Carl Barksin Aku Ankka 5

18.10.2023 Rmaki

Hyvän viinin tavoin mestari Barksin ankkatarinat sen kun paranevat vanhetessaan. Juuri ilmestynyt Carl Barksin Aku Ankka 5 sisältää neljä hulvatonta kertomusta vuodelta 1944.

Neljäkymmentäluvun alkupuolella Aku ja veljenpojat kampittivat ja härnäsivät toisiaan minkä ehtivät, mutta tämän albumin tarinoissa nähdään sukulaisten suhteesta myös muunlaisia puolia. Tarinassa ”Uhkarohkea kameramies” Aku ja poikakolmikko pyrkivät tahoillaan nappaamaan skuuppivalokuvaa ja tienaamaan rahaa. Pelkuriksi Akua ei ainakaan voi kutsua, sen verran huimiin suorituksiin hän kuvatilaisuutta jahdatessaan venyy – tosin pilvenpiirtäjän katolta roikkuminen ei liene niitä kaikkein järjellisimpiä ratkaisuja.

Tarpeen vaatiessa veljenpojat osaavat tukea setäänsä, kun tämä ajautuu hankaluuksiin. Tarina ”Aku Ankka ja haukka” alkaa leppoisissa merkeissä, kun Akun ovelle ilmaantuu muhkea lahjalaatikko. Rauha kuitenkin särkyy, kun laatikosta putkahtaa ilmoille ärhäkkä metsästyshaukka. Kiukkuinen lintu pistää ankkojen huushollin mullin mallin, ja joutuupa naapurisopukin (taas kerran) koville.

Kun naapurina on Teppo Tulppu, sovusta on tietty turha haaveilla. Kertomus ”Vuoroin vieraissa” on verraton esimerkki siitä, miten pieni nokkapokka eskaloituu tolkuttomaksi kaksintaisteluksi. Tulppu ja Aku ovat molemmat yhtä peräänantamattomia kiukkupusseja, ja niinpä Tupu, Hupu ja Lupu voivat vain katsella kauhuissaan sivusta, kuinka isännät keksivät mitä mielikuvituksellisimpia tapoja piinata toisiaan.

Aku on toki klassinen esimerkki hahmosta, joka ei koskaan ota opikseen. Kun hän näkee veljenpoikien harjoittelevan tohkeissaan nuorallakävelyä, on Akun aivan pakko ryhtyä keppostelemaan kolmikon kustannuksella. Tajutessaan, että uhkarohkealla tasapainottelulla voi myös tienata rahaa, Aku tietenkin alkaa itsekin petraamaan balanssitaitojaan. Tarinassa ”Tasapainoilua” sitten selviää, kuinka hyvin (tai huonosti) siinä mahtaa käydä.

Carl Barksin Aku Ankka 5 sisältää sarjakuvien lisäksi ankkatietäjä Timo Ronkaisen (joka myös vastaa alpparin hienosta ulkoasusta) mainion artikkelin Ankkalinnan historiasta. Albumi on juuri ilmestynyt kaikkien ankistien ja hyvän sarjakuvan ystävien iloksi, ja sen voit ostaa hyvin varustetuista lehtipisteistä sekä kirjakaupoista – ja tietenkin Story House Egmontin verkkokaupasta!

Avainsanat