin tuntee olonsa lähes onnekkaaksi saatuaan siipeensä ja passituksen pommikoneen ohjaamosta pommeja purkamaan. Sattuman oikkujen suman ansiosta herrat kohtaavat toisensa ja joutuvat yhteistuumin purkamaan pommin erittäin ikävästä paikasta.

Tarinassa on siis kunnollisia miehiä rähinän molemmilta puolin, ja kapuloita asettelee rattaisiin Gestapon pikkupäällikkö, jolla on jotain hampaankolossa erityisesti saksalaisen sankarimme isää vastaan. Vaan saako paha natsi lopussa palkkansa? Se luonnollisesti selviää tämän sotalukemiston ahmimalla.

Korkeajännitys Erikoisnumero 1/2021 nyt Lehtipisteissä kautta maan!