Supersankarisarjakuvan maailma menetti jälleen suuren mestarin. Suurten joukkokohtausten ja kosmisen tunnelman luoja George Pérez poistui ajasta iäisyyteen perjantaina 6.5.2022.
Pérez aloitti uransa jo 70-luvulla, jolloin hän kuvitti Marvelin vähemmän tunnettuja sarjoja kuten Deathlok sekä Man-Wolf. Hänen jälkensä tuli tutuksi myös suomalaisille lukijoille 70-luvulla. Suomessa ei tuolloin juurikaan julkaistu Marvelin supersankarisarjoja, mutta aihetta liippaavassa Kung Fu -lehdessä julkaistiin Pérezin piirtämiä Tiikerin pojat sekä Valkoinen tiikeri -sarjoja, joissa aika ajoin vilahtivat myös Daredevil sekä Hämähäkkimies.
Pitkän uransa aikana Pérez ehti kuvittaa kaikkia merkittävimpiä amerikkalaisia supersankarisarjoja, aina DC:n Oikeuden puolustajista Marvelin Kostajiin. Hänen tavaramerkikseen muodostuivat tiivis kuvakerronta, yksityiskohtia pursuavat ruudut sekä taito sovittaa suuret sankarijoukot selkeästi ja luontevasti kuviin ja kansiin.
Amerikassa Pérez tunnetaan kenties parhaiten töistään Teinititaanien sekä Ihmenaisen parissa. Marv Wolfmanin kirjoittama Teinititaanit (The New Teen Titans) oli 80-luvulla DC Comicsin lähin vastine silloin suosionsa huipulla paistatelleelle Ryhmä-X:lle.
Kun DC 80-luvun loppupuoliskolla päätti uudistaa keskeisimmät sankarinsa uutta lukijasukupolvea silmällä pitäen, mullistukseen liittyvän massiivisen crossoever-sarjan Crisis on Infinite Earths kuvittanut Pérez palkattiin tekemään Ihmenaista, ja hän kohottikin Wonder Woman -lehden aivan uusiin ulottuvuuksiin. Pérezin Ihmenais-tarinoissa yhdistyivät kreikkalaiset myytit, moderni naiskuva sekä poikkeuksellinen pasifismi. Pérez piirsi itse lehteä 2 vuotta, mutta jatkoi tarinoiden kirjoittamista vielä pitkään sen jälkeen.
Suomessa Pérezin DC-töitä ei Teräsmiestä lukuunottamatta ole hirveästi julkaistu, mutta Marvel-lehtien lukijat muistavat varmasti hänen hienot tulkintansa Kostajista sekä Hulkista. Pérezin kuvittama Kostajat-saaga ”Ikuisuuden rautahanska” toimi esikuvana Marvel Studioiden menestyneille Avengers-elokuville. Pérezin piirtämää Ryhmä-X:ää julkaistiin suomeksi vuoden 1985 hienossa albumissa, ja yhdessä Peter Davidin kanssa laadittu ”Epätäydellinen tulevaisuus” on yhä yksi parhaita suomeksi julkaistuja Hulk-kertomuksia.
EDIT: Ryhmä-X -albumin julkaisuvuosi vaihdettu!