Captain Jack – vuoden vimmaisin lännensarjakuva?

19.10.2016 Tri Tuomio

Tex Willeriä toimittavaa tahoa usein hieman harmittaa, kun sarjakuvaa harrastava toinen taho ilmoittaa Tex Willerien lukemisen jääneen kauas nuoruuteen tai muuten vain täydelliseen paitsioon, koska “länkkärit eivät nyt vain kiinnosta”. Tex Willeriin kannattaa aina suhtautua terveellisellä uteliaisuudella. Muuten saattaa jäädä esimerkiksi tämä tuorein suuralbumi väliin, eikä Captain Jackin vertaista sarjakuvajärkälettä kannata kevein perustein skipata.

texcj

Captain Jack nimittäin on sen luokan länkkäri ja sarjakuva noin ylipäätään, että tätä blogihehkutusta vääntävä taho täysin vilpittömästi uskoo sen toimivan suurimmalla osalla sarjakuvaharrastajista Tex Willeriin tai Villin lännen viihteeseen liittyvistä antipatioista huolimatta. Jaa miksikö? No antakaahan kun kerron…

texcj003

Captain Jack on sarjakuvan ammattilaisten taidonnäyte. Sekä käsikirjoittaja että kuvittaja ovat pitkän linjan tekijöitä, joiden kokemus ja työmoraali näkyvät tämän albumin jokaisessa ruudussa. Tarinanikkari Tito Faracin uran varrelle on mahtunut komea katras sarjakuvasankareita, joiden joukkoon mahtuvat muun muassa Dylan Dog, Diabolik, Mikki Hiiri ja Kapteeni Amerikka. Tex Willer on tällä italialaisella maestrolla jo entuudestaan todella hyvin hallussa – Kit Carsonin ja Texin henkilökemia toimii, mutta sivuhenkilöiden galleria on Captain Jackin tarinapuolen todellinen sydän. Sekä konnat, antisankarit että sankareille taustatukea tarjoava ja usein kohtalon päähän potkima henkilökatras menevät juuri oikealla tavalla ihon alle.

texcj2

Tarinaa on selvästi sovitettu argentiinalaissyntyisen Enrique Breccian jälkeen. Majesteettisen komeissa maisemissa seikkailevat groteskit ja ylirealistisenkin rumat ihmishahmot aiheuttavat välittömän assosiaation Sergio Leonen lännenelokuvien rumaa ja kaunista yhdistelevään kuvastoon. Spagettiwesternien peruspalikoista mukana ovat myös sangen kyyninen ihmiskuva ja oivaltava kuvakulmien käyttö

texcj3

Breccian hahmoista tulee ajoittain mieleen niinkin yllättävä taho kuin Kerrassaan merkillisten herramiesten liigan kuvittaja Kevin O’Neil. Kulmikkaita neniä ja tuimia katseita siis piisaa. Breccian osaamista ovat arvostaneet myös Marvelin ja DC Comicsin kaltaiset tahot, joten herran ansioluettelosta löytyy Rämeen Olennon, Batmanin ja X-Voiman kaltaisia supersankariviihteen ystävillee tuttuja hahmoja. Tämän albumin toteuttaneet sarjakuvan palkkasoturit ovat siis tehneet töitä sekä Bonellille, Disneylle, DC:lle että Marvelille, joten he eivät todellakaan ole yhden tempun poneja.

texcj4

Breccian taidetta kun ihailee, niin temppuvarastossa todellakin piisaa arsenaalia. Jännityksen kasvattaminen, maisemien kuvaaminen, tunnelmointi, hahmojen ilmeikkyys, pikkutarkkuus, rohkea mustien ja valkoisten pintojen käyttö. Valon ja varjon mestarillinen käyttö tuo Captain Jackin toimintakohtauksiin esimerkillistä syvyyttä! Suositellaan siis sarjakuvaa opiskeleville tahoille oppimateriaaliksi.

texcj5

Albumilla on myös yleissivistävä vaikutus mitä esimerkiksi Amerikan intiaanien historiaan tulee. Ainakin allekirjoittaneelle modok-intiaanien päällikkö Kintpuash oli ennen tätä albumia täysin vieras hahmo. Ei ole enää. Monet tämän albumin hahmoista perustuvat todellisiin esikuviin. Eli suositellaanpa albumia vielä myös Yhdysvaltain historian ystäville.

texcj001

Captain Jack juuri nyt lehtipisteissä ja kirjakaupoissa!

Avainsanat