Punaparran komea paluu!

22.11.2019 Tri Tuomio

Ensimmäinen kolmen tarinan Punaparta-kokoelma Karibian demoni ilmestyi 2013 ja jatkoa on siitä lähtien odotettu kuumeisesti. Kerran albumi kolkutteli jo painon oviakin, mutta silloin laiva karahti karille. Syksyllä 2019 puhalsivat suotuisammat tuulet ja toinen uljas kovakantinen albumi Kapteeni vailla nimeä karautti vihdoin täysin purjein sarjakuvakauppiaiden hyllyille.
Tätä Jean-Michel Charlierin ja Victor Hubinonin luomaa meriseikkailusarjaa uskaltaa suositella kaikille historiallisen toimintaviihteen ystäville. Jos esimerkiksi Bernard Cornwellin Uhtredit tai Sharpet uppoavat, niin Punaparran ja tämän ottopoika Ericin seikkailut ovat juurikin sinua varten. Ehkä tässä kohtaa on syytä lausua pieni varoituksen sana, sillä nämä kolme tarinaa ovat nimenomaan Ericin seikkailuja. Punaparta itse on enempi sivuroolissa. Dynaamista toimintaa riittää silti yllin kyllin.
Eric on rehellinen ja kaikin puolin kunnollinnen nuori mies, eikä elämä merirosvona tunnu nuorukaiselle oikein maistuvan. Ikävä kyllä lievään hyväuskoisuuteen taipuvainen Eric on myös taitava hankkimaan vihollisia. Tai ainakin osaava käsikirjoittaja on hyvä kehittelemään sellaisia hänen matkansa varrelle. Seikkailusarjakuvassa pitää olla inhoja konnia ja näillä ketkuja kätyreitä, ja Charlier ja Hubinon todellakin toimittavat tällä rintamalla. Lisäksi tarjolla on komeita näkyjä purjelaivojen ystäville.
Purjelaivojen lisäksi luvassa on myös komea kaleeri, sillä konnankoukkujen ja yleisen epäonnekkuutensa myötä Eric päätyy äärimmäisen alipalkattuihin airohommiinkin. Kaapparin ottopoikana Eric tosin on luontainen laivanvaltaaja, joten neuvokas nuorukainen luovii voittajaksi ikävimmistäkin tilanteista. Jos ei muuten, niin uskollisten aisapariensa avulla.
Tämän kokealman sivulla ei ruutia tai räjähdyksiä säästellä, joten seilaaminen on seeseistä vain hetkittäin. Suosittelemme siis täysin rinnoin ja purjeinkin klassisen seikkailusarjakuvan ja merirosvojen ystäville. Onkohan lukijoidemme joukossa esimerkiksi Black Sailsin faneja? Tarkkasilmäisimmät saattavat muuten huomata yhtäläisyyksiä tämän tarinan sankarien ja Asterixin merirosvojen suhteen!
Tämän albumin tarinat ovat Kapteeni vailla nimeä (Le Fils de Barbe-Rouge, 1963 ), Kuningasta uhmaten (Défi au Roy, 1964) ja Punaparran poika (Les Révoltés de l’Océane, 1965).