Korkeajännityssarja: Battler Britton 1958

12.11.2021 Tri Tuomio

Jos kaipaat täysin ylivoimaista sarjakuvasankaria, niin Robert Hereward “Battler” Brittonissa sinulle on tarjolla sellainen. Tämä vuonna 1956 päivänvalon nähnyt toisen maailmansodan taistelija on suvereeni soturi maalla, merellä ja ilmassa, käsikähmästä suurimpiin mahdollisiin sotakoneisiin. Tilausta Battler Brittonille selkeästi oli, sillä Britteinsaarten lisäksi tämä sotaheeros valtasi Suomenkin. Korkeajännityssarja: Battler Britton 1958 paketoi yksiin kansiin tämän maihinnousun, eli hahmon viisi ensimmäistä suomeksi julkaistua seikkailua, joilla oli siinä määrin raisu suosio, että Korkeajännityssarjan kurssi kääntyi kohti nykyistä kokonaan sotasarjakuvaan erikoistumista.

Battler Brittonin luojat ovat Mike Butterworth ja Geoff Campion, eivätkä he todellakaan säästelleet meriittejä hahmon taiustatarinaa kehitellessään. Britton kun on sekä Perun laivaston luutnantti että muukalaislegioonan kapteeni. Brittien asevoimissa Brittonin arvo elää suurpiirteisesti, yleensä hän on majuri, mutta myös eversti ja everstiluutnanttia on käytetty.

Sotilasarvostaan huolimatta Britton on ennen kaikkea toiminnan mies: hän käy suorittamassa mainetekoja rintamalla jopa jalkapallo-ottelu puolajalla, jos mahdollisuus tähän tarjoutuu. Ja tälle satumaisen onnekkaalle ja taitavalle pilotille todellakin tarjoutuu mahdollisuuksia urotekoihin. Jos ammusten loputtua vihollista paetaan rautatiesillan alta siivet kallioita hipoen, niin lähes satavarmaa on, että takaa-ajaja törmää kyseiseen siltaan tuhoten sen sekä sillalle sattumalta osuneen ammuksia täynnä olleen vihollisjunan.

Realismia näissä tarinoissa ei juuri tapahdu, eli paino on seikkailulla, toiminnalla ja viihdearvoilla. Arvoista puheen ollen – osa niistä on remontoitu sitten 50-luvun, joten sankarit eivät enää demonisoi vihollisiaan yhtä värikkäin kielikuvin kuin Battler Britton taistelutovereineen tässä julkaisussa. Menneen maailman toimintaa maustaa siis menneeseen maailmaan kuuluva kielenkäyttö. Tosin värikäs sanailu kuuluu nyt ja aina sotamiesten repertuaariin, joten ehkä tämän julkaisun realistisin anti elääkin voimasanoissa.

Vaikka Britton kolhiikin vihollisiaan kaikin mahdollisin keinoin, niin ilmasota on silti hänen valtakuntaansa. Hävittä-ässä on kotonaan pommikoneidenkin ohjaimissa, mutta aina tämän sarjakuvan liekehtiessä kirkkaimmillaan sen ruudut ovat täynnä vinhasti kieppuvia hävittäjäkoneita, sarjoina lentävää lyijyä ja romuksi muuttunutta rautaa. Ajan hammaskaan ei ole pystynyt näihin ilmasotakuvauksiin, eli dynaaminen toiminta lennähtää lukijoiden silmille sangen ilahduttavasti. Edellyttäen toki, että lukija on ilmasodan parissa viihtyvä taho, niin kuin esimerkiksi suurin osa allekirjoittaneen miespuolisista kavereista.

Eli tästäpä ässää lahjavinkkiä muun muassa kaikille pienosmalleja rakentelevien liimapeukaloiden puolisoille, eli jykevä lukemisto ja sitten vielä ovelasti samaan pakettiin koottava Hurricane tai Spitfire, niin joulun pyhiksi riittää mielekästä lukemista ja tekemistä.

Korkeajännityssarja: Battler Britton 1958 löytyy laadukkaan sarjakuvavalikoiman omaavista kirjakaupoista ja sarjakuvakaupoista kautta maan. Kaikkein helpoimmin ja kotoa poistumatta tämän toimintapaketin saa haltuunsa tuosta alapuolelta löytyvää linkkiä klikkaamalla.