Hälytys! Taistelu Britanniasta!

27.11.2016 Tri Tuomio

Ilmasodan ystäville on tarjolla mannaa taivaasta, sillä tämän vuoden Korkeajännitys-kirjan aiheena on taistelu Britanniasta. Luvassa on siis ilmojen koiratappelu jos toinenkin, kun Luftwaffe ja Kuninkaalliset ilmavoimat mittelevät voimiaan. Panoksena on Ison-Britannian tulevaisuus.

korkkirja2016

Suomessa puhutaan talvisodan ihmeestä ja briteillä sama arvolataus liittyy tähän Ison-Britannian ilmaherruudesta käytyyn taisteluun, joka käynnistyi 10. heinäkuuta 1940 ja päättyi 31. lokakuuta samana vuonna. Luftwaffen tavoitteena oli tuhota brittien ilmapuolustus maihinnousua varten, mutta brittien Bolton Paul Defiantit, Supermarine Spitfiret ja Hawker Hurricanet monikansallisine lentäjineen näyttivät Herman Göringin jääräpäisesti luotsaamalle Lufwaffelle ns. närhen munat. Ilmasodan näyttävämpien ja näkyvimpien kiemuroiden lisäksi kyseessä oli myös tiedustelun, taktiikan ja teknologian kaksintaistelu, jossa yhtäkin miestä kaivattiin resurssien ollessa niukimmillaan.

haly1

Taistelu Britanniasta on siis briteille ISO JUTTU, mikä on päivänselvää viimeistään tämän teoksen alkusanat ja esipuheen lukeneelle taholle. Alkusanat laatinut Commandon toimittaja Calum Laird alleviivaa sitä, miten käsikirjoittajat kykenevät yhä löytämään tähän kaikkien tuntemaan taisteluun uusia tuoreita näkökulmia. Esipuhujana toimiva legendaarinen Commando-toimittaja George Low puolestaan keskittyy itse taistelun merkitykseen ja sen vaatimiin uhrauksiin.

haly2

Aiheen tärkeys ja sitä kohtaan tunnettu kunnioitus näkyy näissä tarinoissakin. Vaikka ilmasodasta onkin kyse, niin jalat pysyvät tukevasti maassa ja sankariteot realistisina. Jos viimeistä tarinaa aave-Spitfireineen ei oteta lukuun, niin voimakas oikeasti tapahtuneen tuntu elävöittää tämän kokoelman tarinoita. Vihollista ei demonisoida tarpeettomasti, sillä näissä tarinoissa keskitytään sotakoneiston pienimpiin rattaisiin. Suurimmat konnat pysyttelevät yleensä kaukana rintamalta.

haly3

Ennalta arvattavasti pääosan sekä taiteen että tarinan tasolla varastavat usein lentävät sotakoneet, joista tässä teoksessa Moog Konttisen asiantuntemuksen maustamin tietoiskuin esitellään Sopwith Camel F1, Heinkel 111 H-6, Messerschmitt 109, Boeing B-17G Flying Fortress, Messerschmitt BF110 ja Hawker Hurricane.

Kuudesta tarinasta yksi on aikaisemmin suomentamaton. Sivuja opuksessa on 400. Käännöksistä vastaavat luottotaistelijat Anssi Alanen, Marko Kantola, Moog Konttinen ja Antti Marttinen.

Hälytys! Taistelu Britanniasta! nyt kirjakaupoissa ja sarjakuvakauppiailla!

Avainsanat