Sarjakuvasyksy 2023!

22.10.2023 Tri Tuomio

Helsingin Kirjamessut ja vakaasti askeltaen lähestyvä joulu takaavat sen, että syksyn synkkyyttä vastaan voi taistella huiman sarjakuva-arsenaalin tuella. Luodaanpa siis pieni katsaus Story House Egmontin vuoden viimeisen neljänneksen sarjakuvasatoon. Tältä siis näyttää sarjakuvasyksy 2023!

Fantasiasarja Pohjantulen viides kirja ehti ilmestyä jo syyskuun puolella, mutta koska allekirjoittanut unohti laittaa sen mukaan alkusyksyn sarjakuvasadon hehkutukseen, niin Porttipuu osa 1 on mukana nyt. Lapsille, nuorille ja aikuisille passeli fantasiasarja astuu tässä osassa hieman syvempiin vesiin, eli tarinaa maustetaan aikaisempaa synkemmillä sävyillä. Pelottavat peikot ja velhot ovat toki aina plussaa, mitä fantasiaviihteeseen tulee, mutta perheen pienimmille lukutoukille tämä teos saattaa olla hiukan liiankin jännä. Ainakin Porttipuun esittely kannattaa lukaista, jos on pienen fantsufanin vanhempi.

4/10

Jännittävä on luonnollisesti myös tämän syksyn Mustanaamio-albumi Lainsuojattomien maa. Kuten nokkelimmat pokkelimmat meistä osaavat jo nimestä päätellä, niin tällä kertaa teemana on Villi länsi. Vaeltava aave löytää Texasin suunnalta sekä bandiitteja että vaimoehdokkaita. Albumiesittelymme kertoo aiheesta lisää.

Tex Willer Värialbumi 4 kantaa nimeä Aguas Negras ja se on spagettiwesternien perinteitä kunnioittava Villin lännen veriooppera. Nyt ei rakennella epiikkaa, vaan pistetään pahiksia ketoon ilman turhia krumeluureja. Suosittelemme siis lännenviihteensä mieluiten lyhyenä ja ytimekkäänä nauttiville.

11/10

Emme unohda huumorisarjakuvien ystäviä, sillä B. Virtanen siirtyy Egmontin talliin! Etätyömiehen paluu on naseva kokoelma strippejä, jotka julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa albumiksi koottuna. Tarjoilemme maistiaisia tämän työn antisankarin nykykuosista täällä blogissamme, mutta suosittelemme toki itse albumiin tarttumista.

Tämän syksyn Maxi-Tex Myrskyn jälkeen on Sandro Scascitellin näytöstä. Lännenviihteensä ja eritoten Tex Willerinsä mieluiten mustavalkoisena nauttiville tämä kahden pitkän tarinan pokkari on yhtä juhlaa. Blogihehkutuksestamme saa kalpean aavistuksen tämän julkaisun sisältämästä graafisesta parhaudesta.

18/10

Graafista parhautta ja sarjakuvallista neroutta tarjoilee myös Carl Barksin Aku Ankka 5. Carl Barksin Akuja on koottu monenmoiseen kova- ja pehmeäkantiseen formaattiin, mutta allekirjoittaneen henkilökohtainen suosikki on juurikin tämä albumisarja. Paras mahdollinen annoskoko ja kaikkea. Nämä klassikot toimivat aina!

Klassikkostatus odottaa Sisarukset Grémillet -sarjaa hamassa tulevaisuudessa. Ehkä jopa lähitulevaisuudessa. Arkea ja fantasiaa sekoittava kolmen tytön kasvutarina on valloittanut myös allekirjoittaneen, ja sarjan neljäs albumi Komeetta ja vuorikauris jatkaa saagaa varmoin ottein. Tytöt joutuvat kilpailemaan etäiseksi lipsahtaneen isänsä huomiosta komeetan kanssa. Sisukas ja särmikäs kolmikko valloittaa ainakin isän ystävät lemmikkeineen. Ja lukijat. Toimittajansa ainakin tykkäsi.

Ligne claire -koulukunnan ystäviä hemmotellaan harmillisen harvoin, mutta nyt BD-sarjamme iskee sillä saralla ässän pöytään Blaken ja Mortimerin seikkailujen muodossa. Suuren pyramidin arvoitus osa 1 on niin kaunista selkeän viivan sarjakuvaa, että herkimmillä saattaa silmä hienovaraisesti kostua.

25/11

Tex Willerin seikkailut ilmestymisjärjestyksessä ja rakkaudella restauroituina tarjoilevat Tex Willer Kirjastojen sarja on edennyt jo osaan 71. Uhrialttari sisältää monen mielestä parasta mahdollista Tex-herkkua, eli Yaman ja Mefiston metkuja. Yliluonnollisen kohkauksen vastapainoksi löyhästi tositapahtumiin perustuva Apache Kidin tarina on huomattavasti maanläheisempää lännenviihdettä. Molempi parempi.

Don Rosan inhokki on monen suosikki. Varsinkin Floyd Gottfredsonin toteuttamana. Mikki Hiiri: Lain pitkä häntä kokoaa Disneyn merkittävimmän maskottihahmon seikkailuja vuosilta 1930–1932. Albumi tarjoilee muun muassa lännenelokuvien tunnelmaa ja kiperiä tilanteita.

Ensimmäinen Sorceline-seikkailu Kryptoeläintieteen alkeet päättyi sangen kutkuttavaan tilanteeseen. Odottavien aika on ollut pitkä, mutta pian Lasipatsaiden salaisuus päästää meidät epätietoisuuden ikeestä. Onko Sorceline pelottavia voimia omaava kryptidi ja tahtomattaan tarinan konna?

26/11

Uusi Asterix-albumi on aina Tapaus meillä ja muualla. Varsinkin Ranskassa. Tiedot uudesta seikkailusta ovat olleet harvojen ja valittujen herkkua, mutta torstaina 26. lokakuuta 40. Asterixin seikkailu Valkoinen iiris saapuu vihdoinkin meidän kaikkien ihmeteltäväksi!

11/11

Marraskuun alussa pääsemme vihdoinkin ihmettelemään Don Rosa -kirjaston viidettä osaa. Maailman rikkain ankka vie meidät huimalle matkalle Roope Ankan historiaan. Don Rosan kommentit ja taustoitukset ovat tämän kirjastosarjan suola. Tämänkin opuksen kansien välissä tarjoillaan klassikkoa klassikon perään.

15/11

Sarjakuvan mestari Hugo Pratt koki toisen maailmansodan ikävimpiä puolia ihan henkilökohtaisesti. Hänen isänsä kuoli sotavankileirillä ja nuori Hugo äiteineen päätyi internointileirille. Hänen sotasarjakuvansa eivät todellakaan glorifioi sotaa, vaikka ovatkin sotaviihteeksi tarkoitettuja. Näissä seikkailuissa konflikti tulee iholle. Neljäs kahden tarinan kattaus on nimeltään Synkkä tuomio. Nimitarina tarjoaa kunnon annoksen paranoiaa – saksalaisten vankileiriltä karannut sotilas väittää tietävänsä tärkeitä tietoja natsien salaisesta lentokentästä, mutta onko hän sittenkin soluttautuja, jonka tehtävä on johdattaa brittikommandot ansaan? 

29/11

BD-sarjan 18. albumi ehtii vielä nätisti joulupaketteihin. Valerian ja Laureline: Siellä missä tarinoita tehdään jatkaa kulttisankareiden seikkailuja. Vanha tuttu Pierre Christin hoitaa kirjoitushommat ja kuvituksesta vastaa Virginie Augustin. Onpa muuten mukavaa saada nämä euro-scifin raskassarjalaiset BD-sarjaamme sulostuttamaan!

13/12

Kuusen alle kauniisti paketoitavaksi ehtii myös Carl Barksin Aku Ankka 6. Taattua temmellystä Ankkalinnassa luvassa. Itse asiassa Ankkalinna suoritti ensiesiintymisensä tämän sarjan edellisessä albumissa, joten tarjolla on antoisa keino seurata Carl Barksin luoman ankkauniversumin ja hahmokaartin kasvua täyteen kukkaansa. Lämmin suositus sekä vannoutuneilla ankisteille että heille, jotka eivät ole Aku Ankkoihin koskaan koskeneet.

Tässä siis syyssatomme albumiosuus pähkinänkuoreen sullottuna. Jos haluat pysyä kartalla myös lehtiosastomme julkaisuista, niin julkaisukalenteri hoitaa homman. Sieltä löytyy myös tuorein tieto albumien suhteen. Tätäkin julkaisua päivitetään aktiivisesti koko loppuvuosi. Tri Tuomio siis lisäilee linkkejä verkkokauppaan ja vinkkaa blogimme sarjakuvahehkutuksia sitä mukaa kuin niitä ilmestyy. Sutjakkaa sarjakuvasyksyä 2023 siis!