Texin suuralbumeissa on vankka putki päällä. Ainakaan allekirjoittaneelle ei ihan heti tule mieleen heikkoa lenkkiä viime vuosilta. Taso pysyy tämänkin syksyn suuralbumin myötä timantinkovana, sillä Mauro Boselli ja Laura Zuccheri pistävät parastaan, kun taru ja totuus sekoittuvat Doc Hollidayn ja Tex Willerin teiden kohdatessa!
Ensimmäinen naisen piirtämä Tex Willer saattaa tulla yllätyksenä niille, jotka eivät ole seuranneet Ken Parkerin seikkailuja. Giancarlo Berardi ja Ivo Milazzo nimittäin nappasivat tämän Jean Giraudin/Moebiuksen fanituksen myötä sarjakuvista innostuneen lahjakkaan nuoren naisen talliinsa vuonna 1992. Lännenviihdettä pienestä pitäen harrastaneelle Zuccherille oli tuolloin tarjolla unelmapesti erittäin korkealla rimalla.
Rima on korkealla luonnollisesti myös Tex-suuralbumin kuvittajiksi päässeillä sarjakuvataiteilijoilla. Mauro Boselli takaa aina laadun, mutta Zuccheri kuvittajana on tainnut tarjota maestrolle tervetullutta lisähaastetta, sillä esimerkiksi näin tulisia ja sielukkaita naishahmoja ei usein seikkaile Texin sivuilla. Big Nose Kate uhkaa varastaa show’n, vaikka albumin moottorina toimiikin Doc Hollidayn historia. Seikkailu käynnistyy, kun salaperäinen hammaslääkäri alkaa harventaa Earpin veljesten ja Doc Hollidayn vanhojen verivihollisten rivejä.
Jälki on sen verran rumaa, että Tex ja Kit lähetetään jäljittämään tätä maineikasta hammaslääkärinäkin elantoaan ansainnutta peluria ja pyssymiestä. Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Doc keskittyy enemmänkin pelurin uraansa ja vanhojen demonien karkottamiseen, kuin kovaotteisiin kostohommiin.
Myös Big Nose Kate on huolestunut entisestä rakastajastaan. Mauro Boselli esittelee hahmon tavalla, joka tarjoilee lukijoille hieman huumoria ja Zuccherille mahdollisuuden briljeerata näyttävien pukujen toteuttajana.
Boselli ja Zuccheri pitävät huolen, että historiallisten päähenkilöiden hieman vinksahtaneet luonteet ja rakkaussuhde eivät todellakaan jää lukijoille epäselviksi.
Katen ensikohtaaminen Kit Carsonin ja Tex Willerin kanssa sujuu vähemmän humoristisissa merkeissä. Boselli on mestari annostelemaan raakaa realismia ja huumoria, joten alkuhämminkien jälkeen Big Nose Katesta ja Kit Carsonista saadaan upea nahinakaksikko, jonka keskinäistä nokittelua ja kuittailua on ilo seurata. Ja kun Doc ja Kate tuodaan lukijan iholle haavoittuvaisina ihmisraunioina, eikä pelkkinä kiiltokuvina, niin panokset kovenevat albumin loppua kohti – näille tyypeille alkaa toivoa parempaa tulevaisuutta ja onnellista kohtaloa.
Yksi albumin teemoista on koston kierre ja sen pysäyttäminen, joten paremman kohtalon sijaan moni albumin hahmoista kohtaa väkivaltaisen lopun. Tarjoaapa albumi myös oman teoriansa Johnny Ringon surmaajasta.
Lämmin suositus kaikille voimakkaiden naishahmojen ja totta ja tarua sekoittavan länneviihteen ystäville siis! Doc Holliday, Wyatt Earp, O. K. Corralin tulitaistelu ja Cochise County Cowboys tulevat kyllä lukijalle tutuiksi, mutta taustoitus ei lipsahda länneharrastajille tuttua historiaa kertaavaksi luennoksi, vaan soljuu luontevana osana kerrontaa.
Jos Wyatt Earp ja Tombstone löytyvät elokuvahyllystäsi, niin tämä teos todellakin kuuluu sarjakuvahyllyysi! Vaan onko Doc! tämän vuoden paras yksittäinen Tex-jullkaisu? Sen päätät sinä itse! Löydät albumin Lehtipisteistä, sarjakuvakaupoista tai vaikkapa täältä. Englantia taitavat voivat lukaista Laura Zuccherin haastattelun vuodelta 2016 täältä. Paljon laajemman ja tuoreemman haastattelun löydät albumin sisäkansilta!