Sarjakuvavinkkejä kesään 2024 osa 1

31.05.2024 Tri Tuomio

Iso joukko onnekkaita rynnistää kesälomalle tänään, joten sen kunniaksi pistämme tulille ensimmäisen erän tämän kesän sarjakuvavinkkejämme. Luvassa on herkkuja moneen makuun, ja nämä lystikkäät lukemistot toimivat sekä sateessa että helteellä. Luvassa on muun muassa supervoimia, Villiä länttä, kryptozoologiaa, dekkarikissoja ja koirahulluutta. Verkkokaupastamme löytyy jokaiselle jotakin, eikä tässä ole kuin pieni otos kesään passelista sarjakuvakarkkivalikoimastamme. Siitä huolimatta, ilman pidempiä jaarituksia, tässä tulee sarjakuvavinkkejä kesään 2024 osa 1!

Sorcelinen kolmas seikkailu puree!

Käynnistämme vinkkipakettimme juuri tällä hetkellä painotuoreimmalla albumilla. Sorcelinen seikkailujen kolmas kirja karautti juuri sarjakuvakauppoihin ja se kantaa nimeä Tyttö joka etsi itseään. Edellisessä osassa esitelty arvoitusten vyyhti osoittaa sekä avautumisen merkkejä että yhä hurjempia salaisuuksia. Touhuu menee todella jännittäväksi todella nopeasti, ihmissuhdedraamaa unohtamatta. Taikatyttögenressä Sorceline erottuu sekä taiteellaan että omia polkuja tallaavilla hahmollaan! Magiaa mahan täydeltä fantasian ystäville siis. (Kyllä. Oli pakko.).

Blacksad1_kuva3
Suurkaupungin hämärät kujat ovat harvoin yhtä kauniita!

Upeaa taidetta ja omia polkujaan tallaavia hahmoja tarjoilee myös Blacksad. Aloitimme tämän Eurooppalaisen sarjakuva modernin mestariteoksen uusintakierroksen huhtikuussa luonnollisesti ensimmäisestä albumista Kissa varjoisilta kujilta. Pehmeät kannet takaavat kesäiseen rentoiluun jopa kovakantista laitosta paremmin soveltuvan kontaktipinnan. Sisältö on tietenkin keitetty niin timanttisen kovaksi, kuin dekkariklassikossa kuuluu. Juan Díaz Canalesin ja Juanjo Guarnidon kissadekkari nousi syystäkin kulttisuosikista suuremmankin yleisön tietoisuuteen. Kannattaa todellakin ottaa tämä eeppinen seikkailu alusta saakka haltuun!

Paljon pauketta pikkurahalla!

Kahden väreillään hurmanneen albumin jälkeen on hyvä rauhoittua mustavalkoisen ilmaisun pariin. Tai ehkä rauhoittuminen on tässä kohtaa väärä termi, sillä Tex Willer -albumi Texasin kunnian tähden on täynnä tiivistä tunnelmaa ja traagisia kohtaloita. Tex ja Kit Carson yrittävät pysyä puolueettomina Yhdysvaltojen sisällissodan melskeissä, mutta eihän siitä mitään tule. Allekirjoittanut törmäsi pari päivää sitten USA:n ja eritoten Texasin historiaa tutkineeseen tuttavaansa, joka oli albumin nimen innostamana napannut kiinni elämänsä ensimmäiseen Tex Willer Suuralbumiinsa. Positiivista yllättymistä oli tapahtunut. Toivottavasti tämä tappavan tasokas lännentarinoiden sarja sai yhden uskollisen lukijan lisää.

Daredevil_Kiirastuli_kuva4
Murskaavinta mahdollista Marvelia!

Ei kesää ilman Marvelia. David Mazzucchellin lyhyt, mutta sitäkin väkevämpi ura supersarjakuvien parissa koostui kahdesta piinkovasta klassikosta, ja Frank Millerin kirjoittama Daredevil-järkäle Kiirastuli on toinen niistä. Jos tästä teoksesta miinuksia hakee, niin onhan se fakta, etteivät MCU-elokuvat ikinä pääse näihin sfääreihin, mikä sitten hieman aina pilaa kyseisten elokuvien katselua, kun niistä aina tuntuu puuttuvan jotain. Tämän kevään sarjakuvauusinnoista tämä on sieltä essentiaaleimmasta päästä. Jos ette minua usko, niin Rmäkeä kannattaa kuunnella tässä(kin) asiassa.

Sheriffi varastaa show’n!

Sitten takaisin Villiin länteen. Vanhojen tuttujen sarjakuvahahmojen uudet tulkinnat on yleensä tupattu toteuttamaan varman päälle pelaillen, mutta kun Ranskan suosituimpiin sarjakuvantekijöihin juuri nyt kuuluva Blutch päästettiin irti Lucky Luken maailmaan, niin klassikkosankarin huumori sai kovasti tuoreen tuntuista kierrettä. Herkimmät saattavat jopa hermostua Kurittomista. Erittäin lämmin suositus niille, jotka tykkäävät varjoaan nopeammasta lehmipojasta, mutta arvostavat myös kaikki ruutunsa kaappavia hillittömiä sivuhahmoja.

Minkä supervoiman sinä haluaisit?

Uusia tuulia tuttuihin kuvioihin puhaltaa myös oma Jouko Ruokosenmäkemme, jonka Voimat-supersankaritrilogian avaava Kultaiset pellot on kerännyt kehuja oikealta ja vasemmalta, eikä Kari Sihvosen värityskään ole ylistykseltä säästynyt. Kutkuttavan arvoituksellinen avaus ei päästä lukijoitaan helpolla. Eikä päähenkilöitään. Kun supervoimat laukeavat yllättäen, eikä niitä osata käyttää, niin seuraukset voivat olla traagisia. Ja kun paketti kiedotaan härmäläiseen realismiin, niin sankaruuskin on jotain, jota ehkä saattaa tapahtua. Tai olla tapahtumatta. Elämme jännityksessä. Syksyllä saamme tätä herkkua lisää.

Koirahulluuden asteet tutuksi!

Kevään toinen kova kotimaisemme sopii sekin kesään kuin kakka pussiin. Hullu koiramuija on Jenni Varilan omaelämäkerrallinen opas koirahulluuden syövereihin. Teos tarjoaa eväitä sekä koirarodun valintaan että pennun kanssa elämiseen. Pitkää pinnaa tarvitaan monessa kohtaa koiraharrastusta, mistä on hyvä olla etukäteen tietoinen. Albumi sisältää myös söpöilyä ja vouhotusta. Tekijän haastattelu kannattaa toki lukaista.

Don Rosa ottaa kantaa!

Ei kesäkattausta ilman Don Rosaa. Velmu ankkamaakari valloitti suvereenisti yleisönsä Heroes Comic Conissa Tampereella, ja koska herralla on aina aikaa faneilleen signeerauksen ohessa, niin nimikirjoitusta jonottaneilta todellakin vaadittiin kärsivällisyyttä. Onneksi Rosan huumorista on mahdollista nauttia ilman ryntäilya ja jonottamistakin: maestron nohevilla huomioilla ja terävillä taustoituksilla varustettu Don Rosa -kirjasto 6: Matka maan keskipisteeseen on Suurta Seikkailua alusta loppuun. Tarkempaa vihiä sisällöstä kaipaaville on luonnollisesti albumiesittely tarjolla.

Aku osaa! Tai ainakin yrittää!

Don Rosa ei olisi mestariluokan ankkamaakari ilman Carl Barksia, joten siirretäänpä vinkkailutähtäintä parin piirun verran tulevaisuuteen. Allekirjoittaneen suosikkilla Barks-uusintojen sarjoista on jo melkein kymppi mittarissa, sillä Carl Barksin Aku Ankka 9 tärähtää Lehtipisteitä ja sarjakuvakauppoja sulostuttamaan 12. kesäkuuta. Allekirjoittanut ei silti ryhdy toivomaan kesäkuun mahdollisimman nopeaa kulumista. Kesäkuukaudet ovat parhaita hitaasti nautiskeltuina. Aku muuten ei yleensä malta nautiskella asioista, sillä pätemisen tarpeensa on sellaiseen voimakas.

Mig-21 on meille suomalaisille tuttu peli!

Viimeisen vinkin kohdalla tähtäin siirtyy sekä tulevaisuuteen että menneisyyteen. Juhannuksen alla 19. kesäkuuta ilmestyy BD-sarjamme 22. albumi Viesti ikuisuuteen, jonka sankarina häärää iki-ihana Yoko Tsuno. Moni on odottanut tämän alunperin vuonna 1974 ilmestyneen seikkailun ilmestymistä albumina kuin kuuta todella hitaasti nousevaa. Nyt se on täällä. Luvassa on jälleen uljas kattaus upeasti piirrettyjä menopelejä, kun nostalgia ja tieteisviihde kohtaavat hurmaavasti.

Sarjakuvavinkkejä kesään 2024 osa 1 on nyt kymmenen vinkkiä pitkä, eli vinkkimaakarimme on aika siirtyä ulos puistoilemaan, kahviloisimaan, pyöräilemään tai ihan vain lueskelemaan sarjakuvia. Antoisia lukuhetkiä kaikille lomalaisille tai ihan vain pientä piristävää taukoa ahkeroinnin keskelle kaipaileville! Hupia kesään saattaisi tarjota myös säännöllinen sarjakuvatilaus!