Blake ja Mortimer 1 otsikkokuva

Blake ja Mortimer seikkailevat: Suuren pyramidin arvoitus osa 1

20.10.2023 Rmaki

Monen sarjakuvaharrastajan toive täytyy, kun BD-sarja julkaisee suomeksi legendaarisen mestariteoksen Blake ja Mortimer seikkailevat: Suuren pyramidin arvoitus! Tarina on kaksiosainen, ja sen jälkimmäinen puolisko ilmestyy BD-albumina maaliskuussa 2024.

Blake ja Mortimer seikkailevat on yksi belgialaisen sarjakuvan klassikkoja. Sarja on ilmestynyt vuodesta 1946 alkaen, jolloin se debytoi Tintin-lehden sivuilla. Sarjan luoja on Edgar P. Jacobs (1904-1987), joka kirjoitti 12 ensimmäistä Blake ja Mortimer -albumia ja viimeistä lukuun ottamatta myös piirsi ne. Ennen Blakea ja Mortimeria Jacobs ehti työskennellä muun muassa Hergén apulaisena – miekkoset olivat hyviä ystäviä, ja sen lisäksi, että Jacobs avitteli Tintti-sarjakuvien kehittelyssä ja piirtämisessä, hän toimi osittain monien sarjan klassisten hahmojen (kuten Bianca Castafiore ja kapteeni Haddock) esikuvana.

Blake ja Mortimer 1 kuva 1

Sarjan sankarit ovat englantilainen tiedemies Philip Mortimer sekä kapteeni Francis Blake Englannin salaisesta palvelusta. Tapahtumat sijoittuvat 40-60 -lukujen maailmaan, ja aihepiiri vaihtelee salapoliisitarinoista tieteisseikkailuihin. Albumeissa tapahtuu todella paljon, ja myös tekstin määrä on runsas – eli luettavaa riittää. Piirrostyyli on taattua ”Ligne clairea”, ja Jacobsin taustoissa sekä detaljeissa riittää tutkiskeltavaa.

Blake ja Mortimer 1 kuva 2

Suomeksi Blaken ja Mortimerin seikkailuja on julkaistu muutamaankin otteeseen. Vuonna 1989 ilmestyi albumi ”Aikakone” (Jalava), sen jälkeen vuonna 1991 albumit ”Keltainen merkki” sekä ”S.O.S. meteoreita” (Semic). Egmont julkaisi 2010-2012 sarjan kolme ensimmäistä albumia eli Miekkakalan salaisuus -trilogian: ”Uskomaton takaa-ajo”, ”Mortimerin pako” ja ”SX-1:n vastaisku”. Näissä tarinoissa lukijoille esitellään tiitterä sankarikaksikko sekä näiden katalat viholliset: julma Bezendžas sekä häikäilemätön eversti Olrik.

Blake ja Mortimer 1 kuva 4

Monen Blake ja Mortimer -fanin mielestä kaksiosainen Suuren pyramidin arvoitus on sarjan avainepisodeja, ja nyt se siis viimein julkaistaan suomeksi. Seikkailu alkaa, kun professori Mortimer matkustaa ystävänsä Nasirin kanssa Kairoon tutustumaan Gizan arkeologisiin kaivauksiin. Hänen vanha tuttunsa, professori Ahmed Rassim Bey, on löytänyt papyruksen, joka saattaa johdattaa tutkijat Suuren pyramidin kätkettyyn kammioon. Kammion kuuluisa aarre kiinnostaa myös hieman hämäräperäisempiä tahoja – Egyptissä operoiva salakuljettajien liiga tekee mitä tahansa saadakseen kalleudet näppeihinsä. Näin alkaa julmettu kissa ja hiiri -leikki, ja lopulta Mortimerin on kutsuttava Blake apuun…

Blake ja Mortimer 1 kuva 3

Blake ja Mortimer seikkailevat: Suuren pyramidin arvoitus osa 1 on 56-sivuinen BD-albumi, ja sen voit ostaa kaikista hyvin varustetuista sarjakuva- ja kirjakaupoista sekä Story House Egmontin verkkokaupasta. Huikean albumin on suomeksi kääntänyt oivaltavasti sarjakuvaneuvos Kirsi Kinnunen. Luvassa on vaaroja, mystiikkaa ja yllättäviä käänteitä klassiseen malliin!

Blake ja Mortimer 1 kuva 5

Avainsanat